6 remedii care te scapă de greață în sarcină, chimioterapie sau toxiinfecție alimentară

Cauzele diferă de la o persoană la alta, dar din fericire există alimente care te scapă de greață și te pun rapid pe picioare.
  • Publicat:
6 remedii care te scapă de greață în sarcină, chimioterapie sau toxiinfecție alimentară
Foto: shutterstock

Starea de greață poate apărea în viața de zi cu zi, iar atunci când își face apariția, parcă este foarte greu să te concentrezi la orice altceva. De multe ori, aceasta poate fi produsă de medicație, boală, sarcină, problemele de stomac, toxiinfecția alimentară, stresul sau chiar afecțiunile gastrointestinale precum sindromul de colon iritabil. Cauzele diferă de la o persoană la alta, dar din fericire există alimente care te scapă de greață și te pun rapid pe picioare.

6 remedii care te scapă de greață

Ghimbirul

Dacă te confrunți cu stări de greață dimineața, în timpul sarcinii, ghimbirul poate ameliora aceste simptome supărătoare. Studiilre arată că acest aliment minune poate accelera procesul de golire al stomacului și sprijină contracțiile stomacului,

Este folosit chiar și în ameliorarea stărilor de greață produse în cancer, în urma chimioterapiei.

Merele

Un studiu din 2021 publicat în BMJ Open, realizat pe femei însărcinate, arată că merele se numără printre alimentele tolerate de stomac atunci când te confrunți cu greață dimineața. Participantelor li s-a oferit și pepene, crackers și pâine albă, dar dintre toate merele erau singurele care nu induceau starea de greață.

Un alt studiu din 2021 publicat în Journal of Research in Medical Science arată că suplimentarea cu sirop de mere reduce greața în tratamentul pentru cancer. Autorii sunt de părere că antioxidanții din mere ajută la ameliorarea vărsăturilor.

Alimente bogate în proteine

Oamenii de știință sugerează că proteinele ajută la ameliorarea stărilor de greață. Mecanismul nu este atât de bine cunoscut, dar un studiu din 2023 publicat în Nutrients arată o legătură dintre consumul de proteină și incidența stărilor extreme de greață în rândul gravidelor.

Băuturile cu electroliți

Vărsăturile sunt o reacție adversă a stărilor de greață și pot duce la deshidratare extremă. Băuturile cu electroliți sunt formulate cu fluide echilibrate, electroliți și carbohidrați care ajută la rehidratarea rapidă. Nu există studii specifice care să arate că în urma consumului de băuturi cu electroliți greața dispare, dar cu siguranță te vor face să te simți mai bine după ce ai vomitat.

Vitamina B6

Nu există neapărat dovezi care să susțină că administrarea de vitamine B6 reduc stările de greață și vărsături, dar acest remediu este deseori recomandat în sarcină. Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie recomandă suplimentarea cu 10-25mg de vitamina B6 de trei sau patru ori pe zi pentru a ameliora senzația de greață.

Uleiurile esențiale

Aromaterapia este o soluție noninvazivă și nontoxică, iar majoritatea cercetărilor evidențiază beneficiile aromaterapiei privind stările de greață, mai ales dacă vorbim de uleiuri esențiale precum cel de mentă sau lămâie.

Un studiu din 2021 publicat în Complementary Therapies in Medicine arată că pacienții cu cancer care făceau chimioterapie și foloseau ulei esențial de mentă în spațiul dintre buza superioară și nas de trei ori pe zi timp de cinci zile pe săptămână nu se mai confruntau cu vărsături și stări de greață.

Un alt studiu publicat în BMC Complementary Medicine and Therapies arată că pacienții care treceau printr-o intervenție chirurgicală și aplicau ulei esențial de lămâie pe mască înainte, în timpul sau chiar după operație, reduceau starea de greață asociată anesteziei.

Surse:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8126296/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8548888/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10420833/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15051578/
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229920318549?via%3Dihub
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10290404/

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia