Insomnia: de câte feluri e şi ce o cauzează

  • Publicat:
Insomnia: de câte feluri e şi ce o cauzează

Insomnia generală este o clasificare a tulburărilor de somn în care o persoană manifestă dificultate în procesul de a adormi, de a rămâne adormit sau de a se trezi devreme. Aceste tulburări pot fi de asemenea definite printr-o calitate slabă generală a somnului. Sunt nenumărate tratamente sau remedii ce te pot ajuta în lupta cu insomnia. Dar, mai întâi, află de câte tipuri este insomnia şi care sunt cauzele care se pot afla la rădăcina ei!

Insomnia cauzată de un medicament sau o substanţă

Acest tip de insomnie este corelat cu utilizarea oricăreia dintre următoarele substanţe:

• Medicamente
• Cafeină
• Alcool
Somnul este perturbat de utilizarea substanţei respective, cauzând astfel un tip de insomnie.

Insomnia sub forma unei afecţiuni medicale 

Această insomnie este cauzată de o tulburare de sănătate mintală. Insomnia este un simptom al afecţiunii. Cursul şi severitatea insomniei sunt direct legate de tulburarea de sănătate mintală, dar insomnia va reprezenta un focus separat al tratamentului. Acest tip de insomnie va fi clasată drept tulburare psihică strict în cazul în care devine suficient de gravă pentru a necesita tratament separat.

Insomnia nonorganică, nespecifică

Acest tip de insomnie sugerează că substanţele cunoscute şi alte cauze fizice ale insomniei au fost excluse. Acest lucru înseamnă că, de fapt, cauza insomniei se datorează cel mai probabil unei tulburări de sănătate mintală, a unui factor psihologic sau a unor comportamente perturbatoare ale somnului. Numele poate fi utilizat temporar, în timp ce evaluarea şi testarea sunt finalizate. Acesta este numele utilizat atunci când o persoană cu insomnie nu îndeplineşte criteriile pentru un alt tip de insomnie.

Insomnia organică, nespecifică

Acest tip de insomnie este cauzat de o tulburare medicală, de starea fizică sau de expunerea la o anumită substanţă. Cu toate acestea cauza specifică rămâne neclară. Sunt necesare teste suplimentare pentru a descoperi cauza exactă. Numele poate fi folosit temporar, în timp ce se efectuează o evaluare şi o testare ulterioară.

Insomnia paradoxală

Insomnia paradoxală este un tip de insomnie severă. Se produce fără dovezi obiective privind tulburările de somn. Efectele în timpul zilei variază în funcţie de severitate, dar tind să fie mult mai puţin severe decât s-ar aştepta persoanele care o manifestă. În acest tip de tulburare se raportează adesea o cantitate redusă a somnului, sau chiar lipsa lui pentru una sau mai multe nopţi. Persoanele care suferă de insomnie paradoxală descriu o conştientizare intensă a mediului extern sau a proceselor interne care corespund cu trezirea. Această conştientizare sugerează o stare de hiperexcitabilitate a neuronilor. O caracteristică cheie este o supraestimare a timpului necesar pentru a adormi. De asemenea aceste persoane tind să subestimeze timpul total de somn.

Insomnia de ajustare

Această tulburare, denumită şi insomnie acută sau insomnie pe termen scurt, afectează somnul şi de obicei provoacă stresul. Problema somnului se termină atunci când dispare sursa de stres sau când te adaptezi la stres. Stresul nu vine întotdeauna dintr-o experienţă negativă. Atenţie! Nu doar grijile şi problemele te pot stresa. Şi ceva pozitiv te poate face să te simţi prea entuziasmat, astfel încât nu mai reuşeşti să dormi bine.

Insomnia comportamentală a copilăriei

Aceasta apare atunci când copiii nu se duc la culcare la timp. Dacă cei mici sunt determinaţi să meargă la culcare la o anumită oră, aceeaşi în fiecare seară,, atunci au tendinţa de a adormi la o oră normală. Dacă nu li se acordă timpi de odihnă stricţi, atunci ei pot sta fără somn ore întregi.

Insomnia psihofiziologică

Această insomnie este asociată cu îngrijorarea excesivă, concentrată în special pe faptul că persoana în cauză nu este capabilă să doarmă. Insomnia poate începe brusc după un eveniment sau se poate dezvolta lent de-a lungul multor ani. Persoanele care suferă de această tulburare de somn se îngrijorează prea mult cu privire la insomnia lor şi oboseala de a doua zi. Ca urmare, ele încep să devină tensionate şi îngrijorate pe măsură ce se apropie de culcare. Ceea ce le cauzează insomnia.

Insomnia idiopatică

Insomnia idiopatică este o tulburare de somn manifestată de-a lungul vieţii care începe în timpul copilăriei şi continuă până la maturitate. Această insomnie nu poate fi explicată prin alte cauze. Nu este rezultatul niciuneia dintre următoarele:
• Alte tulburări de somn
• Probleme medicale
• Tulburări psihiatrice
• Evenimente stresante
• Utilizarea medicamentelor
• Alte comportamente
Poate rezulta dintr-un dezechilibru al organismului, cum ar fi un sistem de trezire hiperactiv şi/sau un sistem de somn subactiv, dar adevărata cauză a acestei tulburări este încă neclară.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân