4 cauze surprinzătoare pentru Alzheimer

  • Publicat:
4 cauze surprinzătoare pentru Alzheimer

Ni s-a întâmplat tuturor: uităm unde ne-am parcat mașina sau de ce am intrat într-o cameră. Un anumit grad de uitare este normal, în special atunci când ești ocupat sau ai multe pe cap. Dar pentru mulți, această uitare poate evolua în Alzheimer.

Decenii de cercetări au arătat că acumularea în creier a proteinelor toxice numite beta-amiloid și tau poate duce la Alzheimer. Ceea ce este mai puțin clar este ce determină acumularea acestor proteine. Unele studii noi au început să explice acest proces, dezvăluind că atunci când vine vorba de Alzheimer cauzele bolii depășesc factorii genetici și obiceiurile nesănătoase (chiar dacă aceștia sunt factori importanți, de asemenea).

Iată câteva dintre cele mai neobișnuite (și înfricoșătoare) cauze la care noile studii fac referire.

Iei medicamente anti-anxietate

O clasă de medicamente numite benzodiazepine, care includ medicamente populare precum lorazepam (Ativan), alprazolam (Xanax) și clonazepam (Klonopin), sunt frecvent utilizate pentru tratarea anxietății și insomniei. Deși studiile care evaluează siguranța și eficacitatea acestor medicamente au evaluat doar utilizarea lor pe termen scurt (în general, cam trei luni), mulți oameni le iau pe termen lung. Un studiu publicat în British Medical Journal a urmărit 1.796 de canadieni cu boala Alzheimer și 7.184 de persoane sănătoase timp de șase ani și a constatat că utilizarea benzodiazepinelor timp de mai mult de trei luni a fost asociată cu o creștere de până la 51% a riscului de Alzheimer.

Morala poveștii? Dacă ai nevoie de benzodiazepine doar ocazional, probabil ești în siguranță. Dacă anxietatea și insomniile sunt o problemă frecventă pentru tine, ia în considerare terapia cognitiv-comportamentală, care s-a dovedit eficientă în tratarea ambelor probleme – fără efectele secundare dăunătoare ale medicamentelor.

Te-ai lovit la cap de prea multe ori

Mulți dintre noi suntem familiari cu îngrijorările care pot însoți o leziune la cap. Majoritatea oamenilor se recuperează fără probleme, dar, pentru alții, inflamația care ajută la vindecarea țesutului cerebral deteriorat devine cronică. Aici este locul unde se pot găsi legături potențiale cu boala Alzheimer.

Celulele din creier numite microglia joacă un rol important în inflamație. Când celulele microglia sunt constant într-o stare pro-inflamatorie, sunt mai puțin capabile să elimine beta amiloid din creier, spun studiile. Încă nu este clar de ce procesul inflamator rămâne activ la unele persoane sau câte cazuri de boală Alzheimer sunt potențial legate de leziunile traumatice ale creierului.

Ești privat de somn în mod regulat

Lipsa de somn a atins niveluri aproape epidemice în ultimii ani, pe măsură ce încercăm să jonglăm cu cariera, copiii, căsnicia, hobby-urile și altele. Și pentru că trebuie să sacrificăm ceva, mulți dintre noi aleg să renunțe la somn. Pe lângă că această alegere te face somnoros la volan și îți trezește pofta de mâncare în miez de noapte, lipsă de somn poate accelera dezvoltarea bolii Alzheimer. Problemele de somn sunt obișnuite la persoanele cu Alzheimer, dar nu era clar dacă aceasta era cauză sau efect, spun studiile. Într-un studiu făcut pe șoareci, s-a constatat că atunci când aceștia erau lăsați să doarmă doar patru ore pe noapte a crescut cantitatea de proteină tau din creierul lor. Lipsa de somn afectează, de asemenea, învățarea și memoria, precum și modul în care neuronii comunică între ei. Privarea cronică de somn tensionează creierul și corpul, accelerând procesele dăunătoare care duc la boala Alzheimer. Privarea de somn este o formă de stres cronic pentru corp.

Te simți singur

Un studiu recent a identificat legături între singurătate și dezvoltarea demenței. Cercetătorii au descoperit că sentimentele de singurătate la adulții mai în vârstă le-au dat șanse de 1,63 ori mai mari să dezvolte demență în timpul celor trei ani ai studiului. Oamenii de știință nu știu încă ce determină această asociere, dar implicațiile sunt clare:  să rămâi conectat cu prietenii, rudele și comunitatea este benefic pentru tine.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân