4 motive pentru care te trezești obosit în fiecare dimineață

  • Publicat:
4 motive pentru care te trezești obosit în fiecare dimineață

Nu există dezamăgire mai mare decât să dormi opt până la zece ore și totuși să te dai jos din pat simțindu-te la fel de obosit, dacă nu chiar mai obosit decât erai în seara anterioară.

Este un obicei ușor de trecut cu vederea ca parte a vieții, dar dacă nu te trezești revitalizat sau simți că te afli într-o stare de oboseală constantă, cu siguranță este ceva în neregulă. Îți explică doar câteva dintre motivele pentru care te trezești obosit (și simți mereu că ești obosit) și cum să oprești cercul vicios al somnolenței.

Inerția somnului

Doar în caz că nu ai auzit niciodată de ea: inerția somnului este termenul tehnic pentru somnolența tipică de dimineață. Este motivul pentru care te poți simți puțin șovăitor pe picioare sau dezorientat după ce te-ai dat jos din pat – creierul tău este practic încă în faza de trezire.

Studiile au arătat că fluxul de sânge în creier este mai lent timp de până la 30 de minute după trezire comparativ cu înainte de a merge la culcare. Adaugă și faptul că senzația de somnolență durează între 15 minute și o oră pentru cei mai mulți oameni, dar alții o pot experimenta timp de mai multe ore.

Inerția somnului durează în mod tipic mai mult după nopțile de somn insuficient, mai ales dacă acele nopți sunt consecutive. Chiar dacă poate fi enervant să nu poți sări din pat și să fii în cea mai bună formă, unii oameni cred că inerția somnului te ajută să te întorci la somn rapid și previne trezirile nedorite. Cu toate acestea, trezirea în timpul etapelor de somn adânc provoacă o inerție mai serioasă.

Expunerea la lumina albastră

Indiferent dacă vrei să crezi sau nu, timpul petrecut în fața ecranului afectează serios somnul, în special calitatea acestuia. Totuși, mulți dintre noi decid să nu meargă direct la somn după o zi aglomerată, pentru a participa la activitățile de agrement pe care altfel le-am rata (adică ieșit în oraș cu prietenii, stat pe rețelele de socializare, uitat la seriale) în loc să dormim.

Utilizarea computerelor, tabletelor, telefoanelor mobile și televizoarelor prea aproape de ora culcării poate inhiba eliberarea melatoninei și întârzia instalarea somnului, așa că este cel mai bine să le oprești cu o oră înainte de culcare pentru a evita expunerea suplimentară.

O igienă a somnului precară

A avea o bună igienă a somnului înseamnă să menții un mediu relaxant în dormitor și o rutină zilnică pentru un somn odihnitor. Mici ajustări în mediul ambiant (lenjeria de pat, perna, temperatura din cameră) sau la orele de culcare pot face o diferență majoră. Asigură-te că dormi pe un pat confortabil și care îți asigură suport de la cap la picioare. Pernele sunt la fel de importante, este esențial să găsești una care se potrivește stilului tău de somn, fie că dormi pe o parte sau ai nevoie de suport pentru gât. De asemenea, este esențial să te duci la somn și să te trezești aproximativ la aceleași ore în fiecare zi. 

Consumul excesiv de cafeină sau alcool

Cafeina este un stimulent, iar cana de cafea de după-amiază te poate afecta mai mult decât îți dai seama. Unii oameni metabolizează cafeina mai lent decât alții, așa că ideal este să nu mai bei cafea sau ceai negru după-amiaza.

Deși alcoolul este un depresant, poate perturba stadiile REM ale somnului, împiedicându-te să intri în somnul profund necesar pentru refacere. De aceea este recomandată evitarea oricăreia dintre aceste substanțe până la cu patru ore înainte de culcare.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
4 cauze surprinzătoare pentru Alzheimer
4 cauze surprinzătoare pentru Alzheimer
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân