Ai dureri articulare? Iată cum se pot ameliora acasă în perioada pandemiei!

Care sunt metodele de ameliorare a durerilor articulare în perioada de pandemie când accesul la medic este limitat? Şi totuşi când este absolut necesar medicul?
  • Publicat:
Ai dureri articulare? Iată cum se pot ameliora acasă în perioada pandemiei!
Ai dureri articulare? Iată cum se pot ameliora acasă în perioada pandemiei! foto Shutterstock

Cum încep ploile de vară şi temperaturile scad de la o zi la alta, mulţi pacienţi care suferă de probleme articulare încep să resimtă dureri şi nu mai aibă libertate de mişcare maximă. La unii apar chiar edeme. Ce este de făcut? Dr. Tarek Nazer, medic specialist în Ortopedie şi Traumatologie, specialist în chirurgia artroscopică minim invazivă explică cum putem trata durerile articulare în această perioadă

CSÎD: Care este cauza durerilor în vreme de ploii şi ceaţă ? 
Dr. Tarek Nazer:
În perioada mai rece şi mai ales când e vorba de ploaie sau ceaţă, presiunea atmosferică scade iar presiune intraarticulară creşte şi provoacă dureri articulare la persoanele care sufera de artroză sau probleme reumatice devenind articulaţiile mai edematoase şi mai rigide asociate cu dureri şi în repaus. 

CSÎD: Ce este artroza ? 
Dr. Tarek Nazer: 
Artroza reprezintă distrugerea cartilajului la nivelul articulaţiilor atunci când artroza este instalată la nivelul genunchiului este numita gonartroză iar când afectează articulaţia şoldului se numeşte coxartroză. 

Ce tratamente putem aplica acasă?

CSÎD: Care sunt metodele de tratament în această perioadă de urgenţă unde accesul la serviciile medicale sunt mai restricţionate ?

Dr. Tarek Nazer: Clar în primul rând trebuie să evităm expunerea la frig iar dacă suntem nevoiţi să mergem la cumpărături să ne îmbrăcăm mai gros mai ales la nivelul articulaţiilor. Cei care suferă probleme de artroză, pot folosi de exemplu genunchiere pentru articulaţia genunchiului şi diferite orteze cu scopul de protecţie pentru celelalte articulaţii.
În cazul în care disconfortul este mai mare şi articulaţia este dureroasă putem apela la antiinflamatoare de tip gel sau pe calea orală dacă nu avem o contraindicaţie medicală pentru acest tip de medicamente.

Ce tip de dietă ajută articulaţiile?

CSÎD: Ce tip de alimentaţie ajută?
Dr Tarek Nazer:
Să avem o dietă bogată cu minerale şi vitamine şi mai ales vitamina D sau să apelăm la suplimentele care conţin vitamine articulare şi să efectuăm exerciţii de întreţinere musculară, pentru creşterea mobilităţii şi de întindere (stretching).

Vizitele la spital nu sunt recomandate dacă nu este o urgenţă, consultaţiile la distanţă pot fi o soluţie

CSÎD: Dacă durerile persistă şi pacientul nu simte îmbunătăţirea simptomelor, ce ar trebui să facă în condiţiile date,?

Dr Tarek Nazer: Ca primă etapă aş recomanda să apeleze la o consultaţie online cu un medic specialist pentru a identifica diagnosticul şi a începe tratamentul. Doar dacă nu au putut fi identificate online cauzele iar simptomele reprezintă un disconfort mai mare atunci putem apela la serviciile medicale pentru consultaţia la cabinet. Însă aş recomanda pacienţilor să evite spitalele sau cliniciile care sunt mai aglomerate pentru a reduce riscul de infectare şi să ia toate măsurile de precauţie necesare în această perioadă (masca de protecţie, mănuşi, soluţii dezinfectante). 

Dr. Tarek Nazer, medic specialist în Ortopedie şi Traumatologie, specialist în chirurgia artroscopică minim invazivă 

Dr Tarek Nazer, ortoped

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc