3 lucruri care îți sabotează somnul după 40 de ani și ce să faci în privința lor

  • Publicat:
3 lucruri care îți sabotează somnul după 40 de ani și ce să faci în privința lor

Jumătate dintre adulți au probleme cu somnul, la nivel mondial, conform Sleep Health Foundation. Deci, cum să ai totuși un somn de calitate? Începi prin a identifica potențialele lucruri care îl sabotează și vezi ce poți face în privința lor. Iată trei dintre acestea:

Apneea în  somn

Mulți oameni cred că această problemă, care determină oprirea respirației în timpul nopții în mod repetat, uneori de sute de ori, pentru câteva secunde până la un minut, și apoi trezirea scurtă, afectează doar bărbații supraponderali. Dar odată cu înaintarea în vârstă, în special în perioada menopauzei, devin și femeile predispuse la apnee în somn, chiar dacă au o greutate sănătoasă.

De fapt, cercetările arată că una din zece femei este susceptibilă să aibă apnee în somn semnificativă din punct de vedere clinic, dar 85% dintre cazuri rămân nedetectate. Un motiv este că femeile prezintă simptome diferite față de bărbați. Sforăitul, un semnal major că bărbații au această tulburare, este mai puțin frecvent la femei. Ele au mai multe șanse să dezvolte simptome legate de privarea de somn, cum ar fi dificultăți de concentrare, oboseală, depresie sau anxietate.

Soluția pentru un somn mai bun: Dacă observi aceste simptome, informează-ți medicul – comunitatea medicală devine mai conștientă că apneea nu este doar o problemă a bărbaților. Pentru a determina dacă ai această tulburare, probabil vei trece printr-un test de somn – fie într-o clinică, fie acasă – în timpul căruia vei fi monitorizată pentru respirație și niveluri de oxigen pe tot parcursul nopții.

Depresia ușoară

La fel cum persoanele cu depresie severă pot avea probleme să adoarmă sau să aibă un somn de calitate, la fel pot păți și cei care au o formă ușoară a bolii. Dar pentru că simptomele lor – care includ gânduri negative, îngrijorare excesivă, lipsa de energie și dureri corporale – nu sunt atât de severe, femeile cu depresie ușoară sunt mai puțin susceptibile să fie diagnosticate cu probleme de somn.

Există o relație complexă între somn și depresia ușoară, iar să stabilești ce a fost mai întâi, depresia care a determinat probleme de somn sau lipsa somnului care a determinat depresia este destul de dificil. Este un cerc vicios: simptomele de depresie creează obiceiuri de somn proaste care pot determina o cantitate insuficientă de odihnă. Și fără un somn bun, este dificil să funcționezi la cea mai bună capacitate a doua zi – ceea ce se manifestă prin senzația de oboseală, tristețe și depresie ușoară și astfel se creează condițiile favorabile pentru lipsa de somn în ziua următoare.

Soluție pentru un somn mai bun: Deoarece simptomele depresiei ușoare pot fi similare cu cele pe care multe femei le experimentează în timpul menopauzei, merită să le discuți cu medicul de familie, care poate lua în considerare dacă simptomele tale depresive au existat înainte de menopauză sau dacă schimbările hormonale le-au declanșat sau agravat. Acesta poate apoi să îți recomande cel mai bun tratament pentru tine, fie că este vorba de discuții cu un psiholog, de modificări ale stilului de viață, ajustarea medicamentelor sau toate acestea.

Modificarea ceasului intern

Fiecare persoană are un ceas biologic care determină când devine obosită seara și când corpul său se trezește dimineața. Dar începând cu vârsta de aproximativ 40 de ani, ceasul tău începe să se schimbe. Cercetătorii nu sunt siguri exact de ce se întâmplă acest lucru, dar rezultatul este că organismul tău va începe să se trezească tot mai devreme, reducând cantitatea de somn din fiecare noapte. Până când ajungi la 60 de ani, s-ar putea să te trezești cu două ore mai devreme decât o făceai când aveai 30.

Soluție pentru un somn mai bun: Culcă-te mai devreme pentru a te adapta noului program de somn al corpului tău. Este probabil ca organismul tău să înceapă să se simtă obosit mai devreme, dar este ușor să ignori sau să nu observi somnolența dacă ești obișnuită să stai trează până târziu.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân