Oboseala decizională: motivul pentru care te simți tot timpul obosit, deși dormi

Motivul pentru care te simți obosit tot timpul ar putea fi oboseala decizională. Descoperă ce este aceasta, cum să o previi și cum să o gestionezi, astfel încât să poți diminua pe parcurs această senzație de epuizare nedorită!
  • Publicat:
Oboseala decizională: motivul pentru care te simți tot timpul obosit, deși dormi
Motivul neașteptat pentru care te simți tot timpul obosit și care nu are nicio legătură cu somnul Sursa foto: Shutterstock

Indiferent dacă îți dai seama sau nu, în fiecare zi ești nevoit să iei sute, dacă nu mii de decizii. Din momentul în care te trezești, trebuie să decizi ce să mănânci, cu ce să te îmbraci și unde să mergi, iar acesta este doar începutul.

Oboseala pe care o resimți zilnic poate apărea din cauza acestor mii de decizii pe care le iei și se numește oboseală decizională. Iată cum recomandă specialiștii să gestionezi o astfel de problemă.

Ce este oboseala decizională?

Gândește-te la oboseala decizională ca la o supraîncărcare de decizie pentru creierul tău. Oboseala de decizie este o stare de suprasolicitare mentală care poate diminua capacitatea unei persoane de a continua procesul de luare a deciziilor. Cu cât trebuie să iei mai multe decizii, cu atât este nevoie de mai multă energie mentală pentru a ține pasul, ceea ce duce adesea la epuizare psihică.

Pe măsură ce ești nevoit să iei multe decizii pe parcursul zilei, în special decizii cu risc, devine mai dificil modul de gestionare și de luare a unor decizii bune, așa că, riști să iei decizii impulsive sau iraționale.

Poți compara oboseala de decizie cu oboseala musculară. După un antrenament intens la sală, nu vei mai fi capabil de a-ți plimba câinele, iar energia ta va fi redusă la minimum.

Care sunt simptomele oboselii decizionale?

Să știi când ai atins punctul de epuizare psihică este important pentru a-ți putea înțelege declanșatorii și momentul în care atingi limita.

Semnele oboselii decizionale include următoarele simptome:

  • Evitarea de a lua alte decizii
  • A lua decizii impulsive
  • Oboseala
  • Epuizare fizică și psihică

Cum să previi apariția oboselii decizionale?

În timp ce nu există modalități de a evita luarea de decizii pe întreaga durată a zilei, există strategii care te pot ajuta să faci alegeri bune și să previi epuizarea. Încearcă să iei decizii importante în prima parte a zilei. Deciziile luate dimineața sunt considerate a fi cele mai exacte și bine gândite.

Diferite obiceiuri de zi cu zi pot contribui la îmbunătățirea energiei tale mentale. A avea parte de orele corespunzătoare de odihnă, a face sport constant și a avea o dietă sănătoasă ar putea contribui la gestionarea modului în care alegi să iei deciziile pe parcursul unei zile.

Dincolo de asta, este important să fii conștient de momentele instalării oboselii, astfel încât să poți amâna luarea de decizii importante până a doua zi.

Modalități de gestionare a oboselii decizionale

Dacă simți că oboseala decizională s-a instalat, există diferite modalități prin care o poți gestiona fără a ajunge la epuizare și la renunțarea de luarea unor noi decizii pe tot parcursul zilei.

Este recomandat să iei o pauză înainte de a recurge la a lua o decizie importantă. Acest lucru poate însemna să respiri adânc sau să te consulți cu diferite persoane de încredere pentru ca în final decizia luată să nu provoace consecințe nedorite.

De asemenea, poți depăși oboseala decizională simplificând alegerile și oferindu-ți mai puține opțiuni. Și odată ce ai luat o decizie, mergi mai departe fără a te gândi prea mult la alegerea făcută.

Dacă nu observi în timp îmbunătățiri legate de oboseala decizională și simți în continuare o epuizare psihică și fizică, poți alege să ceri ajutor de specialitate.

Surse: msn.com, medicalnewstoday.com, realsimple.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân