5 obiceiuri alimentare periculoase care pot cauza arsuri la stomac

Există câteva obiceiuri care îți pot provoca supărătoarele arsuri la stomac. Uite ce trebuie să eviți!
  • Publicat:
5 obiceiuri alimentare periculoase care pot cauza arsuri la stomac

Nimic nu poate strica o masă delicioasă mai repede decât supărătoarele arsuri la stomac. Acum te bucuri de pizza și bere cu prietenii, iar în următorul cauți medicamentele antiacide. Sau poate pentru tine, arsurile la stomac apar noaptea, când încerci să dormi.

Dacă arsurile la stomac sunt ceva cu care te confrunți în mod regulat, probabil că deja cunoști principalele alimente și băuturi care le pot declanșa: alcoolul, băuturile carbogazoase, mâncărurile prăjite, sosul de roșii și citricele. Dacă ai eliminat aceste alimente din dietă și totuși experimentezi arsuri, problema ar putea fi un alt obicei alimentar. Pentru a minimiza simptomele, medicii spun că există cinci reguli alimentare majore de urmat.

Arsuri la stomac – ce sunt și de ce ne deranjează

Dr. Lauren Bleich, gastroenterolog la Gastro Health din Acton, Massachusetts, a explicat pentru HuffPost că arsurile la stomac sunt un simptom clasic al bolii de reflux gastroesofagian (GERD) și sunt de obicei descrise ca o senzație de arsură în piept.

„Gândește-te la stomac ca la o pompă unidirecțională. Totul ar trebui să meargă de la gură la esofag, stomac și apoi în intestinul subțire. Dar dacă unele dintre conținuturile stomacului se întorc în esofag, se numește regurgitare. Când există acid și sucuri digestive care se întorc în esofag, acest lucru dăunează esofagului și poate provoca durere,” a explicat Dr. Kenneth Brown, gastroenterolog și gazdă a podcastului Gut Check Project.

Brown a spus că este normal să experimentezi o cantitate mică de regurgitare a sucurilor digestive. Totuși, dacă cineva începe să simtă durere din cauza aceasta, se numește arsură la stomac.

Bleich a explicat în felul următor:

„Arsurile la stomac apar atunci când acidul produs în stomac refluxează în esofag. Când cineva înghite mâncarea, mușchiul sfincterului esofagian inferior din partea de jos a esofagului se relaxează pentru a permite alimentelor și lichidelor să treacă în stomac și apoi se strânge din nou. Când sfincterul nu se închide corect, acidul stomacal poate reveni în esofag.”

Obiceiuri care pot provoca arsuri la stomac

Principalele alimente și băuturi de care trebuie să te ferești sunt alimentele picante, băuturile carbogazoase, citricele și alimentele bogate în grăsimi (cum ar fi mâncarea prăjită). Urmând cele cinci reguli de mai jos, poți reduce simptomele, conform specialiștilor.

1. Consumul de cafea și ceai cu cofeină

Nour Zibdeh, dietetician și autor al cărții „The Complete Acid Reflux Diet Plan,” a spus pentru HuffPost că un declanșator major al arsurilor la stomac este cafeaua. Ea a mai spus că unele tipuri de ceai sunt, de asemenea, problematice, în special ceaiul negru și ceaiul verde. Dr. Lance Uradomo, gastroenterolog intervențional la City of Hope Orange County din Irvine, California, a fost de acord, spunând că motivul este cofeina din aceste băuturi.

„Cofeina este un declanșator bine cunoscut pentru refluxul acid. Ea poate provoca relaxarea mușchiului sfincterului esofagian inferior, ceea ce permite mai mult acid stomacal să intre în esofag,” a spus el.

Vestea bună este că poți să bei în continuare ceai, dar trebuie să fii mai atent la tipul pe care îl alegi. Zibdeh spune că ceaiul de ghimbir cu miere sau ceaiul de ulm alunecos sunt opțiuni de ceai care pot ajuta la ameliorarea simptomelor în loc să le agraveze.

2. Consumul de ciocolată

Brown a mai spus că un alt declanșator comun al arsurilor la stomac pe care mulți oameni nu-l realizează este ciocolata. El a explicat că există câteva motive pentru aceasta. Unul este că ciocolata conține cofeină și, la fel ca în cazul cafelei și ceaiului, cofeina din ciocolată poate provoca relaxarea mușchiului sfincterului esofagian inferior, ceea ce poate permite mai mult acid stomacal să intre în esofag și să provoace arsuri la stomac.

„Ciocolata conține, de asemenea, un compus chimic numit teobromină. Teobromina este un dilatator și poate relaxa mușchiul sfincterului esofagian inferior,” a spus Brown.

3. Consumul de alimente înainte de un antrenament

Deși este adevărat că alimentarea corectă a corpului înainte și după un antrenament este importantă, dacă experimentezi arsuri la stomac în mod regulat, Uradomo recomandă să aștepți două ore după masă înainte de a face orice tip de exerciții care pun presiune pe stomac, cum ar fi abdomenele.

„Orice exercițiu care crește presiunea abdominală poate declanșa refluxul acid. Exemple de astfel de exerciții includ abdomenele, ridicarea greutăților sau antrenamentele de impact mare.” a susținut Bleich.

Zibdeh a adăugat că:

„Ridicarea greutăților, mișcările ce conțin sărituri, exercițiile în care stomacul nu este sub esofag (cum ar fi anumite poziții de yoga) și exercițiile care implică întinsul și comprimarea zonei abdominale (cum ar fi abdomenele) vor crea presiune pe stomac și pe valva sfincterului esofagian inferior și vor face ca conținutul stomacului să se întoarcă în sus. Când stomacul este plin, arsurile vor fi mai severe.”

Totuși, Uradomo a spus că acest lucru nu înseamnă că ar trebui să încetezi complet antrenamentele. De fapt, el a spus pentru HuffPost că exercițiile regulate pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

„Experimentează cu diferite tipuri de exerciții pentru a găsi acelea care îți plac și care nu provoacă arsuri la stomac,” a spus el.

4. Nu ai un timp suficient de mare între mese

Dacă nu ai un interval suficient între mese te poți confrunta cu arsuri la stomac.

„Păstrarea unor pauze de trei până la patru ore între mese și gustări este o strategie importantă pe termen lung pentru sănătatea digestivă generală. Acest lucru se datorează faptului că pauzele între mese ajută la curățarea tractului digestiv și ajută mușchii care căptușesc tractul digestiv să se contracte corect și să împingă mâncarea.” a explicat Zibdeh.

Zibdeh a adăugat că poate fi util, de asemenea, să eviți porțiile prea mari.

„Mesele mai mari sunt mai greu de digerat, durează prea mult pentru a fi digerate și pot alimenta bacteriile din intestin care produc cantități excesive de gaz. Toate acestea cresc riscul ca conținutul stomacului să refluxeze în sus,” a spus ea.

5. Consumul de mâncare înainte de culcare

O altă recomandare de avut în vedere în ceea ce privește momentul meselor este să iei cina devreme.

„Nu vrei să mănânci aproape de ora de culcare deoarece dorești să ai cel puțin câteva ore pentru ca sistemul digestiv să înceapă să funcționeze astfel încât mâncarea să iasă din stomac înainte de a te întinde,” a spus Brown.

El a explicat că acest lucru se datorează faptului că, dacă te întinzi atunci când încă există mâncare digerată în stomac, este mai ușor pentru alimente și sucurile digestive să se întoarcă în esofag – ceea ce este exact ceea ce vrei să eviți.

Brown a adăugat că persoanele care experimentează arsuri la stomac noaptea pot experimenta deteriorarea smalțului dentar. Acest lucru se întâmplă acidul stomacal poate uza partea din spate a dinților.

Deși urmarea acestor reguli alimentare poate ajuta la reducerea arsurilor la stomac, specialițtii au menționat că, dacă este ceva ce experimentezi în mod regulat, ar trebui să consulți un gastroenterolog.

„Dacă arsurile la stomac îți perturbă rutina normală sau te împiedică să dormi și ai încercat să faci ajustări dietetice și de stil de viață fără îmbunătățiri, este timpul să mergi la medic,” a spus Uradomo.

Sursă – https://www.huffpost.com/entry/worst-foods-for-heartburn_l_660b0485e4b0c4621eb7ec50

Sursă foto – New Africa / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc