Băuturi care îți afectează somnul. Ce să eviți pentru a putea dormi

Dar de multe ori se întâmplă ca înainte de culcare să consumăm anumite băuturi care să ne facă să nu beneficiem de orele optime de somn.
  • Publicat:
Băuturi care îți afectează somnul. Ce să eviți pentru a putea dormi
Foto: pexels

Nu mai este nevoie să spunem că somnul este extrem de important pentru sănătate și că trebuie să dormim cel puțin șapte ore pe noapte. Dar de multe ori se întâmplă ca înainte de culcare să consumăm anumite băuturi care să ne facă să nu beneficiem de orele optime de somn.

Insomnia este produsă de mai multe cauze și nu există un antidot care să-ți garanteze că vei dormi suficient. Dar băuturile pe care le consumi înainte de culcare pot afecta calitatea somnului, așadar, încearcă să le eviți pe cât de mult posibil.

Băuturi care îți strică somnul

Alcoolul

Deși ai senzația că ți se face somn de la alcool, de fapt, efectul este unul opus. Contează foarte mult ora la care consumi alcool astfel încât să nu afectezi orele de somn, în special în cea de-a doua jumătate a nopții. Multe persoane consumă băuturi alcoolice pentru că îi ajută să se relaxeze, însă este nevoie de alte modalități prin care să scazi nivelul de stres înainte de culcare, precum meditația sau relaxarea progresivă a mușchilor.

Băuturile dulci

Sucurile cu acid, sucurile de fructe, energizantele și sucurile care conțin alcool, consumate cu câteva ore înainte de somn pot crește șansele ca acesta să fie perturbat. Multe dintre ele conțin cofeină și, chiar dacă ele conțin un nivel mai scăzut față de o ceașcă de cafea, tot este suficient cât să-ți dezechilibreze ceasul biologic.

Espresso după cină

Pentru că tot vorbeam de cofeină, ritualul de a bea o cafea după cină sună relaxant, dar din păcate îți poate strica somnul. Cofeina este un stimulent care pune în alertă corpul și oferă energie. Ciocolata caldă, cola și ceaiul verde au și ele cofeină, motiv pentru care este ideal să renunți la ele seara. Există cercetări care arată că dacă bei cafea cu șase ore înainte de culcare îți afectează somnul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”