Soluții pentru amânarea menstruației. Bucură-te de concediu fără „musafirul nepoftit”!

Află care sunt cele mai sigure metode pentru amânarea menstruației în concediu!
  • Publicat:
Soluții pentru amânarea menstruației. Bucură-te de concediu fără „musafirul nepoftit”!
Foto: profimediaimages.ro

Ţi-ai planificat în detaliu concediul de vară, dar acum constaţi că s-ar putea să fii în acele zile delicate tocmai când ţi-e mai dragă plaja și vrei să știi care sunt opțiunile pentru amânarea menstruației?

Ştim că menstruaţia nu e tocmai o bucurie pe care ai vrea să o iei „în bagaj” cu tine în vacanţă, aşa că am aflat ce soluţii există pentru a o amâna în siguranţă. Aşa te vei putea bucura de un concediu lipsit de griji, cu bălăceală din plin şi fără nesuferitele dureri menstruale. Cu puţină planificare și o vizită la medicul ginecolog, poţi să pui „pe pauză” perioada menstruală până când te vei întoarce acasă, bronzată şi relaxată.

Iată ce soluţii există pentru amânarea menstruației!

Pastilele cu noretisteronă amână cu până la 17 zile menstruaţia

Una dintre opţiunile pentru amânarea menstruaţiei este administrarea de comprimate cu noretisteronă, o substanţă activă care poate amâna perioada menstruală mai bine de două săptămâni, adică exact cât ai putea avea nevoie pentru a te bucura de un concediu fără griji.

Noretisterona este un hormon sintetic similar progesteronului care transmite un semnal endometrului că este tot în faza luteală, în aşteptarea unei sarcini, deci nu are voie să pornească sângerarea menstruală. Astfel, noretisterona amână menstruaţia atât timp cât este administrată.

Aceste pastile se eliberează doar cu reţetă de la medicul ginecolog, care îţi va spune exact cum trebuie administrate şi pe ce perioadă. De regulă se iau 3 pastile pe zi, din a 3-a sau a 4-a zi de dinaintea menstruaţiei aşteptate. La 2-3 zile după ce nu mai iei aceste pastile, menstruaţia îşi va face apariţia.

Medicii ginecologi nu recomandă administrarea pe o durată mai mare de 20 de zile!

Trebuie menţionat totuşi că aceste pastile nu au efect contraceptiv dacă sunt utilizate astfel, aşa că poţi rămâne însărcinată dacă faci sex neprotejat. Trebuie să foloseşti o metodă contraceptivă în paralel, cum ar fi anticoncepţionalele orale, diafragma sau prezervativul, dacă nu vrei să te întorci din concediu însărcinată.

De asemenea, pastilele cu noretisteronă sunt contraindicate femeilor cu un istoric medical de tromboză, fumătoarelor, persoanelor cu diabet sau hipertensiune arterială, deoarece pot creşte riscul de formare a cheagurilor de sânge şi, implicit, pe cel de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral etc.

În plus, pot prezenta efecte adverse precum: sensibilitate la nivelul sânilor, senzaţie de greaţă, dureri de cap, retenţie de apă în ţesuturi, erupţii acneice, diminuarea libidoului sau fluctuaţiile emoţionale.

Anticoncepţionalele luate încontinuu, fără pauză de 7 zile

Indiferent de forma de administrare (comprimate, inel vaginal etc.), anticoncepţionalele combinate – estrogen plus progesteron – pot amâna menstruaţia, teoretic, la nesfârşit. Iniţial, în anii 1960, când au fost concepute, anticoncepţionalele orale erau administrate încontinuu, timp de 4 săptămâni, fără acea pauză de 7 zile.

Deoarece femeile nu se considerau… femei fără menstruaţie, medicii au recomandat ca pastilele să fie luate 3 săptămâni, urmând o perioadă de pauză de o săptămână, în care se produce sângerarea vaginală similară menstruaţiei, dar care, atenţie, este o „menstruaţie falsă”, adică o sângerare indusă hormonal.

În consecinţă, dacă vrei să amâni această sângerare, continuă să iei anticoncepţionale din folia următoare, urmând ca menstruaţia să îşi facă apariţia la 2-3 zile după ce nu le mai iei.

Pe lângă amânarea menstruaţiei, pilulele contraceptive te feresc şi de o sarcină nedorită, aşa că ai liber la sex! Dar fii cu băgare de seamă la bolile cu transmitere sexuală. Acestea nu sunt ţinute la distanţă de anticoncepţionale, ci numai de prezervativ!

Totuşi, nu lua mai mult de două folii de anticoncepţionale neîntrerupte fără să te sfătuieşti în prealabil cu medicul ginecolog, pentru că există şi riscul unor reacţii adverse, precum: greaţă, diaree, balonare, spotting sau diverse tulburări hormonale.

Surse: nhs.uk, netdoctor.co.uk

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”