20, 30, 40, 50

Spui sanatate de fier, spui analize la zi. Un bilant medical in functie de varsta efectuat la vremea lui iti poate salva viata.
  • Publicat:
20, 30, 40, 50
20, 30, 40, 50

Spui sanatate de fier, spui analize la zi. Un bilant medical in functie de varsta efectuat la vremea lui iti poate salva viata. Asa ca nu lasa pe maine analizele pe care trebuie sa le faci astazi. Iti vor spune din timp ce boli te pandesc, ca sa le poti sa le previi.

Numeroase probleme de sanatate – precum diabetul, colesterolul crescut sau hipertensiunea – sunt „silentioase”. De-a lungul anilor ele evolueaza fara sa fie date de gol de vreun simptom. Aflam de existenta lor cel mai adesea cand apar complicatii sau consecinte grave: slabirea vederii, motricitatii membrelor inferioare in cazul diabetului sau mai grav, un accident vascular cerebral in cazul hipertensiunii. I

n functie de mostenirea noastra genetica si de modul de viata, suntem mai mult sau mai putin predispuse fie la o dereglare tiroidiana, fie la un glaucom sau chiar cancer. Din fericire, dispunem de un adevarat arsenal pentru a depista aceste maladii inca din starea incipienta.

La 20 de ani
Doctorii spun ca trebuie sa acorzi o importanta deosebita sanatatii sanilor. Palpeaza-i cat mai des – acest lucru iti va permite sa depistezi orice modificare in structura lor. Cea mai buna perioada pentru palpare este dupa o saptamana de la menstruatie. Nu uita nici de vizitele la ginecolog – analiza frotiului cervico-vaginal (testul Babes-Papanicolau) trebuie facuta obligatoriu din 2 in 2 ani de acum inainte.

Aceasta analiza permite depistarea unei anomalii la nivelul celulelor, inainte ca aceasta sa degenereze intr-un cancer. Daca iei anticonceptionale, atunci trebuie neaparat sa faci si analiza sangelui, care iti va spune exact cum stai cu nivelul colesterolului, trigliceridelor si transaminazelor.

Programeaza-te si la dentist, chiar daca acum nu crezi ca merita sa acorzi atentie problemelor dentare. Stomatologii spun ca, daca iti vor depista acum eventualele carii, afectiuni ale gingiilor, si iti vor face anual un detartraj, mai tarziu nu va mai trebui sa te temi de problemele dureroase. Intra intr-un cabinet stomatologic cel putin o data pe an.

La 30 de ani
Daca nu ai trecut prea des pragul cabinetului de ginecologie, acum e momentul. E varsta in jurul careia majoritatea femeilor iau decizia de a intemeia o familie, asa ca, daca ai neglijat testul Papanicolau si alte analize importante, mergi la doctor.

Cere-i sa-ti faca un set complet de investigatii, daca te bate gandul sa devii mama. Si inca ceva, trebuie sa treci pe la dermatolog pentru examenul pielii. Este important ca medicul sa urmareasca evolutia micilor anomalii ale acesteia, an dupa an. Daca sunt diagnosticate la timp, tumorile cutanate pot fi tratate asa cum trebuie.

Conteaza sa ii spui specialistului orice modificare a pielii pe care ai sesizat-o, fie ca e vorba despre o inflamare, despre schimbarea culorii sau despre orice altceva. De acum incolo, tineretea pielii s-a cam dus, asa ca trebuie sa-ti vizitezi dermatologul o data pe an.

La 40 de ani
Dupa ce i-ai implinit, este obligatoriu sa iti faci o mamografie o data la doi ani. Acest examen permite depistarea unui eventual cancer intr-un stadiu precoce. Grabeste-te sa ajungi la medic, mai ales daca stii ca in familia ta au existat cazuri de cancer la san. Mamografia trebuie facuta sistematic dupa 50 de ani.

Ai de bifat si examenul glandei tiroide, daca ai rude care au suferit de cancer de tiroida. Trebuie sa stii ca dereglarile hormonale pot aparea de asemenea dupa o sarcina sau la menopauza. Daca observi ca ai urmatoarele simptome: palpitatii, insomnii, stare de irascibilitate, transpiratie, scadere in greutate, mergi la un endocrinolog.

Te va palpa, iti va face o ecografie, o dozare hormonala, eventual o scintigrafie. Programare obligatorie si la oftalmolog: nu conteaza ca nu porti ochelari si ca esti ferm convinsa ca nu ai nimic, mai gandeste-te o data dupa ce afli ca una din doua persoane care sufera de glaucom ignora aceasta problema.

Boala care apare din cauza unei cresteri a presiunii oculare determina diminuarea campului vederii si o scadere a vederii care poate duce la orbire in lipsa unui tratament. Este imposibil sa faci sa dispara un glaucom, dar poti sa ii intarzii sau chiar sa-i opresti o lunga perioada evolutia.

Tot acum trebuie sa te ingrijesti si de controlul tensiunii arteriale – e bine sa stii ca o tensiune ridicata poate dubla riscul unei boli cardiace sau al unui accident cerebral. Daca esti fumatoare, atunci pe lista analizelor trebuie sa bifezi si examenul pneumologic si cel cardiologic. Si sa nu uiti, dupa 40 de ani este indicat sa iti faci analizele de sange din doi in doi ani.

O simpla intepatura te poate ajuta sa afli cum functioneaza multe dintre organele corpului tau. Poti afla din timp daca suferi de diabet, daca ai colesterolul ridicat sau care iti este nivelul trigliceridelor. Nu lua ca litera de lege frecventa controlului – e doar o recomandare. In functie de factorii de risc – greutate, zestre ereditara, daca esti sau nu fumatoare –, medicul iti va recomanda sa-ti faci analiza sangelui o data pe an sau chiar o data la 5 ani. 

La 50 de ani
E varsta la care, spun medicii, trebuie sa faci neaparat o colonoscopie, care poate ajuta la depistarea cancerului de colon. Insa daca in familia ta au existat astfel de cazuri, examinarea devine obligatorie la 45 de ani si apoi din cinci in cinci ani. O alta investigatie este osteodensitometria.

Masurarea densitatii osoase trebuie facuta dupa aparitia menopauzei, mai ales daca esti slaba, fumatoare sau fosta fumatoare. Ori daca stii ca mama ta a suferit diferite fracturi (in special la incheieturi) dupa varsta de 60 de ani. Atunci sansele sa suferi de osteoporoza cresc simtitor.

E bine sa stii ca osteoporoza sta la originea a aproximativ 130.000 de fracturi anual in Franta. In aceasta perioada e indicat sa-ti faci si un test de memorie. Daca observi ca in ultima vreme uiti din ce in ce mai des anumite lucruri, mergi la doctor, care te va supune unui mic test: iti va spune de exemplu sa memorezi cinci cuvinte, apoi iti va pune mai multe intrebari (numele presedintelui tarii, data ta de nastere…) si dupa aceea va reveni si te va intreba cuvintele. E important sa descoperi din timp o problema de circulatie cerebrala sau debutul maladiei Alzheimer.

Sfaturi pentru o sanatate de neinvins

– La primul simptom, fuga la doctor. Sunt nepermis de multe cazurile in care bolnavii nu acorda atentie semnalelor de alarma pe care corpul le transmite si primesc ajutor specializat cand este (prea) tarziu.

– Exista ceva si mai rau decat sa ignori simptomele: sa iti dai singura un diagnostic si sa te tratezi dupa ureche, sa te increzi in tratamentele prescrise de o prietena care a auzit de la alta prietena care a citit intr-o revista un articol semnat de Vindecatoarea.

– Renunta sa mai crezi ca nu sta in puterea ta sa previi bolile si ca „asa a fost sa fie”. Incearca sa duci o viata sanatoasa: ai grija ce mananci, ce si cat bei, nu fuma si da oricand leneveala din fata televizorului pe o ora la sala de sport. Alimentatia sanatoasa si miscarea tin bolile la distanta, garanteaza medicii.

– Protejeaza-te de poluare. Nu e musai sa te muti intr-o casa in varf de munte, incearca macar sa eviti incaperile pline de fum si zonele cu trafic intens.

– O igiena ca la carte te scapa de multe necazuri. Poate iti starneste zambete, dar aminteste-ti de sfatul mamei si spala-te cu sfintenie… pe dinti. Studii recente vorbesc despre o legatura intre longevitate si spalatul pe dinti. Nimeni nu stie insa exact de ce. Poate pentru ca oamenii care se spala de doua ori pe zi au tendinta sa aiba mai mare grija de sanatatea lor.

– Declara razboi stresului. Usor de scris, greu de facut. Medicii spun insa ca stresul favorizeaza aparitia a numeroase boli, asa ca nu poti sa-l lasi sa invinga. Expertii recomanda numeroase tehnici prin care gandurile pozitive sa ia locul grijilor (de exemplu, 30 de minute pe zi trebuie sa faci ceva ce-ti face mare placere, incearca sa nu uiti sa numeri pana la 10 inainte sa-ti iesi din fire si sa te lasi infuriata de probleme, evita pe cat posibil oamenii care te indispun).

Urmărește CSID.ro pe Google News
15 minute ca sa te simti mai bine
15 minute ca sa te simti mai bine
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”