Apa de ploaie: cât de sigură e dacă o bei?

Apa de ploaie în unele comunități din lume este singura sursă, dar cât este de sănătoasă dacă o bem și cum reacționează organismul?
Apa de ploaie: cât de sigură e dacă o bei?
Apa de ploaie: cât de sigură e dacă o bei?

Apa este o componentă esențială pentru toate formele de viață. Corpul uman conține aproximativ 60% apă, pe care o pierde în urma proceselor naturale precum transpirație, urină sau scaun. Consumul de apă zilnic ajută la înlocuirea pierderilor și menține corpul sănătos și optim funcțional. Multe persoane beau apă fie îmbuteliată, fie de la robinet, direct de la izvor, fântâni sau alte surse precum apa de ploaie. Dar este sigură pentru organism dacă o consumăm și care sunt aspectele de care trebuie să ținem cont?

Cât de sigură este apa de ploaie?

Nu este nimic în neregulă să bei apă de ploaie, câtă vreme aceasta este curată. Multe comunități din lume au ca sursă principală apa de ploaie, care este filtrată. Anumiți factori de mediu pot transforma rapid apa de ploaie într-un potențial pericol pentru sănătate, deoarece aceasta poate conține paraziți, bacterii dăunătoare și virusuri asociate anumitor boli. Apa din locurile puternic poluate intră în contact cu metale grele, care nu sunt deloc bune de consum. Așadar, nu colecta apa, câtă vreme nu te asiguri că aceasta este filtrată și 100% curată.

Calitatea ape: cum poate fi îmbunătățită?

Anumiți factori pot afecta calitatea apei de ploaie , inclusiv frecvența cu care are loc acest fenomen natural în zona geografică, nivelul de poluare din aer și metodele și ustensilele folosite pentru colectarea, tratarea, testarea și depozitarea apei. Anumite tipuri de bacterii, virusuri și paraziți pot fi eliminați prin fierberea apei, dar unele au nevoie de tratament chimic înainte de a putea fi sigură de consum. Pentru a elimina chimicalele precum metalele grele ai nevoie de un sistem de filtrare al apei. Potrivit Centrului de Prevenție și Control al Bolilor, apa de ploaie colectată pentru a fi băută trebuie filtrată, dezinfectată și testată cu regularitate. În general este recomandat să o folosești pentru grădinărit, baie sau spălatul rufelor.

Alexandra Necșoiu
Alexandra Necșoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult
Recomandare video
Tenul gras: îngrijire, curățare, ingrediente pe care să le folosești