Colesterolul rău crește din cauza alimentației? Ce alimente ajută să scazi valorile LDL mari?

Colesterolul din sânge - trebuie monitorizat anual sau chiar mai des prin teste medicale specifice.
  • Publicat:
Colesterolul rău crește din cauza alimentației? Ce alimente ajută să scazi valorile LDL mari?
Ce alimente să consumi des pentru a scădea colesterolul? Foto: Shutterstock

Au oare legătură acțiunile noastre de zi cu zi influență directă asupra stării de sănătate? Ei bine, atunci când vorbim despre termen foarte scurt și termen scurt cel mai probabil nu. Doar că unele obiceiuri se formează repede, iar termenul scurt poate deveni termen lung. În ceea ce privește colesterolul din sânge, acesta este influențat și de factorii genetici, dar și de factori ce țin de stil de viață. Am aflat ce analize și teste ne ajută să monitorizăm valorile colesterolului din sânge. Dar și ce alimente putem adopta în dieta zilnică pentru a menține valorile colesterolului normale.

 

 Pe lista acțiunilor menite prevenției îmbolnăvirii trebuie să se afle și analizele de sânge ce determină nivelul colesterolului. Cat de des trebuie efectuate și ce analize/teste pentru a depista nivelul colesterolului? ”Chiar dacă suntem sănătoși, fără boli cronice este recomandat, să se efectueze o dată/an analize sanguine care arata valoarea colesterolului total, LDL, HDL, trigliceride, glicemie” a explicat dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină generală, medicină de familie.

Au vegetarienii oare mai puține probleme cu nivelul colesterolului rău crescut?

În cazul în care există afecțiuni cronice (cardio-vasculare, hepatice, obezitate, diabet) aceste analize și toate cele recomandate de medicii curanți se fac mai chiar mai des de o dată pe an. Studiile arată că o dietă adecvată, predominant vegetariană, poate reduce colesterolul rău LDL cu aproape 30% după 2-3 săptămâni” a mai explicat medicul. Ce anume să cuprindă dieta preponderent vegetariană? Dieta trebuie să se bazeze pe multe fructe și legume, salate proaspete de crudități și verdețuri. Surse de grăsimi sănătoase sunt: ulei presat la rece de cânepă, ulei de măsline. Medicii recomandă săptămânal pește gras, de preferat sălbatic –  somon, tonul alb, sardine, scrumbie (circa 3 porții la fiecare 7 zile). Alte alimente recomandate sunt: alge marine, crustacee și ele surse bogate de acizi grași Omega 3.

Ghimbirul, usturoiul – ajută la scăderea colesterolului crescut

”Acizi grași Omega 3-6-9, benefici pentru normalizarea valorilor colesterolului se găsesc și în ulei măsline, de cânepă, de susan, arahide, nuci, migdale si seminte de in, canepa, chia, de floarea soarelui (nesarate si neprajite)” a mai completat dr. Constantina. Printre alimentele ce sunt recomandate în dietele de menținere sau scădere a valorilor colesterolului mai sunt recomandate rădăcina de ghimbir (poți face ceaiuri), scorțișoara, usturoi, turmeric sau curcuma. Atenție, urmați consultați medicii curanți și urmați tratamentele medicamentoase pentru afecțiunile de care suferiți. Articolele CSID.ro nu înlocuiesc sfaturile medicale personalizate!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia