3 lucruri surprinzătoare care îți distrug vederea

  • Publicat:
3 lucruri surprinzătoare care îți distrug vederea

Cu vara care se apropie cu pași repezi, ne amintim din ce în ce mai des să ne protejăm pielea de soare, dar de multe ori uităm să avem grijă și de ochii noștri. Există obiceiuri comune extrem de dăunătoare pentru ochi, așa că este ideal să le eviți, pentru a reduce șansele apariției unor probleme oculare.

Iată câteva dintre obiceiurile surprinzătoare care duc la probleme de sănătate a ochilor pe termen lung:

Purtarea de ochelari de soare neadecvați

Este cunoscut faptul că razele UV (ultraviolete) sunt nocive pentru sănătatea noastră, nu doar în timpul verii, ci pe tot parcursul anului. Cremele de protecție solară nu te pot proteja de ele din cap până în picioare. Exact ca în cazul pielii, ochii tăi sunt vulnerabili și predispuși să fie arși de soare. Așa că după ce îți iei o ținută adecvată, te dai cu cremă de protecție, nu uita de ochelarii de soare.

Razele UV nu numai că pot cauza îmbătrânire prematură (riduri) în jurul ochilor, ci pot duce și la afecțiuni oculare precum cataracta, pterigion (umflături pe albul ochilor) și cancer de piele pe pleoape. Deși pleoapa este proiectată să protejeze ochiul, pielea ei este extrem de subțire și conține multe țesuturi fragile care pot fi deteriorate de lumina UV.

Protejează-ți ochii investind în ochelari de soare de calitate, care pot să blocheze aproape toată radiația UV. 

Frecatul ochilor

Deși acest lucru pare relativ inofensiv și este ceva ce oamenii fac în mod regulat, este important să-ți amintești de numărul imens de germeni pe care mâinile tale îi transportă și de cum acești germeni sunt transferați ușor în ochii tăi, lucru care poate duce la boli precum conjunctivita.

Nu trebuie să uiți de posibilitatea apariției de probleme pentru cornee, care nu doar că poate fi ușor zgâriată, dar poate deveni și mai subțire, ceea ce poate duce la keratoconus, o afecțiune gravă care provoacă vedere distorsionată și alte probleme legate de cornee.

Purtarea lentilelor de contact sub apă

Deși mulți oameni aleg să-și poarte lentilele de contact în timpul dușului și când înoată, este important să ne amintim că acestea au potențialul de a absorbi substanțe chimice periculoase și bacterii, contaminează ochii și pot provoca infecții grave.

Este recomandat să-ți scoți întotdeauna lentilele de contact înainte de a le expune la orice formă de apă, fie că este vorba de apă dulce de la robinet sau apă sărată la plajă. Dacă apa intră în ochii tăi în timpul înotului, atunci este esențial să îți scoți imediat lentilele de contact. Apoi le cureți și dezinfectezi. Dacă apar probleme, este necesar să consulți imediat un oftalmolog pentru a te asigura că ochii tăi nu sunt expuși riscului de afecțiuni care pot afecta vederea.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân