Ai noduli la sâni? Când ar putea fi cancerigeni?

Dr. Carmen Cristescu vorbește despre când este cazul să ne îngrijorăm de eventualii noduli ce apar la sâni.
  • Publicat:
Ai noduli la sâni? Când ar putea fi cancerigeni?
Dr. Carmen Cristescu_Medicină Internă, foto arhivă

”Prezența nodulilor la nivelul sânului nu se asociază întotdeauna cu o simptomatologie specifică. Totuși putem identifica deformarea sânului, durere, palparea unor formațiuni de consistență dură, roșeața sau căldura locală, piele cu aspect de „coajă de portocală”, rareori exprimarea unei secreții de culoare galbenă, verde sau maronie la nivelul mamelonului”, explică medicul Carmen Cristescu, specialist Medicină Internă. Am aflat mai multe despre diagnostic, simptome și complicații ale nodulilor la sâni.

 

CSÎD: Cum se depistează nodulii la sân?

Dr. Carmen Cristescu: Cea mai la îndemână metodă este autopalparea. Acesta trebuie efectuată cel puțin o dată pe lună, cu mâna cu degetele lipite, descriind mai multe cercuri în jurul mamelonului, dinspre mamelon, spre periferie. Este importantă autopalparea până în axilă întrucât glanda mamară se prelungește până la acest nivel sau uneori putem identifica ganglioni axilari ca semn indirect al unor noduli mamari. Din păcate puțini noduli pot fi identificați prin autopalpare, mai ales atunci când sânul este foarte dens. În aceste condiții, în funcție de vârstă, se recomandă efectuarea unei ecografii mamare (pentru vârsta de până la 40 de ani) sau  mamografie completată ulterior cu ecografie la vârste de peste 40 de ani.

Cum se tratează nodulii la sân?

CSÎD: În ce constă tratamentul nodulilor la sân?

Dr. Carmen Cristescu: Majoritatea nodulilor mamari necesită o simplă urmărire. Uneori medicul ginecolog sau endocrinolog poate prescrie aplicații locale de diferite geluri sau tratament medicamentos oral în funcție de rezultatul unor analize ce interoghează activitatea hormonală.

Nodulii cu suspiciune de cancer trebuie de regulă biopsiați și, în funcție de rezultatul biopsiei, se stabilește conduita terapeutică ulterioară.

CSÎD: În ce situații nodulii pot fi asociați cu cancer la sân?

Dr. Carmen Cristescu: Clinic, exclusiv în baza simptomatologiei, rareori se poate ridica suspiciunea de cancer. Aceste situații sunt izolate și de regulă asociază noduli voluminoși cu retracție mamelonară, aspect modificat al tegumentului, durere locală, lichid pleural ganglioni în axilă, supraclavicular etc.

Asocierea nodulilor cu cancerul se realizează în mod curent în urma investigațiilor imagistice (mamografie, ecografie, IRM mamar) în baza unor scoruri clare.

CSÎD: Care sunt cele mai frecvente semne și simptome ale cancerului de sân?

Dr. Carmen Cristescu: Modificarea aspectului pielii, mărirea unilaterală de volum a sânului, durere locală, apariția de ganglioni în axilă sau supraclavicular, durere toracică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân