Ai sânii mari și transpiri abundent? Vezi ce remedii te scapă de iritațiile sub sâni cauzate de transpirație

Remedii pentru iritații sub sâni • Cauzele iritațiilor sub sâni • Iritație sub sân și mâncărime • Cum previi iritațiile sub sâni
17.06.2022
Ai sânii mari și transpiri abundent? Vezi ce remedii te scapă de iritațiile sub sâni cauzate de transpirație
Sursa foto: Shutterstock

Anumite remedii pentru iritații sub sâni pot ameliora simptomele neplăcute: roșeață, mâncărime, senzație de arsură, durere, descuamarea pielii, miros neplăcut.

Cauzele iritațiilor sub sâni

Cele mai frecvente cauze ale iritațiilor apărute sub sâni sunt transpirația excesivă, obezitatea, diabetul, materialele sintetice din care sunt confecționate bustierele și sutienele, care rețin umezeala și favorizează dezvoltarea bacteriilor și a fungilor, sau substanțele chimice din detergenții folosiți la spălarea rufelor.

Pielea de sub sâni este „preferată” de multe microorganisme, deoarece aici se adună umezeala și nu prea circulă aerul. Există însă și boli de piele, precum eczema, psoriazisul, urticaria sau impetigo, care pot favoriza apariția acestor iritații sub sâni.

Alergiile la anumite alimente sau medicamente pot fi, de asemenea, cauze ale acestui simptom neplăcut, dar pot fi recunoscute cu ușurință datorită altor manifestări, cum ar fi umflarea feței, a gâtului, dificultățile de respirație, senzația de leșin, paloare sau pierderea stării de conștiență.

Purtarea unui sutien prea strâns, de mărime nepotrivită, este o altă cauză a apariției iritației sub sâni.

Remedii pentru iritații sub sâni

Iată câteva remedii pentru iritații sub sâni ce te pot ajuta să scapi în mod natural de simptomele neplăcute:

Uleiul din arbore de ceai

Are proprietăți antifungice și poate preveni dezvoltarea infecției cu Candida. Poate fi folosit atât ca remediu pentru iritația sub sân, cât și pentru ameliorarea acneei sau eczemelor. Este eficient și pentru ameliorarea dermatitei inflamatorii (intertrigo). Se aplică puțin ulei din arbore de ceai pe o dischetă demachiantă și se freacă ușor pe pielea de sub sâni.

Alte uleiuri benefice sunt cel de lavandă, de cocos, de gălbenele sau de geranium.

Sucul de lămâie sau oțetul de mere diluat în apă

Are proprietăți antibacteriene și antifungice, putând preveni și ameliora iritațiile și senzația de mâncărime. Se diluează sucul de la o lămâie (sau 30 mililitri de oțet de mere) într-o cană cu apă și se aplică pe piele cu o dischetă demachiantă.

Se lasă să acționeze 15 minute, apoi se clătește cu apă călduță. Testează mai întâi soluția pe o porțiune mică de piele.

Ceaiul de mușețel sau de busuioc

Iritațiile, roșeața și mirosul neplăcut cauzate de transpirația excesivă sub sâni pot fi ameliorate prin aplicarea de comprese cu ceai rece de mușețel sau busuioc. Acestea au efecte calmante, antiinflamatorii și antimicrobiene, reduc senzația de usturime și previn dezvoltarea bacteriilor.

Făina de ovăz

Numeroase produse destinate iritațiilor sub sâni conțin făină de ovăz, un ingredient care ajută la ameliorarea erupției cutanate și a usturimii. De asemenea, previne stagnarea umezelii pe piele și contribuie la refacerea cutanată.

Făina de ovăz poate fi adăugată în apa în care faci baie sau poți aplica local o „cremă” obținută din combinarea acestui ingredient cu puțină apă. Ulterior, clătește cu apă călduță și usucă bine pielea cu un prosop moale.

Aloe vera

Această plantă este extrem de eficientă în combaterea multor afecțiuni dermatologice, datorită proprietăților sale antifungice și antimicrobiene. Gelul de aloe vera calmează pielea iritată, mâncărimile și grăbește procesul de vindecare.

Aplică direct pe piele gel proaspăt de aloe vera și lasă-l să acționeze câteva minute, apoi clătește cu apă călduță.

Cum previi iritațiile sub sâni

Pentru a reduce riscul de a te confrunta cu iritații sub sâni, poți lua anumite măsuri, cum ar fi:

  • Poartă un sutien în mărimea potrivită, care să nu te strângă
  • Folosește detergenți care nu au foarte mult parfum și clătește bine rufele
  • Încearcă să menții greutatea în limitele normale
  • Spală-te pe corp dimineața și seara sau de fiecare dată când transpiri excesiv și ai posibilitatea să faci un duș
  • Folosește un săpun antibacterian și usucă bine pielea înainte să pui sutienul sau bustiera
  • Evită să te scarpini sub sâni
  • Poartă haine din materiale vaporoase, naturale, care lasă pielea să respire
  • Schimbă-te de hainele transpirate după ce faci sport
  • Evită loțiunile de corp parfumate în zona de sub sâni

Mergi la medic dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc – medicul dermatolog poate recomanda un unguent sau comprimate pe bază de antibiotice sau antifungice.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Tensiune crescută în sarcină: ce e de făcut explică dr. Ingrid Gheorghe, Sanador