Ai hipotensiune arterială? Iată cel mai simplu gest ca să nu te simți rău!

Ce valori ale presiunii sângelului indică hipotensiune arterială? Când hipotensiunea arterială dă bătăi de cap?
  • Publicat:
Ai hipotensiune arterială? Iată cel mai simplu gest ca să nu te simți rău!
Dr. Ana Maria Vintilă, medic primar cardiologie, Spital Clinic Colțea, Președintele Grupului de Tensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie, foto arhivă

Dr Ana-Maria Vintilă, Medic primar cardiologie, Spitalul Clinic Colțea, Președinte Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială, din cadrul Societății Române de Cardiologie vorbește despre hipotensiune arterial, simptomele hipotensiunii arteriale pentru și gestul simplu pentru a diminua sterile de slăbiciune ce pot apărea în cazul hipotensivilor.

 

CSÎD: Ce este hipotensiunea arterială?

Dr. Ana-Maria Vintilă: Hipotensiunea arterială este definită prin scăderea valorilor tensionale sub 110/70 mmHg. Totuși, dacă tensiunea arterială stă în mod constant la valori între 90-110/50-70 mmHg iar persoana în cauză se simte bine (cum este cazul multor persoane tinere), aceste valori trebuie acceptate ca atare și nu constituie un semnal de alarmă. Pe de altă parte, s-ar putea ca la un pacient care este obișnuit să stea la valori tensionale mai mari, între 130-140 mmHg tensiune arterială sistolică, o valoare care scade cu 20 mmHg față de cea obișnuintă, să însemne hipotensiune. De aceea, este important ca orice modificare sau inițiere a tratamentului antihipertensiv să se facă numai și numai de către medic, cu atenție.

CSÎD: Ce trebuie să mai știm?

Dr. Ana-Maria Vintilă: În special vârstnicii pot resimți o astfel de neplăcere, dar trebuie să știe că este tranzitorie, până când organismul, creierul, se obișnuiește cu noua valoare tensională. Obiectivul tratamentului este să mențină tensiunea în limitele bune și astfel să ne ferească de urmări severe cum este accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, etc.

Hipotensiunea arterială – ce semne și simptome are

CSÎD: Ce simptome are hipotensiunea arterială?

Dr. Ana-Maria Vintilă: Hipotensiunea arterială poate determina amețeli, încețoșarea vederii, oboseală, palpitații, iar dacă valorile tensionale sunt mult scăzute, poate scădea debitul urinar și se poate produce modificarea culorii și temperaturii extremităților, care devin reci, palide, uneori marmorate (cu zone palide alternând cu zone violacee).

Înainte de apela la cafea, hipotensivii trebuie să se asigure că s-au hidratat optim

CSÎD: Circulă un mit precum dacă ai hipotensiune trebuie să bei cafea. Are relevanță din punct de vedere medical? Ce să facă persoanele care se simt rău din cauza hipotensiunii?

Dr. Ana-Maria Vintilă: O ceașcă de cafea poate ajuta în situațiile de hipotensiune arterială, cu condiția să nu existe contraindicație medicală (de exemplu epilepsie). Așadar pacientul trebuie să își întrebe medicul dacă are voie să bea cafea. Însă cea mai importantă măsură pentru redresarea valorilor tensionale scăzute este hidratarea adecvată, astfel încât un pahar mare de apă ar trebui să fie primul gest în caz de hipotensiune arterială. Dacă în urma acestui gest problema nu dispare, pacientul poate consuma o cantitate mică dintr-un aliment sărat (spre exemplu brânză telemea), fără însă a abuza și înțelegând că acest consum suplimentar de sare este o excepție și nu o regulă în conduita sa alimentară.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân