5 boli pe care le poate trăda aspectul limbii

  • Publicat:
5 boli pe care le poate trăda aspectul limbii
Sursa foto: pexels

Poate credeai că limba este utilă numai pentru a simți gustul alimentelor, însă realitatea este alta: aspectul limbii tale îți poate oferi reale indicii despre sănătate. Iată ce boli ascunde limba și care sunt caracteristicile fiecăreia! 

Ce boli poate ascunde limba în funcție de felul în care arată

Diabet

Majoritatea persoanelor care suferă de diabet sunt deshidratați, iar limba acestora poate fi strânsă ori încrețită și nu arată normal. Afecțiunea în cauză apare din pricina sistemului imunitar slăbit și arată precum un strat albicios gros pe întreaga suprafață a limbii. 

Citește și: 5 obiceiuri greșite care cresc riscul de diabet. Renunță la ele!

HIV

Petele și rănile roșii de la nivelul limbii sau din alte zone din interiorul cavitații bucale pot semnala infecția cu HIV.

Boală celiacă

Potrivit specialiștilor, pierderea perilor de pe limba pot provoca leziuni și dureri. Și orice aliment cu grad ridicat de aciditate mestecat oferă senzație de arsură intensă. Acestea sunt semnalele predominante ce indică o boală celiacă.

În cazul acestei afecțiuni, simptomele clasice sunt: constipația, diareea, balonarea sau durerea.

Citește și: Boala celiaca, confundata adesea cu anemia

Sindromul Sjorgen

Sindromul Sjorgen, dacă nu ai auzit de el, este o boală autoimună care poate ataca diferite părți ale corpului, dar îndeosebi glandele lacrimale și cele salivare. Pot apărea, așadar, pete albe la nivelul limbii sau limba se poate înroși dacă perii de la suprafață acesteia vor dispărea. 

În cazuri excepționale, sindromul Sjogren se manifestă sever atunci când pot apărea crăpături și arsuri la nivelul limbii.

Citește și: Ai limba albă? Ce boli semnalează!

Cancer

De regulă, medicii dentiști sunt cei care detectează prezența cancerului de gât sau cel oral. Orice formă de inflamație a limbii sau ori rană din interiorul cavitații bucale care nu se vindecă de la sine în cel mult 2 săptămâni cere un control amănunțit, de specialitate.

Surse: Health, The Dental Express, Web Md

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân