Cine poate face vaccinul pentru HPV, singura modalitate pentru a preveni mai multe tipuri de cancer

Dr. Emel Nuraltay, Șef Secție Obstetrică, Spitalul Clinic SANADOR, explică pe larg cine poate face vaccinul anti HPV, virus responsabil pentru mai multe tipuri de cancer.

Virusul HPV este unul dintre cele mai răspândite microorganisme. Există mai multe tulpini, cele mai periculaose fiind 16 și 18, care dau 70 la sută dintre cancerele de col uterin. Însă HPV poate da și alte tipuri de cancere precum cel penian, anal sau faringian. În interviul video pe care ni l-a acordat, dr. Emel Nuraltay, Șef Secție Obstetrică, Spitalul Clinic SANADOR a precizat modul în care se pot preveni prin vaccinare toate aceste tipuri de cancer.

Vaccinul Gardasil, care este disponibil și în România, este un vaccin nonavalent, deci vizează 9 tulpini de HPV. Aceste tulpini sunt 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58. Sunt tulpinile cel mai frecvent întâlnite la pacientele cu leziuni preneoplazice, neoplazice, la pacienții bărbați care au cancer de penis, de laringe și cancer anal. De asemenea, se adresează pacientelor care au tulpini HPV care dau condilomatoză tegumentară. Toate aceste patologii pot fi acoperite de vaccinul nonavalent accesibil și în România.

Pe lângă Australia, și Marea Britanie are un procent enorm de femei și fete tinere vaccinate, cu o scădere reală a incidenței cancerului de col uterin la femeia în perioadă fertilă, la sub 5 la sută.

Vaccinarea se face la fetele tinere, începând cu 9 ani. Există o categorie de vârstă 9-14 ani sau 11-14 ani, la care vaccinarea se poate face în două doze, a doua la un interval de 6 luni de la prima doză.

Există și vaccinarea femeilor în perioda fertilă între 14 și 45 de ani. Aici, în funcție de începerea vieții sexuale, vorbim despre două doze sau despre 3 doze. Dacă femeia și-a început viața sexuală, se administrează 3 doze: doza a doua la 2 luni de la prima doză, iar doza a treia la 6 luni de la prima doză.

Se pot vaccina și băiețeii. Chiar recomandăm vaccinarea băieților pentru că bărbatul este un vctor de transmitere a virusului. Dincolo de a-și proteja viitoarea parteneră în perioada adultă, este important și pentru bărbat, pentru că el poate face cancer penian, anal sau laringian.

Așadar, recomandăm vaccinarea fetițelor, băieților, femeilor și bărbaților, aflați în perioada fertilă până la 45 de ani” spune dr. Emel Nuraltay, Șef Secție Obstetrică, Spitalul Clinic SANADOR.

Mai multe informații despre HPV și vaccinare puteți afla din materialul video!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Emel Nuraltay - Medic specialist Obstetrică-ginecologie
Dr. Emel Nuraltay a terminat Facultatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" în anul 1995, urmând a-și continua pregătirea profesională între anii 1995 și 1997 cu un  stagiu de chirurgie generală și laparoscopică la clinica de chirurgie și transplant hepatic de la spitalul Fundeni. Între ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist Obstetrică-ginecologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Zâmbetul, cea mai bună carte de vizită
Zâmbetul, cea mai bună carte de vizită