Alergiile solare, un disconfort major in sezonul cald

Alergiile cauzate de expunerea la radiatiile UVA reprezinta de fapt o reacţie necontrolata a sistemului imunitar, iar mecanismele declansarii nu au fost complet elucidate.
  • Publicat:
Alergiile solare, un disconfort major in sezonul cald
Alergiile solare, un disconfort major in sezonul cald

Expunerea la ultraviolete continua sa starneasca controverse si sa aiba efecte variate la fiecare om, ba mai mult, la aceeasi persoana de-a lungul timpului. Am intalnit foarte multi pacienti, mai ales femei, care s-au plans ca, desi in adolescenta stateau cu orele la plaja, la maturitate au devenit alergice la simpla expunere la soare, chiar si primavara sau toamna, cand soarele este mai „bland”.

Este demonstrat ca radiatiile de tip UVA sunt cele mai agresive, acestea patrunzand mult mai adanc in piele, declansand astfel reactii mai agresive, prin eliberarea de radicali liberi si reactii de oxidare. Din pacate, intalnim acest tip de radiatii pe tot parcursul zilei, iar intensitatea lor creste intre orele 11 si 15.

De aceea, persoanele care se stiu alergice sau care s-au mai confruntat macar o data in viata cu un astfel de episod, trebuie sa evite sa faca plaja in acest interval. In plus, trebuie sa se acopere cu haine usoare si lungi si sa utilizeze creme de protectie cu factor mare, care blocheaza patrunderea radiatiilor, mai ales la nivelul zonelor mai expuse: fata, gat, decolteu, brate, maini, gambe.

Alergiile cauzate de expunerea la radiatiile UVA reprezinta de fapt o reacţie necontrolata a sistemului imunitar, iar mecanismele declansarii nu au fost complet elucidate. Deci nici evolutia afectiunii.

Se manifesta prin leziuni cu prurit, ca orice alergie, asa numitele eruptii polimorfe la lumina, cu basicute rosii, de dimensiuni si forme diferite, cu precadere la nivelul tenului, gatului, decolteului, bratelor si gambelor. Acestea se calmeaza in decursul a 30, 40 minute dupa incetarea expunerii la soare, insa este posibil sa reapara la o noua expunere. Sunt des intalnite si situatiile in care, prin repetarea expunerii la soare pe parcursul verii, persoana devine mai putin sensibila, iar afectiunea poate chiar sa dispara sau, in timp, sa devina mai putin severa.

Alergiile imbraca insa mai multe forme. Dintre acestea, eruptiile polimorfe la lumina ereditare sunt mai intense decat cele polimorfe clasice. Adesea, se declanseaza inca din timpul copilariei sau adolescentei si se manifesta pe tot parcursul sezonului cald. De multe ori, diversele terapii de stimulare a imunitatii pe linie cutanata pot functiona la acesti copii, iar eruptiile se mai estompeaza prin maturizarea sistemului imunitar. Insa aceste persoane trebuie sa isi dozeze expunerea la soare pe tot parcursul vietii si sa foloseasca, indiferent de sezon, creme cu factor de protectie.

Alergia solara poate imbraca si forma fotoalergiei. La aceasta, reactiile pielii sunt declansate de efectele luminii soarelui dupa consumul sau aplicarea unor medicamente, cum ar fi tetraciclina, sulfonamida, fenotiazina, diureticele si unele contraceptive.

Urticaria solara produce eruptii semnificative, prurit intens si basicute rosii in timpul expunerii la soare. Este o problema destul de rara, care afecteaza mai ales femeile tinere. Basicutele individuale se estompeaza in maximum 3 ore, insa simptomele vor reaparea atunci cand pielea este expusa iarasi la soare.

Multe persoane utilizeaza abuziv, pentru calmarea basicutelor, creme pe baza de cortizon. Insa aceasta ar trebui folosite doar la sfatul medicului, intrucat utilizarea repetata a acestora duce la alterarea calitatii si aspectului pielii. Eruptia se calmeaza de multe ori de la sine, in lipsa expunerii la soare, factorul alergen, dar ajuta si anumite lotiuni naturale, pe baza de aloe, galbenele, musetel, precum si creme pe baza de unt de cacao, jojoba, shea, cocos. Acestea contin antioxidanti puternici si ajuta mecanismele locale de aparare si regenerare.

Insa prevenirea este cheia de bolta si aceasta consta in managementul inteligent al expunerii la soare, precum si in folosirea lotiunilor si cremelor cu SPF care impiedica patrunderea radiatiilor agresive la nivel cutanat.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Google se joaca cu mintile noastre?
Google se joaca cu mintile noastre?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”