Aluminiul din deodorante, între mit și realitate: dă cancer, boli renale și Alzheimer?

Există însă câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vedere privind aluminiul din deodorante, dar și care sunt alternativele la care poți apela.
  • Publicat:
Aluminiul din deodorante, între mit și realitate: dă cancer, boli renale și Alzheimer?
Aluminiul din deodorante, între mit și realitate: dă cancer, boli renale și Alzheimer?

Nu există studii care să asocieze aluminiul cu cancerul, demența sau alte probleme de sănătate serioase, dar dacă vrei să eviți produsele care conțin aluminiu, află că există multe alternative pe care le poți încerca. Multe persoane cred că aluminiul din deodorante sau antiperspirante este asociat afecțiunilor precum demența și cancerul, dar în prezent nu există dovezi științifice care să confirme acest lucru. Există însă câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vedere privind aluminiul din deodorante, dar și care sunt alternativele la care poți apela.

În primul rând, este aluminiul prezent în deodorante?

În general, acest ingredient nu se regăsește în deodorante, ci în antiperspirante. Antiperspirantele și deodorantele nu sunt același lucru! Deodorantele fac ca zona axilei să fie mai puțin mirositoare, în timp ce antiperspirantele reduc cantitatea de transpirație.

Transpirația nu are miros atunci când ea este eliminată prin pori, dar când bacteriile de pe piele interacționează cu aceasta, atunci apar mirosurile neplăcute. Zona axilei, fiind o zonă în care este prezentă umezeala, este un mediu excelent pentru microbi. Aici apare aluminiul în peisaj. Compușii din antiperspirante se dizolvă, pătrund în pori și blochează transpirația, iar astfel aceasta nu mai iese la suprafața pielii.

Pe de altă parte, deodorantele conțin ingrediente care ajută bacteriile și transpirația să „conviețuiască” fără să dea naștere mirosului neplăcut.

Cât de sigur este aluminiul în antiperspirante?

În urma cercetărilor nu s-au descoperit legături între aluminiu și majoritatea afecțiunilor de sănătate. Mai mult, FDA a aprobat utilizarea compușilor de aluminiu în antiperspirante.

Aluminiul și cancerul de sân, între mit și realitate

Multe zvonuri gravitează în jurul aluminiului din antiperspirante despre care s-ar spune că ar fi asociat cancerului de sân, motiv pentru care Institutul Național de Cancer demontează acest mit.

Mai mult, există temeri cum că acești compuși de aluminiu ar putea fi absorbiți în piele mimând estrogenul, un hormon care poate fi asociat dezvoltării cancerului de sân. Trebuie să reamintim faptul că zilnic ne expunem la aluminiu, iar asta pentru că acest ingredient se regăsește în mâncare, băuturi și chiar pasta de dinți.

Aluminiul și bolile renale

Un alt zvon gravitează în jurul aluminiului asociat bolilor de rinichi. Din nou, prea mult aluminiu poate fi un semn rău, dar Fundația Națională a Rinichilor menționează că este aproape imposibil să absorbi suficient aluminiu prin piele astfel încât să-ți afecteze rinichii.

Aluminiul și bolile osoase

Nici în cazul bolilor osoase aluminiul din antiperspirante nu are nicio implicare. Din nou, pacienții care se știu cu boli renale acute și care necesită transfuzii sangvine (hemodializă) pentru a filtra toxinele din organism, acumulările de aluminiu din sânge pot reprezenta un risc.

Aluminiul și bolile de memorie

Potrivit Asociație de Alzheimer, aceste zvonuri au apărut încă de la începutul anilor 60, aluminiul fiind asociat tuturor formelor de demență. În prezent, experții susțin că nu există nicio legătură între boala Alzheimer și aluminiu.

Ar trebui să optezi pentru deodorant fără aluminiu?

Dacă te confrunți cu transpirația în exces, cel mai probabil ai hiperhidroză. În acest caz, medicul îți poate prescrie un antiperspirant puternic care conține un nivel destul de generos de compuși de aluminiu. O altă opțiune aprobată de FDA pentru a opri transpirația în exces este toxina botulinică, care blochează funcțiile nervoase ale glandelor din zona axilei. Tratamentul pentru hiperhidroză este complex și ar putea necesita o combinație de diferite tratamente.

Pe lista alternativelor naturale poți opta pentru:

  • deodorant hipoalergenic
  • deodorant fără parfum și fără miros
  • deodorant din bicarbonat de sodiu
  • pudră de amidon
  • alfa-hidroxi acizi (AHA) în concentrații mici pentru a evita iritarea pielii

Foto: shutterstock

Surse: 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân