Arsuri, crampe, accident vascular cerebral – cum ajuţi victimele caniculei

Paza bună, trece primejdia. Însă există situaţii când măsurile de prim ajutor salvează viaţa. A noastră sau a celor din jur. Iată cum ajută victimele caniculei.
  • Publicat:
Arsuri, crampe, accident vascular cerebral - cum ajuţi victimele caniculei
Arsuri, crampe, accident vascular cerebral - cum ajuţi victimele caniculei, foto 123rf.com

Codul roşu de caniculă nu vine doar cu temperaturi dogoritoare. Ci unele persoane mai sensibile sunt afectate la propriu, iar altele chiar îşi pot pierde viaţa. Iată ce boli sau simptome poate aduce canicula cu ea – arsuri de piele, crampe, spasme, epuizare, transpiraţie greoaie, puls slab sau chiar accident vascular cerebral. Cum poţi ajuta rapid persoanele aflate în dificultate?

Atunci când mercurul termometrelor trece de 34 de grade Celsius este declarată oficial canicula. Unele persoane sunt sensibile la căldurile arzătoare iar organismul reacţionează imediat. De pe platforma fiipregatit.ro am cules câteva sfaturi de prim ajutor utile în condiţii de caniculă.

Ce faci când apar arsuri de piele?

Arsurile de piele au ca simptome – înroşirea pielii, dureri, posibil băşici, febră, durere de cap. Cum se procedeză în primă fază? Un duş calmează. A se folosi un săpun pentru curăţarea porilor. Persoana afectată va purta apoi îmbrăcăminte uscată, curată şi va consulta un medic.

Cum se procedează în caz de crampe?

Din cauza expunerii la temperaturi ridicate pot apărea crampe. Acestea au ca simptome spasme dureroase, de obicei în muşchii de la picioare dar şi în cei abdominali. Acestea pot fi însoţite de transpiraţie greoaie.

Cum se procedează în prima fază? Du victima într-o încăpere răcoroasă. Masează-i uşor muşchii afectaţi pentru a dispărea spasmele. Da-i să bea câte o jumătate de pahar de apă rece la fiecare 15 minute (fără cafeină sau alcool). Întrerupe administrarea lichidelor dacă victima are stare de vomă.

Măsuri de prim ajutor în caz de epuizare

O altă situaţie ce se poate întâlni este epuizarea. Simptomele care o însoţesc sunt transpiraţie greoaie însă pielea poate rămâne rece, palidă sau roşiatică. Puls este slab. Este posibil ca temperatura corpului să fie normală, dar să înceapă să crească. Alte stări posibile sunt stări de leşin, ameţeală, vomă, oboseală sau dureri de cap. Cum procedăm în prima fază? Aşezează victima culcată într-un spaţiu răcoros, scoate-i hainele şi pune-i haine răcoroase şi umede. Ideal este ca persoana afectată să fie dusă într-un spaţiu cu aer condiţionat. Dacă este conştientă apa o va ajuta. A se bea în înghiţituri mici câte o jumătate de pahar cu apă rece la fiecare 15 minute. Dacă apar simptome premergătoate stării de vomă, administrarea lichidelor trebuie întreruptă. Dacă persoana începe să vomite, se solicită imediat ajutor medical.

Situaţie de extremă urgenţă medicală – accident vascular cerebral

Căldurile excesive pot declanşa din păcate din accidente grave de sănătate precum accidentul vascular cerebral. Această situaţie este una de extremă urgenţă medicală. Iată ce simptome are o persoană ce suferă un accident vascular cerebral. Temperatura corpului foarte mare, iar pielea devine fierbinte, roşie şi uscată. Puls suferă şi el modificări fiind rapid şi slab. Un alt semn este respiraţia rapidă. În unele cazuri persoana supusă unui accident cerebral vascular poate să îşi piardă conştiinţa. Cum procedăm în primă fază? În acest caz, fiecare secundă contează pentru viaţa personei afectate, iar întârzierea poate fi fatală. A se suna la 112. Experţii în măsuri de prim ajutor sfătuiesc astfel. A se muta victima într-un spaţiu răcoros şi a i se scot hainele. A se introduce într-o cadă cu apă rece sau a i se udă-i corpul cu cârpe reci. Este important să daţi drumul la un aparat de aer condiţionat sau un ventilator. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”
Recomandări: