5 lucruri negative care se întâmplă atunci când stai prea multe ore pe scaun

  • Publicat:
5 lucruri negative care se întâmplă atunci când stai prea multe ore pe scaun
Sursa foto: shutterstock

Dacă statul îndelung în șezut face parte din rutina ta zilnică, ai face bine să iei măsuri pentru a evita problemele de sănătate, care nu sunt puține la număr, potrivit specialiștilor. Iată care sunt acestea! 

Statul prea mult timp pe scaun: 5 probleme de sănătate

Dureri lombare

Când petreci prea mult timp pe scaun, poate la birou sau în fața calculatorului, exerciți o presiune asupra zonei lombare, asupra nervilor, mușchilor și tendoanelor. Toate acestea cauzează dureri lombare. De asemenea, poți întâmpina probleme și la nivelul posturii. 

Citește și: Statul pe scaun, vinovat de durerile de spate!

Umflături la nivelul picioarelor

Potrivit studiilor, acumularea de țesut adipos la nivelul picioarelor poate apărea și ca urmare a șederii pe scaun pentru prea mult timp. Iar umflarea picioarelor, căci la ea facem referire, poate duce la riscul de formare de cheaguri de sânge în cazurile extreme. 

Dacă observi că ți se umflă picioarele de la atât stat pe scaun, ridică-te, fă 10 minute de mișcare. Dacă problema persistă, mergi să te vadă un medic.

Creștere în greutate

Lipsa activității este una din cauzele principale ale obezității, iar mișcarea și alimentația sănătoasă sunt singurele moduri de a o combate. Mai mult, conform specialiștilor, când stăm prea mult timp în șezut, creștem riscul de afecțiuni precum diabet, cancer sau probleme cardiace. 

Citește și: 1 din 3 femei moare din cauza bolilor cardiovasculare. Statul pe scaun, un factor de risc

Oboseală

Senzația de epuizare se instalează după ce petreci prea mult timp la birou, nemișcat. Aceasta este cauzată și de poziția încordată, care îți suprasolicită corpul și îl facă să se resimtă. 

Lipsa de concentrare

Atunci când uiți să te mai ridici de pe scaun cu orele, simți că nu te mai poți concentra și ți se încețoșează și vederea. Când întâmpini aceste probleme, ia o pauză. Atenție, însă! Pauză nu înseamnă ochii în telefon, pauză înseamnă mișcare. Fă o plimbare, fă câțiva pași prin casă, fă puțin stretching.

Citește și: Exerciţiile fizice ar putea contracara efectele dăunătoare ale statului pe scaun

Surse: Mayo Clinic, Web Md, HealthLine, Times of India

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”