8 trucuri pentru a-ți reduce indicele de masă corporală (IMC)

Indicele de masă corporală, cunoscut și sub numele de IMC, estimează cât de multă grăsime corporală ai. Iată ce poți face pentru a-l reduce.
  • Publicat:
8 trucuri pentru a-ți reduce indicele de masă corporală (IMC)
8 trucuri pentru a-ți reduce indicele de masă corporală (IMC)

Indicele de masă corporală, cunoscut și sub numele de IMC, estimează cât de multă grăsime corporală ai. Este calculat folosind greutatea și înălțimea și poate indica riscul de a dezvolta boli legate de obezitate și supraponderalitate, informează Institutul Național de Inimă, Plămâni și Sânge. Un IMC ridicat trebuie tratat cu mare seriozitate, deoarece poate duce la diabet de tip 2, hipertensiune arterială, boli de inimă, apnee de somn, osteoartrită și cancer.

Atingerea unui IMC sănătos este importantă pentru a scădea riscul de a dezvolta afecțiuni cronice precum bolile de inimă, diabetul și hipertensiunea arterială și pentru a îmbunătăți starea generală de bine. Indicele de masă corporală sănătos indică un stil de viață sănătos, cu exerciții regulate și o dietă echilibrată, contribuind astfel la calitatea generală a vieții.

Exerciții regulate pentru a reduce indicele de masă corporală

Activitate fizică este benefică pentru minte, corp și suflet și te ajută să eviți multe afecțiuni și îți menține corpul tânăr. De asemenea, te ajută să menții un IMC sănătos. Exercițiile fizice practicate cu regularitate sunt importante, deoarece ajută la arderea caloriilor și construirea mușchilor, ceea ce poate contribui la reducerea grăsimii corporale și la creșterea metabolismului. Acest lucru poate duce la un IMC mai mic pe măsură ce compoziția corporală se îmbunătățește.

Menține-te hidratat

Probabil ai auzit de multe ori că adăugarea apei în dietă este esențială. Consumul de suficient de multă apă ajută la reglarea apetitului și susține metabolismul. Băutul apei înainte de mese ajută și la reducerea aportului de calorii și ajută la gestionarea greutății.

Renunță la alimentele procesate

Alimentele procesate precum chipsurile, mezelurile, hot-dogurile, pizza congelată, supele instant și chiar majoritatea cerealelor pentru micul dejun nu vor face niciun favor taliei tale. Scăderea consumului de alimente procesate va ajuta la gestionarea aportului caloric și va contribui la un IMC mai sănătos. Limitează alimentele procesate, deoarece sunt bogate în zaharuri adăugate și grăsimi nesănătoase și concentrează-te, în schimb, pe alimente integrale bogate în nutrienți esențiali.

Asigură-te că ai un somn suficient

Știai că și calitatea somnului poate afecta indicele de masă corporală? A dormi suficient este crucial pentru menținerea unui metabolism sănătos. Lipsa somnului poate afecta apetitul, ducând la creșterea senzației de foame și a poftelor, contribuind astfel la creșterea în greutate și la un IMC mai mare.

Conform Sleep Foundation, adulții ar trebui să vizeze șapte sau mai multe ore de somn odihnitor în fiecare noapte. Dacă nu reușești este timpul să faci ceva în acest sens. Poate fi util să ai o rutină relaxantă înainte de culcare, să te ții de aceeași oră de culcare și să eviți dispozitivele cu lumină albastră, cafeina și alcoolul înainte de somn.

Menține o dietă echilibrată pentru a reduce indicele de masă corporală

Hrănirea organismului cu nutrienții de care are nevoie prin alimente integrale și neprocesate este ceva ce ar trebui să prioritizezi dacă vrei să îți reduci IMC-ul. Consumul unei diete echilibrate furnizează nutrienți esențiali, ajută la reglarea apetitului și susține un metabolism sănătos. Consumul de fructe, legume, proteine slabe și cereale integrale ajută la gestionarea greutății și promovează sănătatea generală.

Obține o măsurare precisă a IMC-ului

Este întotdeauna o idee bună să te întâlnești cu un profesionist în domeniul sănătății care să te cântărească și să îți măsoare înălțimea în mod precis. Dacă IMC-ul tău este prea mare, ei vor veni cu cea mai bună strategie care să funcționeze pentru tine. Potrivit Institutului Național de Inimă, Plămâni și Sânge, persoanele considerate „supraponderale” au un IMC între 25 și 29,9, ceea ce înseamnă că poartă prea multă greutate pentru înălțimea lor. Persoanele considerate „obeze” au un IMC de 30 sau peste, ceea ce înseamnă că grăsimea corporală depășește în mod obișnuit nivelul normal pentru înălțimea lor.

Fii atent la mișcarea ta zilnică

Este esențial să știi care este nivelul tău real de activitate zilnică. Acest lucru te poate determina să fii mai activ. O modalitate excelentă de a-ți monitoriza activitatea fizică este să investești într-un dispozitiv de urmărire a activității precum o brățară fitness sau un smartwatch. Acestea vor urmări și înregistra toate mișcările tale zilnice.

Ține un jurnal cu ce funcționează și ce nu

O modalitate productivă de a face îmbunătățiri în rutina ta zilnică este să înregistrezi greutatea și toate activitățile pe care le desfășori în fiecare zi. Este util și să notezi ce mănânci. În acest fel, poți identifica ușor ce funcționează pentru a-ți reduce IMC-ul.

Foto: shutterstock

Surse:

https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt/bmitools.htm

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân