Eugen Popa, hipnoterapeut: cum să trăieşti cu durerile cronice

Durerile în sine pot afecta calitatea vieţii, fie ea socială, amoroasă sau profesională.
  • Publicat:
Eugen Popa, hipnoterapeut: cum să trăieşti cu durerile cronice
FOTO: 123rf.com / Eugen Popa, hipnoterapeut: cum să trăieşti cu durerile cronice

În urma statisticilor efectuate la nivel mondial, s-a descoperit că 88% din populatia adultă a lumii suferă de dureri corporale, mai mult de jumătate (65%) având dureri mai des de o dată pe săptămână. Efectul durerii se propagă la scară largă, cei afectaţi declarând că durerea le afectează viaţa socială (72%) şi amoroasă (64%) în fiecare zi, iar 78% dintre cei care sunt angajaţi declară că durerea le afectează şi viaţa profesională.

Eugen Popa, hipnoterapeut, este de părere că durerea în sine este un element esenţial în supravieţuirea umană, aceasta fiind calea prin care corpul nostru ne semnalizează că ceva nu este în regulă şi trebuie să facem ceva rapid. 

“Fără acest tip de semnal existenţa noastră ar fi ameninţată. Atunci când durerea nu mai are însă un scop util şi nu avem nimic de învăţat din mesajul său, durerea devine doar o forţă care ne manipulează viaţa. Durerea reduce dramatic calitatea vieţii, atât la nivel fizic cât şi la nivel emoţional;  deşi durerea este o experienţă extrem de personală şi subiectivă, ea are efecte ce se propagă dincolo de persoana suferindă. Atunci când vorbim despre durere, ne raportăm întotdeauna la două tipuri diferite de durere – cronică sau acută. Durerea acută este de obicei temporară dar foarte puternică, şi este însoţită de anxietate sau stres emoţional”, declară hipnoterapeutul.

Durerea, intensificată de stres şi anxietate

Durerea cornică durează cel puţin 3-6 luni sau poate chiar ani, fiind interpretată de o parte din cei suferinzi ca însăşi o boală. Acest tip de durere poate continua chiar şi după ce leziunea s-a vindecat sau boala care a provocat-o a dispărut. Există şi cazuri în care durerea vine şi se duce, dar şi cazuri în care este persistentă şi neîncetată. Este durerea care nu a răspuns la îngrijirile medicale corespunzătoare.

“Dacă ai dureri în mod regulat, este important să iei în considerare gestionarea durerii cronice. Formele de terapie care abordează legătura dintre minte şi corp sunt adesea recomandate persoanelor care se confruntă cu dureri pe termen lung. Stresul şi anxietatea sunt reacţii adverse frecvente ale durerii şi chiar pot face senzaţia durerii să se intensifice. Durerea cronică este susţinută de procese de gândire care se generează la nivel subconştient şi, de cele mai multe ori, poate fi soluţionată doar accesând acest nivel emoţional al fiinţei. Principalele tipuri de gândire maladaptivă sunt: catastrofierea, exagerarea şi auto-sugestia. Toate acestea au potenţialul de a stimula deznădejdea şi de a intensifica experienţa durerii. Aceste stiluri de gândire pot fi modificate sau reduse prin conştientizarea naturii şi a impactului acestora şi prin prescrierea de noi strategii”, explică hipnoterapeutul Eugen Popa.

Ameliorarea durerii prin hipnoză

Tot mai mulţi oameni optează pentru hipnoterapie cu scopul de a reduce stresul şi de a schimba percepţia asupra durerii.

“Mai degrabă decât să te convingă că durerea nu există, tehnicile de gestionare a durerii presupun să gestionezi orice teamă şi anxietate pe care le-ai putea avea în legătură cu durerea ta. De asemenea, ajută la reducerea stresului şi relaxarea sistemului nervos pentru a-l ajuta să devină mai puţin reactiv la durere. Hipnoza pentru controlul durerii îţi reorientează mintea departe de durere şi te ajută să te focusezi pe ceva mai plăcut. Hipnoza s-a dovedit a fi un instrument extrem de eficient în ameliorarea suferinţelor de mai multe feluri. Poate fi folosită pentru a ajuta la reducerea sau eliminarea durerii fizice şi, de asemenea, pentru provocarea unei schimbări la cei cu o varietate de condiţii emoţionale şi psihologice”, afirmă hipnoterapeutul.

Cum să trăieşti cu durerile cronice

  • Durerea poate fi uşurată prin respiraţie. Învaţă tehnici de respiraţie profundă care te pot ajuta să te relaxezi.
  • Reducerea stresului este un pas extrem de important, deoarece acesta intensifică durerea cronică. Depresia, anxietatea, stresul şi furia pot creşte sensibilitatea organismului la durere.
  • Mişcarea este necesară, deoarece endorfinele eliberate de creier în timpul exerciţiilor fizice pot reduce durerea cronică.
  • Fumatul afectează circulaţia sângelui şi creşte senzaţia durerii.
  • dietă sănătoasă, echilibrată este ideal de urmat dacă te confrunţi cu dureri cronice.
  • Distrage atenţia de la durere.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”