Fitoterapia – află totul despre terapia cu plante!

Medicina alopată (sau cel puţin o mare parte a reprezentanţior ei) sfidează atât terapiile naturale, cât şi pe practicanţii lor, fie că aceştia sunt medici sau au altă specialitate, dar care practică fitoterapia cu un succes real, netinand cont de faptul ca fitoterapia este parte integranta a medicinei alopate.
  • Publicat:
Fitoterapia - află totul despre terapia cu plante!

Ce este fitoterapia?

Fitoterapia (phyton = planta + therapea = tratament) este o stiinta straveche, care foloseste plantele medicinale, numite si oficinale, in scopul vindecarii. Odata cu descoperirile stiintifice ale secolului XX, fitoterapia a ieşit din empirism, punandu-se bazele terapeuticii cu plante pe baze stiintifice. Nu mica le-a fost insa mirarea cercetatorilor, cand pe baza analizelor chimice şi a testelor clinice, au confirmat în proportie de peste 80%, proprietatile farmacodinamice ale plantelor, intocmai cum erau prescrise de catre medicina populara.

Punctul esential in ceea ce priveste substantele active din plante il reprezinta materia prima care trebuie sa provina din culturi controlate, sa poata asigura calitatea de la seminte pana la planta matura si sa se poata face selectia plantelor cu cea mai mare concentratie de substanta activa, precum sa si asigurare aceeasi cantitate de substanta activa indiferent ce sarja de produs vegetal este utilizata la extractia principiului activ.

Produsele fitofarmaceutice trebuie sa aiba aceeasi eficacitate, siguranta si calitate ca si cele de sinteza

Standardizarea lor necesita un proces permanent de control si eforturi de mentinere a calitatii constant. Aceasta etapa intruneste in final peste 7 etape de control de la planta la produsul finit. Astăzi se asistă la o adevărată luptă între medicina alopată şi  fitoterapie (terapia cu plante). 

Medicina alopată (sau cel puţin o mare parte a reprezentanţior ei) sfidează atât terapiile naturale, cât şi pe practicanţii lor, fie că aceştia sunt medici sau au altă specialitate, dar care practică fitoterapia cu un succes real,netinand cont de faptul ca fitoterapia este parte integranta a medicinei alopate. Stricnina, cafeina, atropine sau glicozidele digitalice – toate sunt izolate din diferite parti de planta .

In lume, in fitoterapia traditionala se utilizeaza peste 50.000 specii vegetale diferite, din care 1.100 specii studiate si 250 specii folosite la prepararea medicamentelor moderne, asadar 25% din medicamentele moderne provin din plante superioare. 

Extractele  folosite in fitoterapie sunt acele preparate obtinute din plante medicinale, in care se regasesc principiile active din organele vegetale, dupa ce acestea au parasit materialul vegetal si s-au dizolvat in anumiti solventi (apa, alcool, ulei vegetal, alte grasimi). In cazul acestor preparate, plantele medicinale devin o materie prima care poarta denumirea de drog.

Cele mai cunoscute preparate fitoterapeutice de acest fel, sunt extractele hidrice (infuzia, decoctul, maceratul, siropul) si extractele hidroalcoolice (tinctura). Extractele hidrice (apoase) sunt cunoscute sub denumirea uzuala de ceaiuri si sunt cam singurele care se pot realiza acasa individual de catre oricare dintre noi . De regula, in final 1 g de extract uscat ce urmeaza a fi prelucrat trebuie sa corespunda la 40g produs vegetal si  pot fi conditionate intr-o forma farmaceutica moderna.

Fitoterapia este lipsita de efecte adverse, numai  daca se respecta dozele adecvate. Este complet falsa ideea conform careia plantele nu fac rau. Un produs care, in doza necorespunzatoare nu face rau nu va face nici bine in doza corecta. Ca atare este esential ca si in cazul produselor medicamentoase pe baza de principii active din plante sa pastram posologia si modul de administrare ca in cazul  substantelor de sinteza.

De asemenea, este indicat ca inainte de administrare sa cerem opinia medicului deoarece anumite suplimente pe baza de plante pot interactiona cu anumite medicamente.

Avantaje ale tratamentului cu fitopreparate

  • prezinta un raport beneficii/risc superior
  • nivel ridicat de siguranta a tratamentului
  • complianta mare
  • faciliteaza tranzitia de la tratamentul de scurta durata la cel de durata, cronic
  • poate inlocui unele dintre medicamentele sintetice conventionale folosite in tratamentul bolilor cronice (ex. sindromul de oboseala cronica)

Factorii care determina variabilitatea in raspunsul terapeutic la administrarea preparatelor din plante

o  complianta pacient
o  rata de absorbtie
o  distributia in fluide corporale
o  legarea de proteinele plasmatice si tisulare
o  rata de excretie
o  conditiile fiziopatologice
o  factorii genetici
o  interactiunile medicamentoase
o  dezvoltarea de toleranta
o  efecte placebo

Sursa: 3fplantamed.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Măsuri de prevenire a oboselii ochilor!
Măsuri de prevenire a oboselii ochilor!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”