Durerile de cap pot fi cauzate de problemele coloanei vertebrale

Durerile de cap pot să-ți dea viața peste cap!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Durerile de cap pot fi cauzate de problemele coloanei vertebrale

Durerile de cap pot fi de mule ori chinuitoare și au cauze diverse : de la probleme neurologice, la deshidratare sau probleme ale coloanei vertebrale. Alexandru Ilie, fizitorapeut și co-fondator al unei platforme de fizioterapie online ne-a vorbit despre durerile de cap cauzate de problemele coloanei vertebrale.

„Prin prevenirea instalării contracturilor musculare la nivelul spatelui, a umerilor și a alinierii greșite a vertebrelor cervicale, poți să ai mai puține dureri de cap decât până acum”, mi-a spus încă de la început Alexandru Ilie.

Te-ai trezit cu o durere cap iar când ai început să miști gâtul ai început să auzi anumite zgomote care în mod sigur nu sunt normale ? Cele două simptome sunt de cele mai multe ori prezente împreună și indică disfuncții complexe ale coloanei cervicale fie de origine musculară fie de origine articulară/structurală. Iată de ce majoritatea medicamentelor nu au efectul scontat atunci când ne doare capul și de ce în urma investigațiilor de tip CT (computer tomograf) nu găsim sursa durerilor noastre.

„Ca expert în fizioterapie zilnic văd pacienți care acuză durerea de cap ca fiind partea din viața lor de ceva ani. În plus un alt aspect extrem de comun este sincronicitatea durerilor de cap cu perioadele aglomerate din viața noastră în special, la job”, spune fizioterapeutul.

 

Relația dintre durerile de cap și coloană

 

Pentru a putea înțelege care este relația între durerea de cap și coloana cervicală e nevoie să afli câteva date de ordin anatomic. Baza craniului nostru cunoscută ca regiune suboccipitală prezintă o densitate de structuri extrem de mare. Într-o regiunie atât de mică avem o topografie anatomică nervoasă, vasculară articulară și musculară de ordinul genialității. Toate acestea au ca rol să păstreze capul într-o poziție corectă cu o mobilitate normală și mai important să păstreze irigarea creierului în parametri optimi.

De foarte multe ori mici traumatisme și mai ales aliniamentul postural deficitar sunt elementele perturbatoare ale acestor structuri prezente în regiunea suboccipitală. Potrivit Institutului Național pentru Tulburări Neurologice și Accident vascular cerebral din SUA, durerea cauzată de iritația nervului occipital începe de la baza gâtului și se extinde până la nivelul scalpului. Uneori, durerea poate fi resimțită la nivelul scalpului ca o durere tip cască în spatele frunții și în spatele ochilor și pregnant la baza craniului.

 

Nevralgia de tip Arnold

 

Această inflamație a nervului suboccipital mai este cunoscută și ca Nevralgia de tip Arnold și dă mari bătăi de cap pacientului. Pentru a putea reduce această inflamație este important să fie tratată sursa inflamației care în majoritatea cazurilor este aliniamentul postural deficitar. Cu alte cuvinte un program de fizioterapie bazat pe exerciții fizice oferite sub forma unui program de kinetoterapie reprezintă cea mai bună abordare. Exercițiile vor avea ca scop să reorganizeze plasa musculară locală apelând la exerciții de streching care să ofere pacientului mai mult spațiu articular și îmbunătățirea metabolismului local dar și exerciții de forță pentru a putea oferi un suport corect regiunii cervicale și a craniului.

Obiectivele unui astfel de program sunt: reducerea durerii, reducerea procesului inflamator, restartarea metabolică locală, asuplizarea musculară locală, creșterea forței musculare, optimizarea raportul de forte ale centurii scapula humerale și a segmentului cervical.

 

Compresia musculară a structurilor vasculare

 

A doua cauză care generează foarte des dureri de cap pacienților este o compresie musculară pe structurile vasculare care asigură vascularizarea creierului. Creierul este alimentat cu sânge prin două conducte principale numite artera carotidă și arterele vertebrale.

Poate ți s-a întâmplat să ai un furtun în mână și să vrei să uzi flori și din întâmplare cineva calcă pe furtun sau furtunul face un cot, în acel moment debitul de apă scade și verifici care este cauza. Exact în același mod se întâmplă cu arterele vertebrale și trunchiul bazilar”, a explict Alexandru Ilie. Aceste artere sunt poziționate între vertebrele coloanei și la intrarea în creier se unesc și formează o nouă structură numită trunchiul bazilar. Din cauza posturii deficitare dominată de lucru la laptop dar și o musculatură locală slab dezvoltată, musculatura prezentă la baza craniului poate obtura fluxul normal al sângelui care are ca scop să vascularizeze creierul. Acest mecanism poartă denumirea de ICVB de origine musculară și este extrem de rar abordat de către medicii neurologi ca posibilă cauză a durerilor de cap.

„Din practica clinică pot spune că peste 70% din durerile de cap care nu prezintă în urma altor investigații o cauzalitate precisă este generată de această obturare de origine musculară”, afirmă fizioterapeutul. În plus este cunoscut faptul că musculatura este sub dominația sistemului nervos central care odată intrat în stare de alertă, fapt cunoscut ca STRES crește și mai mult tonusul muscular, fapt ce conduce la o obturare și mai mare. Din acest motiv când traversăm perioade încarcate, crește incidența durerilor de cap.

Soluția în cazul durerilor provocate de ICVB de origine musculară este oferită de kinetoterapie. Din fericire printr-un program dedicat acestei patologii poți să normalizezi tensiunile musculare și să te asiguri ca reduci prezența acestui semn care perturbă atât de mult calitatea vieții.

Prin exerciții fizice specifice poți să normalizezi fluxul sangvin, astfel să reduci durerile de cap, să crești acutitatea mentală și să renunți de medicamente. Aceste exerciții le poți realiza de oriunde te afli, pentru că acum poți intra pe platforme de kinetoterapie online, care sunt disponibile îacum și în România.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân