Proteza Totală de Genunchi, un nou început pentru mobilitatea ta! Ce spun specialiștii

Artroza genunchiului poate transforma activitățile cotidiene, cum ar fi mersul pe jos sau urcatul scărilor, într-o adevărată provocare. În stadiile avansate, durerea poate fi prezentă chiar și în repaus, afectând calitatea vieții. Dacă tratamentele non-chirurgicale, cum ar fi medicamentele, fizioterapia și infiltrările intraarticulare, nu mai sunt eficiente, intervenția chirurgicală de protezare a genunchiului devine o opțiune viabilă.

Ce presupune proteza totală de genunchi

Ce implică această intervenție, ne explică Dr. Mihai Râșcu, medic primar Ortopedie Traumatologie, specialist în chirurgie minim invazivă, șef departament Membru Inferior în cadrul clinicii Ortokinetic și medic coordonator al Federației Române de Gimnastică.

În medicină, o proteză sau un implant protetic este un dispozitiv artificial care înlocuiește o parte lipsă a corpului, care poate fi pierdută prin traumă, boală sau o afecțiune prezentă la naștere. Protezele sunt destinate restabilirii funcțiilor normale ale părții lipsă a corpului.”, explică Dr. Mihai Râșcu.

Prima intervenție chirurgicală de înlocuire a genunchiului a avut loc în 1968. De atunci, tehnologiile și materialele utilizate au evoluat semnificativ, crescând eficiența și siguranța procedurii. Astăzi, artroplastiile totale de genunchi sunt printre cele mai de succes intervenții chirurgicale, cu peste 600.000 de operații efectuate anual doar în Statele Unite.

Anatomia genunchiului

Genunchiul este cea mai mare articulație a corpului, formată din porțiunea distală a femurului, porțiunea proximală a tibiei și rotulă (patelă). Cartilajul articular acoperă aceste suprafețe, iar meniscurile acționează ca amortizoare. Ligamentele cruciate și colaterale oferă stabilitate, iar membrana sinovială lubrifiază cartilajul, asigurând funcționarea armonioasă a genunchiului.

Cauzele afecțiunilor genunchiului

Artroza genunchiului (Gonartroza)

Artroza este o afecțiune degenerativă ce apare, în general, la persoanele de peste 50 de ani. Cartilajul se deteriorează, iar oasele se freacă direct unele de altele, cauzând durere și rigiditate.

Artrita reumatoidă

Aceasta este o boală autoimună în care membrana sinovială se inflamează, ducând la deteriorarea cartilajului și durere severă.

Artrita post-traumatică

Apare ca urmare a unor leziuni grave la nivelul genunchiului, cum ar fi fracturi sau leziuni ale ligamentelor, care pot duce la deteriorarea cartilajului.

Intervenția chirurgicală de protezare a genunchiului

  1. Pregătirea osului: Se elimină suprafețele cartilaginoase deteriorate și o mică parte din osul subiacent.
  2. Poziționarea implantului de metal: Componentele metalice înlocuiesc cartilajul și osul îndepărtat.
  3. Refacerea rotulei: Partea articulară a rotulei se poate reconstrui cu un buton de plastic.
  4. Introducerea unui distantier: Un distantier din plastic medical se introduce între componentele metalice pentru a asigura o suprafață de mișcare lină.

Candidatura pentru intervenție

Dr. Mihai Râșcu: “Nu există limită de vârstă sau restricții de greutate pentru o procedură chirurgicală de protezare  a genunchiului.

Recomandările pentru intervenția chirurgicală se bazează pe durere și invaliditatea unui pacient, nu pe vârsta acestuia. Grupa de vârstă care beneficiază cel mai frecvent de protezare a genunchiului  este între 50 și 80 de ani. Artroplastiile totale de genunchi au fost efectuate cu succes la toate vârstele, de la tineri adolescenți cu artrită juvenilă la pacienți în vârstă cu artroză degenerativă.”

Intervenția chirurgicală de protezare a genunchiului este recomandată persoanelor care prezintă:

  • Dureri severe sau rigiditate care limitează activitățile zilnice.
  • Durere moderată sau severă chiar și în repaus.
  • Inflamație cronică neameliorată de tratamente conservatoare.
  • Deformarea genunchiului.
  • Incapacitatea de a controla durerea cu medicamente, injecții sau fizioterapie.

Evaluarea ortopedică

Istoric Medical: informații despre starea generală de sănătate și durerea genunchiului.

Examen Fizic: evaluarea mișcării, stabilității și forței genunchiului.

Radiografii: pentru a determina gradul de deteriorare.

Teste suplimentare: sânge sau RMN, dacă este necesar.

Peste 90% dintre pacienți raportează o reducere semnificativă a durerii și o îmbunătățire a funcționalității. Totuși, activitățile cu impact mare trebuie evitate pentru a preveni uzura rapidă a implantului.

Complicații potențiale

Complicațiile sunt rare, dar pot include:

Infecții: Necesită tratament antibiotic sau intervenții suplimentare.

Cheaguri de sânge: Prevenite prin exerciții, ciorapi compresivi și medicamente.

Probleme ale implantului: Deplasarea sau uzura componentelor.

Durere continuuă: Foarte rară, dar posibilă.

Leziuni neurovasculare: Pot apărea, deși sunt rare.

Pregătirea pentru intervenția chirurgicală

Evaluare medicală: Consult preanestezic pentru a asigura starea de sănătate adecvată.

Analize și medicație: Teste de sânge, urină și informarea medicului despre medicamentele utilizate.

Evaluări dentare și urologice: Pentru prevenirea infecțiilor.

Planificare socială și la domiciliu: Ajustări în casă și planificarea pentru asistență postoperatorie.

Dr. Mihai Râșcu: “Proteza totală de genunchi poate fi soluția pentru a recăpăta mobilitatea și a elimina durerea cronică. Cu o evaluare atentă și o pregătire corespunzătoare, această intervenție poate transforma viața pacienților, permițându-le să se bucure din nou de activitățile zilnice fără disconfort.”.

Citește și: Gonartroza genunchiului de la A la Z | Dr. Mihai Râșcu: “Oricine poate deveni protagonistul acestei povești odată cu înaintarea în vârstă”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Dr. Mihai Râșcu - Medic primar Ortopedie-Trautomatologie
Dr. Mihai Râșcu este Medic primar Ortopedie-Trautomatologie, Asistent Universitar și Coordonator al clinicii de Genunchi și Șold din cadrul Ortokinetic. Co-fondator al Societății Române de Umăr și Cot (SRUC) Competență în artroscopie avansată Competențe în ecografie musculo-scheletală Dr. ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc