Ceaiuri pentru tensiunea arterială. Fac minuni pentru vasele de sânge

Consumul a două cești zilnic poate fi o modalitate ușoară și plăcută de a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. Află în continuare care sunt cele mai bune ceaiuri pentru tensiunea arterială.
  • Publicat:
Ceaiuri pentru tensiunea arterială. Fac minuni pentru vasele de sânge
Foto: shutterstock

Unele ceaiuri, precum cel de hibiscus sau cel verde, pot reduce tensiunea arterială prin promovarea relaxării vaselor de sânge și a sănătății cardiovasculare. Află în continuare care sunt cele mai bune ceaiuri pentru tensiunea arterială.

Tensiunea arterială crescută, adică hipertensiunea, este un factor de risc semnificativ pentru diverse afecțiuni cardiovasculare, inclusiv boala cardiacă, accidentul vascular cerebral și atacurile de cord.

În timp ce hipertensiunea arterială este adesea tratată cu medicamente și modificări ale stilului de viață, opțiunile naturale precum ceaiurile de mușețel și de fructe de cătină pot, de asemenea, să joace un rol. Consumul a două cești zilnic poate fi o modalitate ușoară și plăcută de a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.

Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru tensiunea arterială crescută?

Există mai multe tipuri de ceaiuri care te pot ajuta să îți gestionezi tensiunea arterială crescută. Bineînțeles, efectele pot varia de la o persoană la alta.

Ceai de hibiscus

Ceaiul de hibiscus este făcut din petalele uscate ale florii de hibiscus. Are o culoare roșie vibrantă și un gust plăcut acrișor. Ceaiul de hibiscus conține compuși, inclusiv antocianine și polifenoli, care pot ajuta la relaxarea vaselor de sânge, ducând la o reducere atât a tensiunii arteriale sistolice, cât și a celei diastolice.

Un studiu din 2019 sugerează că în urma consumului regulat de ceai de hibiscus se reduce tensiunea arterială, făcându-l o alegere populară ca remediu natural pentru hipertensiune.

Ceai verde

Ceaiul verde este o băutură populară făcută din frunzele plantei Camellia sinensis. Conține compuși bioactivi numiți catechine, în special epigalocatechină galat (EGCG), care au fost asociate cu diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea tensiunii arteriale.

Un studiu din 2023, care a implicat peste 76.000 de participanți în sud-vestul Chinei, sugerează că indiferent de cantitatea consumată și de durata consumului este asociat cu o reducere a tensiunii arteriale sistolice.

Ceai de frunze de măslin

Ceaiul de frunze de măslin, făcut din frunzele copacului de măslin, are un gust ușor ierbos. Acest ceai conține compuși precum oleuropein și hidroxitirosol, despre care se crede că susțin reglarea tensiunii arteriale prin promovarea relaxării vaselor de sânge.

Într-un studiu din 2017 care a implicat 31 de persoane, consumul de ceai de frunze de măslin timp de 28 de săptămâni — pregătit prin infuzarea a 5 grame de frunze uscate și măcinate în 250 de mililitri de apă caldă și băut de două ori pe zi — a condus la o reducere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice și diastolice în timp de 4 săptămâni.

Ceai de fructe de cătină

Ceaiul de fructe de cătină, făcut din fructele copacului de cătină, are un gust ușor dulce-acrișor. Folosit tradițional pentru susținerea sănătății inimii, ceaiul de cătină poate ajuta la dilatarea vaselor de sânge, îmbunătățind circulația sângelui și contribuind la scăderea tensiunii arteriale.

O recenzie din 2020 a patru studii controlate aleatoriu arată că preparatele de cătină (tablete sau picături) au redus semnificativ tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune ușoară (prehipertensiune sau hipertensiune de stadiul 1) când au fost luate timp de cel puțin 12 săptămâni.

Chiar dacă studiile nu au implicat în mod specific ceaiul de cătină, merită menționat că mulți dintre aceiași compuși benefici prezenți în ceai ar putea contribui la aceste efecte.

Ceai de mușețel

Ceaiul de mușețel este făcut din flori uscate ale plantei de mușețel (Matricaria chamomilla sau Chamaemelum nobile). Este cunoscut pentru proprietățile sale blânde și calmante și este adesea folosit pentru a promova relaxarea și ameliorarea stresului, de ceea ce poate beneficia indirect tensiunea arterială.

Conține diferiți compuși benefici, precum flavonoide, terpenoide și cumarine, care contribuie la proprietățile sale terapeutice.

Un studiu din 2020 evidențiază potențialul său privind antiinflamația, antioxidarea, protecția hepatică, efectele anticancerigene potențiale și reglarea tensiunii arteriale.

Surse:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6567086/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6621350/
  • https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-023-15315-5#
  • https://www.researchgate.net/publication/316166945_Olive_leaves_herbal_tea_effect_in_type_2_diabetic_patients_with_prehypertension
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212958817301106
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9611340/
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia