Pentru o imunitate puternică încearcă tratamentele balneare la Băile Herculane

România dispune de un excepţional potenţial balnear care concentrează o varietate de factori de cură.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Pentru o imunitate puternică încearcă tratamentele balneare la Băile Herculane

Principalul factor terapeutic îl constituie apele termale de mare adâncime aduse la suprafaţă cu o compoziţie chimică variată. De altfel, apele minerale si termominerale, calităţile terapeutice şi varietatea conţinutului lor, toate acestea reprezintă principalul factor natural de cură din România. Trebuie precizat că apele minerale din România au un conţinut deosebit de variat în elemente chimice, motiv pentru care prezintă o mare complexitate şi diversitate sub aspect fizico-chimic, minerologic, termic.

România se laudă cu: Ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, uşor sulfuroase, calcice, bromurate, iodate şi sulfuroase; Ape termosulfuroase (ape minerale sulfuroase, clorurate, sodice, calcice, hipertermale, hipotone) utilizate pentru cură externă şi internă; Ape termosaline (ape minerale cu conţinut de sodiu, calciu, magneziu) utilizate pentru agrement.

Apele minerale termosulfuroase din Băile Herculane se remarcă printr-o calitate deoasebită a sulfului termal (agentul terapeutic principal), faţă de cel conţinut de apele minerale termale din alte staţiuni din ţară şi străinătate. Acţiunea antioxidantă, progresivă, la nivel molecular, a sulfului termal, poate reduce procesele celulare de îmbătrânire.

Un alt factor de cură remarcat la Herculane este climatul mediteranean şi ionizarea negativă a aerului, cu multiple efecte benefice asupra organismului: restabilirea parametrilor respiratori şi circulatori, creşterea rezistenţei organismului la efort şi stres, restabilirea stării de confort biologic.
Pe suprafaţa staţiunii Băile Herculane sunt cunoscute 16 izvoare cu apă termominerală, ape care conţin hidrogen sulfurat în mare concentraţie (până la 60 mg/l).  De altfel, izvoarele de la Băile Herculane sunt comparabile prin valoare cu cele din staţiunile Vichy şi Mont Dore, din Franţa.

Aeroionizarea negativă din zona Herculane este un alt factor de cură important

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că la Băile Herculane există cea mai ridicată ionizare negativă din ţară şi una dintre cele mai ridicate din lume. Un minunat dar de la natură oferit sănătăţii omului: să beneficieze de peste 2000 de ioni negativi pe cmc, la înălţimea de 168 m, adică să respire la această altitudine mică un aer corespunzător unei înălţimi de 2000-3000 m.

Pentru tratarea stresului cotidian se recomandă o cură de ioni negativi asociată curei de teren, constând în drumeţii pe traseele din jurul staţiunii sau jogging etc. Această combinaţie are un important efect de bioenergizare a organismului uman, cu rezultate excepţionale.

Factorii naturali terapeutici pot fi folosiţi atât în scop preventiv, cât şi terapeutic.

Bazinele cu ape termale sulfuroase pot fi folosite în scop profilactic: aici poate fi practicată hidrogimnastica, pentru a veni în ajutorul persoanelor sănătoase, dar şi al celor predispuse la îmbolnăvire. Sau pentru a preveni şi corecta anumite condiţii: sedentarism; poziţii vicioase la locul de muncă; deficienţe constituţionale la nivelul aparatului locomotor (scolioze, cifoze, hiperlaxitate); desfăşurarea de activităţi în condiţii de frig, umezeală, curenţi de aer şi adaptare defectuoasă la factorii termici (mâini şi picioare reci).
De asemenea, tot ca o măsură de prevenţie poate fi aplicată şi climatoterapia, cu rezultate remarcabile în combaterea stărilor de surmenaj fizic şi/sau intelectual.

Tratamentele balneare de recuperare, având la bază apele minerale din zonă pot fi utilizate în trei moduri: în cură externă, sub formă de aerosoli sau în cură internă.
Pentru cura externă se folosesc apele minerale termale sub formă de balneaţie, prin hidrogimnastică la bazin sau băi în căzi special amenajate. Pot fi întâlnite următoarele izvoare cu ape minerale sulfuroase, clorurate, sodice, calcice; izvoare cu ape minerale clorurate, sodice, calcice (izvoroarele Hygeea, Hercules), dar şi izvoare cu ape minerale sulfuroase oligominerale.

Se poate apela la o cură externă cu ape minerale termale în tratamentul următoarelor afecţiuni:

  • reumatism degenerativ: artroze (coxartroză, gonartroză), spondiloze;
  • reumatism inflamator: spondilită anchilozantă, poliartrită reumatoidă;
  • reumatism abarticular (tendinite, tenosinovite, miogeloze, fibromialgie);
  • boli posttraumatice (entorse, luxaţii);
  • boli neurologice periferice şi centrale (pareze);
  • boli asociate: ginecologice (anexite), cardiovasculare (hipertensiunea arterială uşoară); boli profesionale (silicoza), afecţiuni oculare;
  • afecţiuni dermatologice: eczeme, prurit, urticarie;

Apele minerale pot fi folosite şi în tratamentele sub formă de aerosoli în: boli ale aparatului respirator: astm bronşic (fără crize de astm bronşic) şi în boli O.R.L.: sinuzite cronice, rinosinuzite alergice (fără pusee).

De asemenea, la Băile Herculane, pe lângă binecunoscuta cură externă există şi izvoare pentru cură internă (cu apă de băut), cum ar fi Izvorul Diana III (apă minerală naturală, sulfuroasă, clorurată, sodică, calcică, hipotonă) pentru tratarea unor afecţiuni ale aparatului digestiv. De asemenea, trebuie amintit Izvorul NEPTUN III (cu apă potrivită în tratarea unor afecţiuni oculare incipiente): apă minerală naturală, sulfuroasă, clorurată, calcică, sodică, hipertermală, hipotonă.

Apa termală şi sulfuroasă din cadrul bazei de tratament Afrodita Resort&Spa este indicată pentru tratamentul coloanei (boli cronice şi boli acute)
În ceea ce priveşte apa termală, aceasta are o temperatură ridicată, ceea ce permite tratarea bolilor cronice. De menţionat că bolnavul trebuie să se prezinte la tratament când se află într-o fază cronică, nu în faza acută, pentru că atunci nu poate beneficia de apele sulfuroase.

Apa sulfuroasă din staţiunea Herculane este recomandată în afecţiuni precum cele reumatice – degenerative – artorze, ap. locomotor, muşchi, periartrite, posttraumatice; Respiratorii – nu în crize – astm stabilizat, rinite; Ginecologice – sterile(sterlitate primară), chisturi ; Diabet zaharat; Gastrice  – gastrite hipoacide; Oftalmolgice – conjuctivite, blefarite; Dermatologice – chiar şi în fază avansată – psoriazis generalizat.

Toţi aceşti factori de cură, împreună cu peisajul variat şi pitoresc fac din staţiunea Băile Herculane un loc ideal pentru o cură balneară, pentru relaxare şi odihnă activă. Vino şi tu!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia