5 lucruri ciudate care ți se pot întâmpla în somn

  • Publicat:
5 lucruri ciudate care ți se pot întâmpla în somn

În cele mai multe nopți, dacă ai noroc, în somn nu se întâmplă nimic neinteresant. Dar, din când în când, ai putea experimenta lucruri bizare care te pot lăsa complet confuz sau chiar  ușor speriat. Nu-ți face griji. Iată câteva dintre cele mai nebunești lucruri care se pot întâmpla de îndată ce închizi ochii:

Senzația de cădere în gol

Cunoscută și sub numele de „halucinație hipnagogică”, aceasta tinde să se întâmple în timp ce adormi. De obicei, când visezi, corpul tău este paralizat, dar uneori poți începe să visezi înainte ca acesta să intre în modul „oprit”. Într-o halucinație hipnagogică ai în vis senzația pe care ai avea-o în realitate dacă ai cădea în gol. Din ce motiv apare senzația de cădere? Cercetătorii nu sunt siguri. Este mai probabil să se întâmple când ești prea obosit, privat de somn sau stresat și creierul tău intră mai agresiv în ciclurile de somn, dar corpul tău nu a ajuns încă acolo.

Paralizia în somn

Începi să te trezești dimineața și îți dai seama că nu poți mișca niciun mușchi sau vorbi. Poate dura de la câteva secunde la câteva minute și este complet înspăimântător. În esență, este opusul a ceea ce se întâmplă în halucinațiile hipnagogice; în acest caz, creierul tău se trezește înainte ca paralizia care însoțește somnul profund să dispară. Ai putea avea senzația că nu poți respira, pentru că toți mușchii implicați în controlul respirației, cu excepția diafragmei, sunt încă paralizați.

Mersul în somn

Majoritatea comportamentelor legate de somn sunt inofensive. Dar mersul în somn poate fi o situație periculoasă, deoarece poți să te împiedici, să te lovești de ceva, să ieși din casă și chiar să te urci la volan. Ieși din starea de somn suficient de mult cât să îi permiți corpului să se miște, dar nu suficient pentru ca și creierul tău să fie treaz. De aceea, probabil nu îți amintești aventurile tale din miez de noapte. Dacă ai experiențe neobișnuite sau periculoase în timpul nopții, discută cu medicul tău.

Vorbitul în somn

Aproximativ 5% dintre adulți vorbesc în somn. Cele mai multe sesiuni de vorbit în somn durează în medie doar aproximativ 30 de secunde. Se întâmplă adesea în prima oră de când te-ai culcat, când corpul tău intră în stadiile profunde ale somnului, dar există încă suficient tonus muscular pentru a produce sunete sau mișcări care ar putea însoți visele.

Vise recurente

Visul este o modalitate pentru creierul tău să-și rezolve lucrurile pe care trebuie să le reevalueze și să le proceseze înainte de a le putea depozita ca amintiri. Visele recurente se pot întâmpla datorită unor probleme pe care creierul tău încearcă să le rezolve. De multe ori, visele recurente sunt bazate în parte pe realitate. Dacă ai fost jefuit în centrul comercial, ai putea relua iar și iar  asta în somn până când îți rezolvi situația, în timp ce dacă ai mers la magazin să iei pâine și lapte, creierul tău ar procesa asta imediat și ar trece mai departe.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân