A bea apă în timpul mesei este o greșeală? Nu, este un mit!

  • Publicat:
A bea apă în timpul mesei este o greșeală? Nu, este un mit!
Sursa foto: shutterstock

Există unele studii conform cărora consumul de apă în timpul mesei ar afecta capacitatea digestivă a stomacului și ar modifica nivelul de insulină. Nimic mai fals! Sucurile digestive sunt secretate în funcție de tipul de alimente consumate, de câte grăsimi, proteine sau glucide sunt prezente în intestin și care trebuie descompuse pentru a fi absorbite în sânge. Apa nu are nicio legătură cu acestea!

Apa băută în timpul mesei diluează sucurile digestive – un mit absurd și fals!

Potrivit Washington Post, a bea apă în timpul mesei nu este deloc greșit. Ba dimpotrivă, acest fapt nu influențează cu nimic digestia, este chiar recomandat căci astfel te saturi mai repede și eviți să mănânci în exces.

Cantitatea de apă din alimente sau din stomac nu influențează concentrația de sucuri digestive. Indiferent că am mâncat un chips sau un iaurt, corpul nostru va secreta automat substanțele necesare digestiei.

Apa este singurul element care nu necesită digestie, deci secreția de sucuri digestive nu depinde de aceasta.

În altă ordine de idei, cu cât un stomac e mai plin de apă, cu atât rămâne mai puțin loc pentru mâncăruri grele, bogate în grăsimi și calorii.

Citește și: Dieta cu apă: minus 5 kilograme în 7 zile. Care sunt riscurile?

Etapele digestiei corecte

  1. Ajunsă în stomac, mâncarea este procesată cu ajutorul sucurilor gastrice, care o transformă într-un lichid numit chim.
  2. Apoi chimul este transportat în intestinul subțire, cu ajutorul bilei și a enzimelor pancreatice
  3. Particulele hranitoare intră și ele în sânge și se raspandesc în întreg organismul
  4. Digestia se încheie atunci când mâncarea părăsește organismul

*În funcție de ce și cât mâncăm, procesul de digestie poate dura între 24 și 72 de ore.

Așadar, revenind la ideea conform căreia dacă bei prea multă apă, mâncarea părăsește mai repede stomacul, forțată să alunece spre intestin, aceasta este complet neadevărată. Ceea ce s-a demonstrat științific este că, într-adevăr, lichidele părăsesc stomacul mai repede, fără a antrena și solidele din stomac.

Citește și: 5 motive să bei un pahar cu apă imediat ce te trezești

Surse: Washington Post, Național Library of Medicine

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân