3 beneficii extraordinare ale mersului pe bicicletă

  • Publicat:
3 beneficii extraordinare ale mersului pe bicicletă

Ciclismul este printre mai distractive și productive moduri de a ajunge și a te menține într-o formă fizică de invidiat. Cu antrenament adecvat și consecvent, alegerea potrivită a bicicletei și a dispozitivelor și accesoriilor necesare, ești gata pentru călătoria ta spre o viață mai sănătoasă

Există o mulțime de beneficii pe care le poți obține prin includerea bicicletei în rutina ta  zilnică, pentru că ciclismul înseamnă mai mult decât a scăpa de câteva kilograme în plus și a transpira. Îți poate îmbunătăți starea de bine, poate reduce riscul de a face tot felul de boli și pe bicicletă îți poți crește și masă musculară. Iată trei motive pentru care mersul pe bicicletă ar trebui să fie principala ta modalitatea de deplasare:

Îmbunătățește starea de bine

Nu poți să nu observi că multe lucruri în lumea de astăzi nu sunt cum ar trebui să fie. Un număr tot mai mare de studii arată că oamenii au devenit mai deprimați, mai nesiguri și alienați din cauza utilizării constante a rețelelor de socializare. De aceea, este firesc să încerci să cauți un antidot puternic, o soluție reală pentru a-ți îmbunătăți starea de bine. Iar ciclismul poate fi ceea ce cauți. Studii recente au arătat că persoanele care sunt fizic active, cum ar fi cele implicate în activități de ciclism, au o stare cu 32% mai bună decât cei inactivi. Beneficiile activităților fizice includ eliberarea de adrenalină și endorfine, doi dintre hormonii care contribuie la starea ta de bine.

Eliberarea acestor hormoni contribuie la îmbunătățirea stării de spirit, dar și la creșterea încrederii de sine. În plus, ciclismul îți oferă și o altă perspectivă asupra lumii, în special atunci când pedalezi în aer liber și vezi frumusețea naturii. De asemenea, întărește legăturile sociale, mai ales atunci când te alături unei activități de ciclism în grup, pe care o practici regulat.

Scade vulnerabilitatea la boli și riscul de cancer

În mod surprinzător, ciclismul poate reduce expunerea la diverși  poluanți, chiar și atunci când este practicat în orașe. În cadrul unei campanii pentru aer curat, Kings College London a realizat un studiu a cărui concluzie categorică a fost că nivelurile de poluare pentru un șofer de vehicul motorizat sunt de cinci ori mai mari decât cele pentru un ciclist.

Prin urmare, este rezonabil să afirmăm că riscul de afecțiuni respiratorii și chiar de cancer pulmonar par a fi îndepărtate pentru un ciclist frecvent. Și dacă ai unde, a călători în mod regulat cu bicicleta în peisajul idilic al zonei rurale îți oferă posibilitatea de a respira aer proaspăt, pe care pur și simplu nu-l poți experimenta într-un oraș. 

Revenind la studiul pe care l-am menționat, Serviciile Naționale de Sănătate ale Marii Britanii (NHS) recomandă cetățenilor săi să meargă cu bicicleta ca modalitate de a reduce riscul de dezvoltare a bolilor de inimă și a cancerului. NHS susține că, prin ciclism, ritmul cardiac crește, sângele este pompat în tot corpul, iar ulterior se ard calorii. În plus, un studiu de la Universitatea din Glasgow a descoperit că ciclismul poate reduce la jumătate riscul de a dezvolta boli de inimă sau cancer.

Mersul pe bicicletă contribuie la pierderea în greutate și la creșterea masei musculare

Nu există îndoială că ciclismul poate arde calorii, cu un număr estimat între patru sute și o mie pe oră. Numărul de calorii arse, totuși, depinde de mai mulți factori, cum ar fi nivelul de intensitate, durata activității de ciclism și greutatea ciclistului. Acest lucru înseamnă și că, pentru a obține rezultate optime, trebuie să ai o dietă sănătoasă, așa că alege alimente nutritive și evită mesele bogate în grăsimi și greu de digerat. Mai mult decât atât, ciclismul, care este unic datorită elementului său de rezistență, este o activitate bună pentru creșterea masei musculare

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân