Cancer de sânge – cum se poate lupta împotriva bolii

Peste 6.000 de români s-au înscris în anul 2019 în Registrul donatorilor, care numără în prezent 66.128 de persoane. Un număr ridicat de donatori este aşteptat.
26.09.2019
Cancer de sânge - cum se poate lupta împotriva bolii
Cancer de sânge - cum se poate lupta împotriva bolii, foto 123rf.com

În România, în fiecare an, 3 persoane la 100.000 locuitori sunt diagnosticate cu cancere de sânge iar singura soluţie terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice. 6.128 de persoane înscrise în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.


Conform datelor publicate de Ministerul Sănătăţii, din aprilie 2013 când a devenit funcţional Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, 235 de pacienţi au fost transplantaţi cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiţi. Pentru 9 dintre aceştia, seamănul genetic care a donat pentru o nouă şansă la viaţă a fost găsit în ţară, iar pentru ceilalţi în registrele din Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franţa, Cipru, Israel, Grecia, Elveţia, Suedia, Belgia, Austria sau India.

Pentru o treime dintre pacienţii nu s-au găsit donar compatibil

Pentru 210 dintre pacienţi, reprezentând o treime din totalul pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare ale centrele de transplant de celule stem hematopoietice din România, nu s-a găsit donator un compatibil nici în registrul global, iar pentru 77 dintre pacienţi cu donator compatibil identificat, găsirea acestuia a fost prea târziu şi au pierdut indicaţia de transplant datorită recăderii bolii. În prezent, 37 de pacienţi români sunt în aşteptarea unui donator.
Acest tratament poate salva viaţa pacienţilor în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care se numără leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică şi anemiile hemolitice ereditare severe, dar şi afecţiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar şi tulburările metabolice moştenite.

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice se sărbătoreşte pe 21 septembrie

Evenimentul este marcat în 56 de ţări, de pe toate continentele, cu scopul de a mulţumi tuturor donatorilor de celule stem hematopoietice din întreaga lume, care au donat deja sau care aşteaptă să fie salvatori de vieţi. În acest an, la iniţiativa Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă (AMDM) tema internaţională aleasă este luminarea în paleta de culori specifice Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem (albastru-alb-roşu), a unui obiectiv din fiecare ţară (https://worldmarrowdonorday.org/).

“Am văzut pacienţi care au reuşit să învingă atacul unor boli necruţătoare datorită transplantului realizat cu celule stem donate de persoane neînrudite. În lumea medicală li se spune supravieţuitori deşi poate termenul potrivit este renăscuţi. Avem această şansă de a fi cei care pot contribui la renaşterea unui semen aflat într-o situaţie limită şi puţine lucruri pot fi mai valoroase. Invit pe toţi cei care doresc să fie parte din binele comun, cei cărora le pasă, să facă acest pas. Cu cât suntem mai mulţi cu atât şansele unor donatori compatibili sunt mai mari”, a declarat Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Şansele de supravieţuire cresc dacă sunt mai mulţi donatori înscrişi

La nivel mondial, peste 35 milioane de potenţiali donatori sunt înscrişi în Registrele din 55 ţări, inclusiv din România. Şansele unui pacient din România de a-şi găsi un donator compatibil cresc odată cu numărul donatorilor voluntari înscrişi în Registrul din România .
Un număr mai mare de persoane înscrise în Registrul din România va mări şansa de a salva mai mulţi pacienţi care suferă de cancer de sânge sau de alte boli hematologice grave. Deşi Registrul din România numără în prezent 66.128 de posibili donatori, încă nu este suficient pentru a găsi donator-pereche pentru toţi pacienţii români aflaţi pe lista de aşteptare. Pentru unul din trei români a cărui viaţă depinde de un transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit nu există în registrele internaţionale persoane compatibile.
Mai multe detalii despre cum poţi deveni donator voluntar, pot fi găsite pe site-urile registrului: www.registru-celule-stem.ro; www.rndvcsh.ro şi pe canalele sociale ale acestuia.

Recomandare video
Dr. Alina Gheorghe: Adevărul despre statul prea mult la calculator