Ai simptome de răceală în timpul menstruației? Ar putea fi așa numita „gripă menstruală”

În cazul în care te confrunți cu simptome precum nas iritat care curge, mâncărimi în jurul ochilor sau amețeli, te invit să afli mai multe detalii despre așa numita gripă menstruală.
  • Publicat:
Ai simptome de răceală în timpul menstruației? Ar putea fi așa numita
Te confrunți cu simptome de răceală în timpul perioadei menstruale? Ar putea fi așa numita "gripă menstruală" Sursa foto: Shutterstock

Femeile știu cât de complicate pot fi acele perioade ale lunii. Schimbările de dispoziție, epuizarea sau crampele pot afecta pe oricine. Ca și cum acestea nu ar fi suficiente, simptomele de răceală, precum nasul înfundat și oboseala, pot fi, de asemenea, legate de ciclul menstrual. Aceste stări neplăcute în timpul acestei perioade sunt adesea denumită „gripă menstruală”. 

Iată ce înseamnă „gripa menstruală”, diferențele dintre „gripa menstruală” și cea obișnuită și cum poate fi tratată această gripă.

Ce înseamnă de fapt „gripă menstruală”?

„Gripa menstruală” este o afecțiune care provoacă simptome asemănătoare cu cele ale gripei, dar nu este de fapt gripă. Aceste simptome apar în jurul momentului menstruației și pot include nasul înfundat, ochii iritați, oboseală, dureri de cap, bufeuri și dureri articulare sau musculare. Aceste simptome sunt cauzate de schimbările hormonale care au loc în timpul ciclului menstrual, inclusiv creșterea nivelului de estrogen care poate crește producția de histamină și poate activa celulele T ale sistemului imunitar.

Chiar dacă „gripa menstruală” nu este un diagnostic medical oficial, simptomele resimțite sunt reale și pot fi tratate cu medicamente specifice. Aceste simptome de obicei se suprapun cu cele de dismenoree (perioade dureroase) sau sindrom premenstrual (PMS).

„Gripa menstruală” vs. gripa reală

Dacă te confrunți cu simptome neplăcute, este important să poți face diferența între „gripa menstruală” și gripa obișnuită. Specialiștii recomandă să notezi ori de câte ori ai menstruație și să observi dacă simptomele apar lunar și coincid cu ciclul menstrual. Dacă este cazul, atunci acestea sunt probabil legate de schimbările hormonale prin care trece corpul tău și este important să identifici acest lucru pentru a urma tratamentul adecvat.

Durata simptomelor poate varia de la o persoană la alta și se situează între una și șase zile. Este important să fii atentă la tipul de simptome pe care le experimentezi, deoarece alergiile, de exemplu, nu sunt însoțite de temperatură și durează, de obicei, câteva săptămâni. De asemenea, acestea nu implică vărsături, greață sau tuse. Multe simptome ale gripei menstruale pot fi confundate cu cele ale unei gripe obișnuite, așa că recomandarea specialiștilor este să faci un test de gripă. În plus, vizita la medic poate ajuta la eliminarea altor probleme, cum ar fi o tulburare tiroidiană.

–> Citește aici despre menstruație de la A la Z.

Cum poți trata „gripa menstruală”?

Din păcate, opțiunile de tratament pentru „gripa menstruală” sunt limitate, iar pentru ameliorarea simptomelor se recomandă de obicei tratamente la domiciliu. Pe lângă utilizarea medicamentelor obișnuite (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene), se poate încerca practicarea exercițiilor fizice și a tehnicilor de reducere a stresului, cum ar fi yoga sau respirația profundă.

Dacă aceste opțiuni nu sunt suficiente, specialiștii recomandă discuția cu medicul despre utilizarea contracepției, a antidepresivelor cunoscute sub numele de inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI-uri) sau a terapiei comportamentale cognitive. Tratarea simptomelor similare gripei poate fi dificilă nu doar fizic, ci și emoțional și mental, deoarece sănătatea noastră mentală și fizică sunt interconectate și se pot influența reciproc, conform cercetărilor.

Surse: huffpost.com, webmd.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân