Cura salină face minuni pentru plămâni. Ce boli respiratorii poate ameliora la copii și adulți

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cura salină face minuni pentru plămâni. Ce boli respiratorii poate ameliora la copii și adulți
Sursa foto: Shutterstock @Calin Stan

România are nu doar cea mai mare salină din Europa, cea de la Slănic Prahova, care are cel mai pur aer de pe planetă, dar se numără și printre țările cu cele mai multe saline de pe continent.

Dincolo de frumusețea adâncurilor de sare, liniștea locurilor și aerul nepoluat, salinele pot oferi și un tratament adjuvant pentru pacienții cu boli pulmonare sau alergii.

Speleoterapia, așa cum este numită cura salină, este indicată în special în cazul persoanelor care prezintă o imunitate mai slabă, răceli repetate, rinite cronice (în special cele alergice), polipi, sinuzite, faringite, astm bronșic sau bronșite asmatiforme, traheobronșite, sinuzite maxilare sau cronice, amigdalite cronice, emfizem pulmonar, dar și pentru persoanele care suferă de oboseală cronică, rezistență scăzută la stres și chiar insomnie, spune prof. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog la Spitalul Victor Babeș Timișoara.

Ce beneficii are cura salină pentru copii 

Principalii beneficiari sunt însă copiii. Orele petrecute în salină duc la o ameliorare a simptomelor de hiper-reactivitate bronșică (fenomene tusigene, bronșite repetate), dar și la o creștere sănătoasă a plămânilor.

Pentru a avea însă cu adevărat eficiență medicală, salinele trebuie să întrunească anumite condiții specifice:

  • temperatura constantă a aerului (relativ scăzută, de aceea se recomandă și purtatul unor haine mai groase în interior)
  • umiditatea crescută
  • prezența de aerosoli salini
  • aeroionizare

Recomandarea de cură într-o salină este de 7-10 zile (pentru copii) și 14-18 zile (pentru adulți).

În cazul copiilor cu vârstă mai mică de 3 ani, trebuie să aveți acordul medicului pediatru pentru ședințele de salină.

Chiar dacă salina reprezintă și un spațiu de odihnă, este important să desfășurați activități fizice ușoare sau moderate.

Foarte multe saline pun la dispoziție tot felul de activități recreaționale (tenis de masă, bowling, baschet, plimbări cu barca, hidrobiciclete etc.), iar pacienții sunt încurajați să facă cât mai multă mișcare.

O ședință de salină trebuie să fie de minimum 30 de minute. Pentru ca efectul să fie cel așteptat, perioada petrecută în subteran ar trebui să fie de 1-2 ore, în funcție de patologia pacientului. Ședințele de salină trebuie urmate de 2 ori pe zi. Efectele clinice pot să persiste până la 3 luni, adaugă medicul pneumolog.

Cura salină – contraindicații

Există însă și contraindicații. Nu se recomandă cura salină în cazul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni.

Printre acestea se numără: tuberculoza, pneumonia, gripa, hipertensiunea, anxietatea sau claustrofobia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări:
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute
Cum calmezi natural durerile înfiorătoare produse de calculii renali
Cum calmezi natural durerile înfiorătoare produse de calculii renali