Când este momentul să faci o mamografie? Nu asculta miturile!

Dr. Isabela Maria Botea explică cum funcționează mamografia și de ce trebuie făcută.
  • Publicat:
Când este momentul să faci o mamografie? Nu asculta miturile!
Dr Isabela Maria Botea, foto arhiva personală

”Mamografia este un test imagistic  fundamental pentru prevenirea cancerului mamar. Este singura metoda de screening” explică dr. Isabela Maria Botea, medic specialist Radiologie imagistică medicală competența senologie imagistică. Am aflat cum funcționează mamografia și când este momentul cel mai potrivit din lună pentru a face mamografie.

 

 

CSÎD: Cum funcționează mamografia?

Dr. Isabela Botea: Prin utilizarea radiațiilor ionizante se face studiul morfologic al sânului, astfel incat să detectam prezența  diverselor leziuni mamare care apar sub formă  fie de opacități nodulare cu margini neregulate, microcalcificări polimorfe sau zone de distorsiune .

CSÎD: Ce este tomosinteza?

Dr. Isabela Botea: Spre deosebire de mamografia „tradițională”, Tomosinteza (mamografia 3D)   permite o evaluare mai precisă a sânului prin descompunerea grosimii acestuia în mai multe straturi: prin acest aparat se pot diagnostica cu mare precizie leziunile mici, aflate în sânul dens.

Prin urmare, tomosinteza crește atât sensibilitatea (capacitatea de a recunoaște tumorile) – cât și specificitatea (capacitatea de a negativiza rezultatele fals pozitive).

Doza radiogenă utilizată în efectuarea unei mamografii, chiar și în modul de tomosinteză, este extrem de mică și inofensivă.

După 40 de ani femeile trebuie să treacă la consulațiile medicale obligatorii și mamografia

CSÎD: Când este cazul pentru mamografie?

Dr. Isabela Botea: Mamografia se efectuează după vârsta de 40 de ani la 2 ani. În anumite situații se face, doar la recomandarea medicului imagist senolog , la 1 an .

CSÎD: În ce perioade din lună este bine să se meargă la ecografie?

Dr. Isabela Botea: Contrar miturilor , ecografia mamară poate fi făcută în orice perioadă a lunii. Independent de ciclul menstrual. Singura neplăcere este ca înainte de menstruație sânii pot fi ușor mai sensibili .

CSÎD: În ce perioade din lună este bine să se bine să se meargă la mamografie?

Dr. Isabela Botea: Pentru a evita efectuarea mamografiei în perioada ovulatorie, când în general sânul este foarte tensionat și adesea spontan dureros, ar putea fi utilă si recomandabila (dar nu obligatorie ) organizarea examenului mamografic  în perioada cuprinsă între a 5-a și a 12-a zi de la începutul menstruației.

Mamografia nu necesită nici un fel de pregătire specială.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân