12 trucuri pentru a avea sâni sănătoşi

În cartea Zeiţele rămân tinere pentru totdeauna, medicul ginecolog Christiane Northrup oferă câteva sfaturi pentru a menţine timp îndelungat sănătatea sânilor.
  • Publicat:
12 trucuri pentru a avea sâni sănătoşi

În cartea Zeiţele rămân tinere pentru totdeauna, medicul ginecolog Christiane Northrup oferă câteva sfaturi pentru a menţine timp îndelungat sănătatea sânilor.

Atinge-ţi sânii cu iubire, regulat

Atunci când îţi atingi sânii le trimiţi energia inimii. Este ştiut faptul că încă din perioada embrionară ţesuturile mâinii sunt conectate cu cele care vor forma inima. Masajul sânilor va mări circulaţia limfei şi a sângelui către aceste ţesuturi, aducându-le oxygen şi substanţe nutritive. Fă acest masaj la duş în fiecare zi, cu excepţia situaţiei în care eşti diagnosticată cu cancer.

Recunoaşte şi exprimă-ţi cinstit sentimentele

Observă când tinzi să eviţi adevărul O faci pentru ca cealaltă persoană să se simtă bine, având grijă de sentimentele acesteia zn loc de ale tale? Încearcă să-ţi cultivi abilitatea de a spune ceea ce simţi în mod regulat.

Umblă cu sânii liber

Asigură-te că nu poţi sutienul toată ziua, cu atât mai puţin în timpul nopţii. Dacă ai fiice sau nepoate, învaţă-le că sănătatea este bună pentru sâni. Dacă te temi că ţi se vor lăsa sânii mai repede, află că nu există dovezi în acest sens. Nevoia de a purta sutien sau bustieră pentru susţinere, mai ales atunci când practice exerciţii fizice este un mit cultural inventat, probbail, de vreun fabricant de corsete cu ceva timp în urmă. Până la urmă, sutienele sunt un accesoriu de modă, în niciun caz un dispozitiv medical.

Palpează-ţi regulat sânii

Acordă atenţie oricărui simptom resimţit la sâni, care ar sugera nevoia unei echilibrări hormonale. Sânii întăriţi sunt adesea un semn al unor nivele sub-optime de iod sau al unui nivel ridicat de estrogen.

Transpiră regulat

Transpiraţia este o componentă a sistemului natural al corpului de detoxifiere şi de reducere a nivelului de cortisol. Exerciţiile fizice te ajută să îţi menţii un nivel sănătos de estrogeni şi alţi hormone.
Exerciţiile fizice regulate reduc riscul cancerului de sân, probabil pentru că scad cantitatea de grăsime corporală, iar grăsimea poate provoca un exces de estrogen. Conform unui studiu amplu, femeile slabe care fac exerciţii fizice în mod regulat cel puţin 4 ore pe săptămână, au un risc mai redus de a face cancer la sân.

Asigură zilnic un aport de vitamina D3

Ai nevoie zilnic de un aport de 2000-5000 UI sub formă de suplimente sau prin expunere la soare. Reţine că majoritatea femeilor au nevoie de suplimente chiar dacă se expun în mod regulat la soare. Fă analiza de vitamin D să vezi care este nivelul în corpul tău. Nivelul optim este între 40-80 ng/ml (say 100-150nmol/L), iar cercetările arată că un nivell de 52ng/ml reduce riscul de cancer de sân la jumătate, comparative cu un nivel de 13 ng/ml.

Mănâncă sănătos

Încearcă să ai o dietă cu un indice glicemic mic şi cu o cantitate de fibre vegetale şi grăsimi vegetale. Introdu în alimentaţia ta legume cu fibre – varză, broccoli, turmeric, usturoi, ceapă, roşii, kale şi alte legume din familia verzei. Bucură-te de nuci şi seminţe de in, cânepă şi chia. Mănâncă peşte sau ia suplimente cu ulei de peşte pentru a avea suficienţi acizi graşi omega 3(şi aceştia reduc riscul cancerului de sân)

Ia antioxidanţi, în special vitamina C

Dr Christiane Northrup recomandă un aport zilnic între 1000 şi 5000 de vitamina C, vitamină ce va neutraliza eficient radicalii liberi.

Coenzima Q10

Un nivel scăzut de coenzima Q10 a fost corelat cu cancerul la sân, şi puţine dintre femei au o cantitate suficientă în regimul alimentar. Carnea provenită din organe conţine această coenzimă miraculoasă, însă organelle nu sunt prea prezente pe masa oamenilor.
Este nevoie de 10 până la 100 de mg/zi sau de 70 până la 100 mg/zi dacă există risc crescut de cancer la sân. Dacă iei un medicament pe bază de statine pentru scăderea nivelului de cholesterol, ia şi un supliment cu coenzima Q10, deoarece statinele scad nivelul acestui element nutritiv important.

Ia supliment de Iod

Pentru o sănătate optimă, sânii au nevoie de 3mg iod/zi, iar corpul mai are nevoie de alte 9 mg.Cele mai bune surse de iod sunt algele marine şi ouăle organice. Sarea iodată, decât mai bună decât nimic, nu este cea mai bună sursă de iod, deoarece iodul tinde să se evapore din sare.

Bea cu moderaţie sau deloc

Alcoolul (un pahar sau mai multe pe zi) creşte riscul apariţiei cancerului de sân. Riscul poate fi şi mai mare la femeile care fac un tratament cu hormoni. Alcoolul blochează capacitatea acidului folic (o vitamină din complexul B) de a repara AND-ul.
Dacă bei, ia un supliment cu complexul B şi aminteşte-ţi că sănătatea înseamnă bucurie, nu dependenţă. Plus că băutul unui pahar de vin pentru a acompania o mâncare gustoasă este diferit de a bea un pahar pentru a stinge tristeţea şi anxietatea.

Nu fuma!

Fumatul creşte riscul de a face cancer la sân. Sunt nenumărate studii care recomandă renunţarea cât mai rapidă la fumat din cauza efectelor nocive ale nicotinei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân