Tot ce ar trebui să știți despre uleiurile esențiale

Reduceți stresul, liniștiți-vă pentru a avea parte de un somn odihnitor și reduceți durerile de cap cu ajutorul uleiurilor esențiale potrivite.
  • Publicat:
Tot ce ar trebui să știți despre uleiurile esențiale
Tot ar trebui să știți despre uleiurile esențiale Sursa foto: Shutterstock

Uleiurile esențiale sunt folosite în medicina alternativă și în cosmetice din ce în ce mai frecvent. Acestea sunt extracte din plante, care au compuși organici volatili ce le conferă diverse proprietăți terapeutice. Deși aceste uleiuri sunt naturale, utilizarea lor trebuie făcută cu precauție, deoarece sunt foarte concentrate și pot avea efecte negative asupra pielii și sănătății în general, dacă nu sunt utilizate corect.

În acest articol, veți găsi toate informațiile necesare despre uleiurile esențiale, inclusiv beneficiile, modalitățile de utilizare și o scurtă listă cu cele mai importante uleiuri esențiale.

Ce sunt uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale sunt compuși extrasi din plante prin procesul de distilare. Aceste uleiuri au devenit populare în industria de wellness pentru beneficiile lor specifice pentru sănătate și proprietățile de vindecare. „Recomand adesea uleiuri esențiale în clinicile mele de medicină funcțională deoarece s-a dovedit că susțin mai multe aspecte importante ale sănătății”, spune practicantul de medicină funcțională, Will Cole.

Beneficiile uleiurilor esențiale

Există câteva uleiuri esențiale care se evidențiază și sunt recunoscute și promovate pentru beneficiile lor. Deși multe dintre efectele lor sunt bazate pe experiențele personale și nu există suficiente cercetări care să le susțină, uleiurile esențiale pot fi benefice nu numai pentru relaxare și reducerea stresului.

Iată câteva beneficii ale acestora:

1. Pot sprijini sănătatea imunitară

„Câteva uleiuri esențiale au demonstrat că ajută la stimularea anumitor părți ale sistemului imunitar, cresc activitatea anumitor celule imune și interferează cu căile asociate inflamației”, spune Cole. Niveluri mai ridicate de inflamație pot afecta sistemul imunitar. „Reducerea inflamației fi de folos și pentru restaurarea sănătății intestinale”, spune Cole. El recomandă utilizarea uleiurilor de eucalipt, lavandă, cuișoare și arbore de ceai, toate acestea putând avea proprietăți antiinflamatorii.

2. Pot fi de ajutor în vindecarea rănilor

Anumite uleiuri esențiale au proprietăți antiinflamatorii sau antimicrobiene. „Utilizarea uleiurilor esențiale în timpul vindecării unei răni poate ajuta la minimizarea oricăror cicatrici, în special atunci când utilizați ulei de helicrizum, lavandă și arbore de ceai”, spune Cole. O revizuire din 2020 a unui studiu, publicată în The Journal of Alternative and Complementary Medicine, a concluzionat că uleiul esențial de lavandă a fost eficient în stimularea vindecării rănilor și reducerea durerii. Unele cercetări, descriu autorii, au demonstrat că amestecul de ulei de lavandă și aloe vera a funcționat pentru a trata mici tăieturi și crăpături ale pielii.

3. Pot diminua stresul și durerile de cap

Uleiurile esențiale sunt foarte bune pentru ameliorarea durerilor de cap și a migrenelor și au beneficii în lupta împotriva stresului și anxietății. „Încercați uleiul de mentă, deoarece conține mentol, care poate ajuta la relaxarea mușchilor și la calmarea durerii”, sugerează Cole.

Un studiu din 2019 publicat în Jurnalul Internațional de Medicină Preventivă a descoperit că utilizarea unei picături de ulei esențial de mentă în nas a redus numărul de migrene la 40% dintre pacienți, similar cu lidocaina intranazală, un medicament pentru ameliorarea durerii.

4. Pot ajuta la ameliorarea stresului

„Ar fi interesant de menționat că sistemul nervos și cel gastro-intestinal sunt intim conectate, iar inhalarea uleiurilor esențiale poate ajuta la calmarea stomacului”, spune Cole. Însă uleiurile esențiale nu trebuie ingerate.

Un ulei esențial notabil pentru greață și probleme digestive este ghimbirul. „Uleiul esențial de ghimbir stimulează sistemul digestiv, ceea ce crește activitatea gastrică, ajutând la prevenirea și ameliorarea constipației”, spune Cole. „Uleiul esențial de cuișoare a fost de asemenea utilizat în mod tradițional pentru a reduce disconfortul digestiv, ameliora durerile de stomac și calma indigestia cauzată de refluxul acid”, adaugă Cole.

Cum să aplică uleiul esențial pe piele?

Unul dintre cele mai bune și mai ușoare moduri de a utiliza uleiurile esențiale este prin aplicarea lor topică pe piele. „Dacă mă lupt cu o durere de cap sau o durere de stomac, îmi voi amesteca uleiul esențial cu ulei precum uleiul de cocos sau cel de avocado și îl voi aplica direct pe cap, spatele gâtului sau în zona stomacului”, adaugă Cole. Uleiul esențial în sine este puternic și poate cauza iritații sau chiar arsuri dacă este aplicat direct pe piele.

Atunci când diluezi uleiul esențial, nu utiliza apă. „Uleiurile esențiale se amestecă ușor cu uleiurile de cocos, avocado sau cel din sâmburi de struguri”, spune Cole.

Cum se difuzează uleiurile esențiale?

O altă modalitate de utilizare a uleiurilor esențiale este prin difuzarea lor într-o cameră cu ajutorul unui pulverizator. Puteți folosi trei până la cinci picături de ulei esențial la 100 de mililitri de apă. „Dacă încerc să-mi sprijin sistemul imunitar și să lupt împotriva răcelilor în timpul iernii, îmi place să difuzez uleiurile esențiale, astfel încât să le inhalez în mod constant și să primesc această susținere pe tot parcursul zilei”, spune Cole.

Cele mai bune 5 uleiuri esențiale

Având în vedere numeroasele opțiuni de uleiuri esențiale, poate fi dificil să știi exact ce să alegi. Iată un ghid util.

  • Uleiul esențial de lavandă – Unul dintre cele mai populare și versatile uleiuri esențiale din aromoterapie, uleiul de lavandă poate ajuta obținerea relaxării și a unui somn mai bun, precum și la calmarea anxietății.
  • Uleiul esențial de mentă – Datorită aromei sale revigorante, dar și senzației de răcorire de la mentol, uleiul de mentă a fost folosit pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului digestiv, cum ar fi durerile de stomac, și pentru a atenua durerile de cap.
  • Ulei esențial de oregano – Ca antioxidant, uleiul de oregano protejează împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și a stresului oxidativ, iar proprietățile sale antimicrobiene pot ajuta, de asemenea, la vindecarea infecțiilor fungice și la tratarea rănilor.
  • Ulei esențial de arbore de ceai – Arborele de ceai are proprietăți antibacteriene, antifungice și antimicrobiene care pot fi folosite într-o varietate de moduri, de la curățare până la tratarea mușcăturilor de insecte sau eliminarea congestiei.
  • Ulei esențial de tămâie – Acest ulei esențial are proprietăți antiinflamatorii, poate atenua durerile articulare și poate reduce nivelul inflamației din organism.

Surse: eatingwell.com, everydayhealth.com, youaligned.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia