5 mituri despre protecția solară și adevărul din spatele lor

  • Publicat:
5 mituri despre protecția solară și adevărul din spatele lor

Aplici cremă de protecție solară la plajă  și consideri că ești în siguranță, nu-i așa? Ei, bine, nu chiar. Pentru a te asigura că nu te expui pericolelor, protejează-te tot timpul, nu doar la plajă și, mai ales, nu crede următoarele mituri:

Ai nevoie de cremă de protecție solară doar când ești în aer liber 

Deși razele ultraviolete de tip B sunt cele mai puternice în mijlocul zilei, razele ultraviolete de tip A se strecoară în mod surprinzător. Razele UVA pot trece, de asemenea, prin nori, geam și haine subțiri, explică dermatologii. Aceste raze cauzează arsuri solare, îmbătrânire prematură și cancer de piele și sunt destul de constante pe parcursul întregii zile – indiferent dacă temperatura este ridicată sau scăzută.

Un fond de ten cu protecție solară va oferi protecție completă pentru pielea ta pe tot parcursul zilei

Majoritatea fondurilor de ten oferă doar protecție SPF 15, ceea ce nu este suficient. O altă concepție greșită comună este că aplicarea unui blocant solar SPF 15 împreună cu un fond de ten SPF 15 îți va oferi o protecție de cel puțin SPF 30. Cea mai bună protecție este să aplici un blocant solar cu spectru larg de 50+ sub fondul de ten. Pentru a fi în siguranță pe tot parcursul zilei, reaplică la fiecare patru ore – și aplică-l cu 20 de minute înainte de a ieși în aer liber, astfel încât să aibă timp să se absoarbă în piele.

Oamenii cu piele de culoare mai închisă nu se ard

Se ard, doar că durează puțin mai mult până se întâmplă asta, iar efectele sunt la fel de dăunătoare și potențial periculoase. Deci, indiferent cât de deschisă sau închisă la culoare este pielea ta, pe timpul verii alege să faci activitățile în aer liber mai devreme dimineața sau după-amiaza când nivelul de radiații UV este mai scăzut.

Cremele de protecție solară pot pătrunde în celulele tale și pot cauza daune

Multe creme de protecție solară conțin acum molecule atât de mici încât sunt numite nanoparticule. Pe de o parte, aceasta le face mai puțin vizibile și mai ușor de aplicat. Dar unii oameni le evită din cauza temerilor că aceste particule pot pătrunde în membranele celulare și pot perturba hormonii din interiorul celulei. Aceste temeri sunt neîntemeiate. Cercetările au descoperit prea puține dovezi că nanoparticulele pătrund sub suprafața pielii.

În afară de melanom celelalte forme de cancer de piele nu sunt grave

Aceste tipuri mai comune de cancer de piele, cum ar fi carcinomul cu celule scuamoase și carcinomul cu celule bazale, de obicei, nu pun viața în pericol. Dar în unele cazuri, acestea pot fi agresive și pot să se răspândească, așa că verifică-ți pielea în mod regulat și consultă un dermatolog o dată pe an. Caută orice pete noi sau modificări în forma, dimensiunea sau culoarea alunițelor existente. Cu cât un cancer de piele este identificat mai devreme, cu atât tratamentul va avea mai mult succes.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân