5 obiceiuri care agravează hemoroizii

Hemoroizii sau dilatarea venelor de la nivel anal pot îmbrăca forme mai uşoare sau mai complicate, în funcţie de stilul de viaţă şi de greşelile alimentare pe care le facem.
  • Publicat:
  • Actualizat:
5 obiceiuri care agravează hemoroizii

Carne, grăsimi, maioneză, brânzeturi, alcool şi multe dulciuri. Tabloul alimentar al Sărbătorilor, cu mii de calorii, nu lasă semne doar pe cântar. Kilogramele în plus vin la pachet cu constipaţie, glicemie crescută, disconfort biliar, cu apariţia sau agravarea unei probleme frecvente de sănătate: hemoroizii. 5 situaţii cu potenţial periculos sunt evidenţiate de medicul primar chirurg Dan Andronesi, care diagnostichează şi tratează cu succes pacienţi cu hemoroizi.

Carne în exces şi puţine legume

Aceasta este o situaţie frecvent întâlnită în perioada de iarnă, când mesele abundă în preparate hipercalorice, iar legumele şi fructele autohtone sunt în cantitate mai mică pe piaţă. “Fibrele alimentare sunt cele are stimulează peristaltica şi ne fac să avem un tranzit intestinal bun şi un scaun normal. Dacă nu se consumă fibrele alimentare, din legume, fructe şi cereale, nu se stimulează peristaltica colonică, iar scaunul nu este sănătos. Dacă acesta se elimină cu greutate şi există constipaţie pe termen lung, această situaţie poate duce la apariţia unor complicaţii sau avansarea hemoroizilor. Complicaţiile pot fi fisura anală sau tromboza hemoroidală”, avertizează medicul Dan Andronesi.

Simptome ale hemoroizilor, neglijate mult timp

“Pacienţii ajung de multe ori târziu la medic, iar motivele sunt multiple: mulţi pacienţii sunt de multe ori pudici, crezând că sunt singurii cu astfel de probleme. În plus, speră că este vorba despre probleme uşoare care se pot rezolva cu o cremă. Hemoroizii şi alte probleme perianale se pot confunda cu boli grave, precum cancerul, afecţiunile ulcerohemoragice la nivelul rectului, abcesele dureroase (dacă nu acţionăm în timp util, pot da septicemie)”, completează expertul.

Hidratarea insufiecientă

Există multe persoane care nu consumă doi litri de lichide pe zi. Mai mult, exagerează la capitolul “sare”, iar consecinţele pot fi constipaţia prelungită şi, implicit, apariţia hemoroizilor. “Hidratarea este foarte importantă pentru că apa este mediul în care se desfăşoară toate procesele din organism. Dacă nu consumăm suficiente lichide, vom avea o urină concentrată, vom avea un scaun tare, iar defecaţia va fi foarte grea şi ajungem la constipaţie”, descrie medicul Dan Andronesi impactul deshidratării asupra organismului.

Abuzul de condimente iuţi

Mâncărurile picante sunt preferatele multor români, iar ardeiul iute nu lipseşte de lângă ciorbă. Pe termen lung, excesul de alimente iuţi poate genera apariţia hemoroizilor. În plus, orice episod de constipaţie tratat cu laxative poate genera probleme anale. “Consumul excesiv şi pe termen lung, de condimente iuţi, precum ardeiul iute, duce la apariţia unor modificări importante la nivelul canalului anal, agravează şi stimulează evoluţia hemoroizilor, ajungând în stadii avansate sau inflamează, cu apariţia de tromboflebite, tromboze şi alte afecţiuni. Laxativele şi purgativele sunt destul de periculoase: există substanţe care produc uşor diaree şi mulţi pacienţi trec de la constipaţie la diaree. Aceste substanţe produc o iritaţie la nivelul mucoasei colonului care este la fel de periculoasă. Nici diareea nu este bună, pentru că aceste scaune sunt acide sau bazice şi irită anusul, cu modificări ale mucoasei anale. Pot apărea fisuri, decompensări ale hemoroizilor prezenţi şi astfel, apar complicaţiile”, spune specialistul.

Folosirea cremelor şi unguentelor în speranţa vindecării hemoroizilor

Aceasta este o situaţie frecvent întâlnită de către medicii care sfătuiesc pacienţii să nu amâne vzita la proctolog, cel care va stabili tratamentul personalizat pentru hemoroizi. “Aplicarea cremelor fără ca pacientul să fie consultat de proctolog este periculoasă. Nu există până la ora actuală o substanţă activă care să facă să dispară nişte vene dilatate aşa încât cremele nu au efectul pe care pacienţii şi l-ar dori. Cremele ameliorează temporar simptomele, dar hemoroizii ajung la stadii din ce în ce mai avansate şi necesită un tratament mai complicat”, spune medicul Dan Andronesi.

Specialistul tratează cu succes hemoroizii prin metode moderne, cu recuperarea rapidă şi risc mai scăzut de recidivă. “Terapiile moderne sunt mult mai uşor de suportat de către pacienţi. Acestea sunt precedate de stabilirea unui diagnostic corect în vederea alegerii celui mai potrivit tratament care se individualizează în funcţie de fiecare caz, de evoluţie, de gravitate şi de boli asociate. Tratamentele moderne care se aplică, cu succes, şi pe care le aplicăm şi noi sunt ligaturile elastice, asociate cu fototermocoagulare în spectru infraroşu. Sunt proceduri care au mare succes, iar recidivele în urma acestor tratamente sunt mai mici decât în cazul tratamentelor chirurgicale clasice”, concluzionează doctorul.  

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Dan Andronesi - Medic primar chirurgie generala
Dr. DĂNUȚ TOADER ANDRONESI este Medic primar chirurgie generală și Cercetător științific în cadrul Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic, Institutul Clinic Fundeni, București. Studii: 1980-1984 Liceul Sanitar Bistrița 1990-1996 Facultatea de Medicină Generală 2004 ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”