BOALA GRAVĂ la care te expui dacă faci baie în apă contaminată cu URINĂ

  • Publicat:
BOALA GRAVĂ la care te expui dacă faci baie în apă contaminată cu URINĂ
Foto: Shutterstock

Temperaturile crescute ne îmbie la o bălăceală în apa rece, dar trebuie să avem mare grijă unde alegem să ne răcorim, pentru că anumite bacterii pot ajunge în organismul uman, provocând boli grave. 

Specialiștii de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara atrag atenția, într-o postare educativă pe pagina de Facebook, că înotul în scop recreativ în lacuri sau ape curgătoare potențial contaminate cu urină animală ne poate îmbolnăvi de leptopspiroză, o boală infecțioasă cu potențial fatal dacă nu este tratată la timp.

Care sunt simptomele leptospirozei

Leptospiroza este o boală infecțioasă acută produsă de bacteriile din genul Leptospira. Potrivit medicilor, afecțiunea debutează de cele mai multe ori cu simptome asemănătoare gripei:

Unii pacienți pot prezenta icter, congestie conjunctivală sau dureri abdominale.

Netratată, poate duce la leziuni renale, meningită, insuficiență hepatică, detresă respiratorie și chiar moarte.

Leptospiroza poate fi diagnosticată prin analize de sânge și este, de cele mai multe ori, tratată cu antibiotice.

Cum se transmite leptospiroza

Boala se transmite de la animal la om, iar cele mai importante surse de transmitere sunt șobolanii, câinii, bovinele și porcii.

Leptospirele sunt eliminate de către animalele bolnave prin urină, ajungând ulterior în apă sau sol unde pot supraviețui săptămâni sau chiar luni.

Oamenii se pot infecta dacă o astfel de apă contaminată intră în contact cu pielea lor, în special prin tăieturi sau abraziuni, sau dacă o ingerează.
Activitățile recreative în apă contaminată, înotul sau caiacul pot prezenta riscuri!

Grupurile populaționale cu risc ridicat includ:

  • fermierii
  • minerii
  • medicii veterinari
  • personalul din abatoare care manipulează produsele animale
  • lucrătorii din salubritate care vin în contact cu canale colectoare
  • militarii care efectuează antrenamente în zone endemice
  • locuitorii cartierelor defavorizate cu nivel socioeconomic scăzut, ale căror activități zilnice îi aduc în contact cu apele de suprafață contaminate cu urina animalelor infectate

Cum poate fi prevenită leptospiroza

Pentru a preveni apariția bolii, medicii recomandă:

  • evitarea înotului sau practicarea altor activități nautice în scop recreativ în lacuri sau ape curgătoare potențial contaminate cu urină animală;
  • aplicarea măsurilor sanitare generale de combatere a rozătoarelor;
  • vaccinarea animalelor de companie (câini, pisici) și a animalelor de fermă (taurine, ovine, cabaline, suine și caprine);
  • folosirea îmbrăcămintei, respectiv a încălțămintei de protecție, dacă există posibilitatea de a intra în contact cu furaje, sol sau apă contaminată;
  • evitarea consumului de apă neîmbuteliată sau sub formă de gheață pe parcursul călătoriilor în zone tropicale (exemplu India, Brazilia, Thailanda, Filipine).

Chiar dacă leptospiroza este o boală gravă, cu potențial fatal, informarea despre calea de transmitere, recunoașterea simptomatologiei și aplicarea corectă a măsurilor de prevenție pot reduce semnificativ riscul de infecție și pot asigura prezentarea și aplicarea tratamentului în timp util pentru cei afectați.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân