5 zvonuri complet eronate despre variola maimuței

Variola maimuței, boala cu origine animală care îngrijorează autoritățile sanitare din întreagă lume, nu este nouă, spun specialiștii.
  • Publicat:
5 zvonuri complet eronate despre variola maimuței
Foto: profimedia/ 5 zvonuri complet eronate despre variola maimuței

Variola maimuței, boala cu origine animală care îngrijorează autoritățile sanitare din întreagă lume, nu este nouă, spun specialiștii. Dar este rezonabil să fim îngrijorați din pricina ei, dat fiind contextul pandemic în care ne aflăm. La fel de important este, însă, și să ne… ferim de zvonurile eronate și de dezinformare.

Variola maimuței: 5 zvonuri demontate de specialiști

Printre cele mai importante mituri demontate de specialiști despre variola maimuței, notăm:

  1. Este un virus nou

Fals. Virusul a fost descoperit pentru prima dată în 1958, la Copenhaga, la maimuțele de laborator. Ulterior, în 1970 au fost identificate cazuri și-n rândul oamenilor din Republica Democratică Congo.

  1. Variola maimuței este o infecție cu transmitere sexuală

Fals. Chiar dacă poate fi răspândită frecvent prin contactul apropiat cu o persoană infestată, variola maimuței nu este o boală cu transmitere sexuală. În schimb, atingerea, îmbrățișarea, ținerea de mâna sau sărutul sunt moduri prin care această maladie poate fi răspândită.

De altfel, este posibilă răspândirea bolii și prin fluide corporale sau lenjerie de pat și piese vestimentare contaminate, potrivit OMS.

  1. Variola maimuței este asemeni COVID-19

Fals. Variola maimuței poate fi îngrijorătoare, dar este diferită de COVID-19. În primul rând, nu este o boală respiratorie precum COVID-19, astfel că se răspândește prin contactul apropiat cu persoanele infestate.

  1. Afectează doar persoanele din țările africane

Fals. Multe dintre știrile apărute despre acest virus au fost ilustrate cu fotografii având că subiecți indivizi de culoare având această boală. Specialiștii spun că, deși această a fost o tendința vizuală frecvența, oricine poate contacta virusul dacă intră în contact cu o persoană infestată.

  1. Variola maimuței nu trebuie să fie luată în serios

Fals. Cu toate că acest virus nu are caracteristicile COVID-19, unii specialiști au observat reacții acide în rândul celor care nu cred în acest virus. Așa cum s-a întâmplat cândva și-n cazul COVID-19.

Să fii informat despre cazuri, natură răspândirii și comunitățile pe care le afectează în mod direct este cel mai bun mod de a ne proteja, avertizează specialiștii. Astfel că este complet în regulă să fim îngrijorați de orice soi de virus și să nu îl luăm în derâdere.

Concluzie

Deși este clar că este prima epidemie de variolă a maimuței cu răspândire în mai multe state din afară Africii, momentan lucrurile par a fi ținute sub control. Numărul cazurilor este relativ mic, autoritățile sanitare sunt deja alertate și există și teste specifice împotriva răspândirii bolii.

De asemenea, maniera în care se răspândește virusul și simptomele acestuia ușurează semnificativ depistarea bolii și, implicit, ținerea sub control a epidemiei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân