Ce se întâmplă, de fapt, dacă tragi un „pui de somn” în fiecare după-amiază. Descoperirea de ultimă oră a oamenilor de știință

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce se întâmplă, de fapt, dacă tragi un

Pentru unii, somnul de după-amiază este considerat un adevărat ritual. Dacă aveți o stare de sănătate bună, acest obicei din timpul zilei vă poate aduce o serie de beneficii: vă ajută să vă recuperați, să vă simțiți mai puțin irascibili și, conform celor mai recente cercetări, să vă mențineți sănătatea creierului.

În Statele Unite, până la o treime dintre adulți iau parte în mod regulat la un pui de somn la amiază, potrivit National Sleep Foundation.

„În plus față de reducerea somnolenței, s-a demonstrat că somnul îmbunătățește memoria”, spune Dr. Suzanne Bertisch, medic asociat și director clinic de medicină comportamentală a somnului la Brigham and Women’s Hospital, afiliat la Harvard.

Cât de bun este somnul de după-amiază. Cum să tragi un pui de somn bun

Dacă plănuiți să trageți un pui de somn în timpul zilei, iată câteva sfaturi pe care le puteți urma pentru a vă asigura că acesta nu va interfera cu somnul de noapte.

  1. Cel mai bun moment pentru a dormi este imediat după prânz, când corpul dvs. experimentează o scădere circadiană naturală.
  2. Somnul prescurtat, în jur de 20 de minute, poate fi cel mai bun pentru a evita starea de amețeală atunci când vă treziți.
  3. Pentru o odihnă de bună calitate, asigurați-vă că găsiți un loc liniștit, confortabil, unde nu veți fi distras/ă.

Conform studiilor, 1/3 adulți nu dorm cât ar trebui pentru a da randament, iar rata este chiar mult mai ridicată în rândul antreprenorilor, care lucrează mult mai multe ore.

Există dovezi conform cărora un pui de somn ar aduce beneficii semnificative randamentului muncii, precum:

  • Comportament mai puțin impulsiv
  • Nivel mai ridicat de toleranță
  • Îmbunătațirea concentrației și vigilență sporită

Descoperirile noastre sugerează faptul că, pentru unii oameni, un pui de somn în timpul zilei poate fi o componentă importantă a puzzle-ului care ar putea ajută la menținerea sănătății creierului pe măsură ce îmbătrânim”, spune Dr. Victoria Garfield într-un studiu publicat în Journal Sleep Health.

Citește și: Dormi la prânz? De ce e indicat, de fapt, să tragi un pui de somn pe canapea sau scaun, nicidecum în pat!

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân