Ai astm și fumezi? Vezi ce face fumul de țigară în corpul unui astmatic

În unele cazuri, astmul poate fi declanșat de anumiți factori din mediul profesional.
  • Publicat:
Ai astm și fumezi? Vezi ce face fumul de țigară în corpul unui astmatic
Dr Cristian Oancea, foto arhivă

La întrebări despre astm a răspuns prof. dr. Cristian Oancea, medic pneumolog, secretarul general al Societății Române de Pneumologie. Am aflat din ce cauze se declanșează astmul și de ce nu este indicat ca pacienții astmatici să fumeze activ sau pasiv.

CSÎD: Ce factori genetici pot duce la declanșarea astmului?

Dr. Cristian Oancea: Atunci când vorbim despre „genetica” astmului, vorbim de un polimorfism care se află încă în descifrare. Sunt anumite gene care cresc cu de 4 ori riscul de a dezvolta boala. În plus, aceste gene sau, de fapt, proteine care intră în alcătuirea lor determină și ce fenotip de astm poate să dezvolte pacientul.

CSÎD: Ce factori de mediu pot duce la declanșarea astmului?

Dr. Cristian Oancea: Dacă vorbim de factori declanșatori, aici, în funcție de hiperreactivitatea individuală, pot să fie de la fumat, diverși poluanți și, în mod special, aeroalergenii (de obicei de sezon). Un loc aparte îl au acarienii și mucegaiurile care pot să determine o „stare astmatică” continuă.

Astmul profesional poate fi evitat

CSÎD: Se poate evita astmul?

Dr. Cristian Oancea: Vorbim de atopie, vorbim de factori de risc – nu știu dacă putem spune „dacă putem să-l evităm” sau să menținem controlul. Depinde de forma de astm. De exemplu, în astmul profesional, odată ce pacientul este scos din mediu, crizele se remit până la dispariție.

Probabil că stilul de viață determină „cât de mult” putem să întârziem apariția lui și controlul, dar este variabil în funcție de stil de viață, expunere la factori, încărcare genetică, tipuri de alergii etc.

De ce pacienților cu astm li se interzice fumatul?

CSÎD: Ce efecte are fumatul în corpul unui astmatic?

Dr. Cristian Oancea: Fumatul cred că este unul dintre cei mai nocivi factori – pe lângă că poate să fie un trigger declanșator al crizelor astmatice, în decursul timpului poate duce la o remodelare progresivă și ireversibilă a arborelui bronșic, apărând fenomenul de „overlap” sau de ACO sau după alții din literatura ACOS (suprapunere cu BPOC-ul) cu un prognostic mai prost al evoluției bolii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”