Anticoncepționalele afectează fertilitatea? Ce efecte poate avea contracepția pe termen lung

Contraceptivele orale (anticoncepționalele) reprezintă comprimate medicamentoase hormonale al căror rol este prevenirea sarcinii.
  • Publicat:
Anticoncepționalele afectează fertilitatea? Ce efecte poate avea contracepția pe termen lung
Dr. Alexandru Ciulcu

Contraceptivele orale (anticoncepționalele) reprezintă comprimate medicamentoase hormonale al căror rol este prevenirea sarcinii, prin inhibarea ovulației și îngroșarea mucusului de la nivelul colului uterin, făcând astfel trecerea spermatozoizilor în cavitatea uterină și în trompele uterine, dificilă. Cel mai folosit tip de anticoncepționale este cel combinat, care conține atât estrogen, cât și progesteron. Există și varianta care conține doar progesteron.

Există o mare varietate de contraceptive orale sigure și eficiente. În ciuda evoluției tehnologiei și cunoștințelor referitoare la contracepție, afectarea fertilității după întreruperea tratamentului contraceptiv rămâne o temă mult vehiculată.

“Utilizarea contraceptivelor orale pe termen lung nu afectează fertilitatea. Cercetătorii au descoperit că utilizarea contracepției orale a dus la o întârziere temporară a fertilității, comparativ cu femeile ce foloseau o metoda contraceptivă de barieră. De regulă, ciclul menstrual ar trebui să revină în aproximativ trei luni de la oprirea contracepției orale, în multe cazuri chiar și mai devreme. Chiar și așa, în funcție de contraceptivul utilizat și de fiecare persoană în parte, ar putea fi înregistrată o mică decalarea a revenirii feritilității. Asta nu înseamnă că fertilitatea este afectată sau redusă de contracepție”, spune dr. Alexandru Ciulcu, medic obstetrică-ginecologie Spitalul Cantacuzino.

În plus, o mică reducere a fecundabilității a fost observată la femeile ce au folosit contraceptive orale de generație nouă, precum și la cele la care administrarea s-a început la o vârstă mai tânără. Studiul a observat că utilizarea contracepției orale pe o perioadă îndelungată a fost asociată cu o șansă mai mare de a rămâne însărcinată, comparativ cu administrarea contracepției orale pentru mai puțin de doi ani.

“Anticoncepționalele produc un ciclu hormonal menstrual aparent normal, care poate ascunde astfel afecțiunile subiacente. Prin urmare, după întreruperea contracepției orale, unele paciente pot descoperi probleme de reproducere. Anumite afecțiuni care pot cauza ovulații neregulate sau lipsa ovulației (anovulație) sunt: hiperprolactinemie, hipertiroidism sau hipotiroidism, greutate scazută, obezitate, sindromul ovarelor polichistice. Cu alte cuvinte, dacă ați avut menstruații neregulate înainte de a începe administrarea pilulelor contraceptive, probabil că le veți avea din nou după ce vă opriți. La întreruperea anticoncepționalelor, este posibil să descoperiți că există și alte probleme care vă împiedică să rămâneți gravidă”, mai completează dr. Alexandru Ciulcu, medic obstetrică-ginecologie Spitalul Cantacuzino.

Așadar, utilizarea anticoncepționalelor, indiferent de tipul acestora sau de durata tratamentului, nu are un efect negativ asupra abilității pacientelor de a obține o sarcină după întreruperea administrării. Totuși, este vitală consilierea pacientelor în vederea alegerii metodei contraceptive potrivite.

În ce situații anticoncepționalele pot să își piardă eficiența

Atunci când sunt administrate conform indicațiilor, riscul estimat de a rămâne însărcinată este de 0.3%. Totuși, în realitate, având în vedere erorile de administrare sau reacțiile adverse, în studiile clinice, s-a dovedit că riscul unei sarcini este de 9%. Eficacitatea contraceptivelor orale poate fi scazută de administrarea inadecvată, malabsorbția intestinală, interacțiunile cu alte medicamente (scăzând nivelurile de estrogen sau de progesteron).

Când sunt contraindicate anticoncepționalele

Contraceptivele orale combinate sunt contraindicate în următoarele situații: la mai puțin de 21 de zile postpartum sau la mai puțin de 42 de zile postpartum, în cazul pacientelor cu  risc crescut de tromboembolism venos, la pacientele fumătoare (mai mult de 15 țigarete/zi) de peste 35 de ani, cancer de sân, ciroză sau cancer hepatic, trombembolism venos, lupus eritematos sistemic sau sindrom antifosfolipidic, migrenă cu aură sau orice fel de migrenă la femeile de peste 35 de ani, hipertensiune arterială, boala cardiacă ischemică, cardiomiopatie peripartum, diabet zaharat pentru mai mult de 20 de ani sau care asociază afectare vasculară, boli cardiace valvulare, transplant de organe, afecțiuni ale vezicii biliare sau istoric de colestaza asociată administrarii de contraceptive orale, hipertrigliceridemie, hepatita virală acută.

Contraceptivele combinate și cele doar cu progesteron. Diferențe în administrare

Spre deosebire de contraceptivele orale combinate, în cazul cărora administrarea pilulelor active se face doar pentru 21-24 de zile pe lună, contraceptivele progesteronice sunt luate în fiecare zi a lunii. Acestea previn sarcina predominant prin efectul de ingrosare a mucusului cervical. Ele sunt prescrise femeilor care doresc contraceptie orala, insa anticonceptionalele combinate sunt contraindicate. Riscul estimat al sarcinii este asemanator pentru ambele categorii.

Este important ca înainte de administrarea oricăror tratamente contraceptive, o discuție cu medicul dvs. ginecolog să aibă loc. În unele cazuri, aceste discuții sunt însoțite și de câteva investigații, pentru a decide cu precizie care este tipul de anticoncepționale potrivit pentru starea dvs. de sănătate și pentru a evita eventuale riscuri.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân