Reguli de igienă orală: unde ne depozităm periuţa de dinţi?

Află unde este igienic să depozităm periuţa de dinţi.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Reguli de igienă orală: unde ne depozităm periuţa de dinţi?
Există o mulţime de mituri legate de locurile în care este bine şi în care nu e deloc recomandat să ţinem periuţa de dinţi. Totuşi, care dintre ele sunt adevărate şi care nu? Răspunsul îl aflăm de la medicul stomatolog Adrian Mina.
Locul unde depozităm periuţa nu are o mare importanţă, de cele mai multe ori, pentru că trăim într-o lume plină de germeni. Este important să ştim că peria de dinţi nu va fi niciodată sterilă, deoarece orice mediu în care este plasată conţine microorganisme care o vor contamina.

„Ţinând periuţa de dinţi în aer liber în baie, ea este expusă la microorganismele din toaletă. Norul aerosolizat de particule microscopice, care se pulverizează în aer şi pe suprafeţele înconjurătoare atunci când spălaţi toaleta poate contamina periuţa. Deşi nu este o idee plăcută, nu are efecte  negative atunci când vine vorba de sănătate, potrivit American Dental Association (ADA). Organizaţia subliniază faptul că, deşi s-a constatat că periuţele de dinţi transportă bacterii, nu există nicio dovadă solidă a faptului că acest lucru poate afecta starea de sănătate”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Cum se păstrează periuţa de dinţi?

„Periuţele de dinţi ar trebui depozitate în poziţie verticală, într-un mediu care le permite să se usuce complet între utilizări. De aceea, dulapurile pentru medicamente sunt, în general, potrivite pentru depozitarea periuţei de dinţi. Un dulap mic pentru medicamente sigilat creează o carcasă umedă care teoretic poate permite agenţilor patogeni să prospere. Asta deoarece umezeala este favorabilă creşterii microbiene (cum ar fi cea a mucegaiului şi a bacteriilor). Dar, nu există dovezi că depozitarea periuţei de dinţi în dulapul cu medicamente este direct legată de consecinţe negative asupra sănătăţii”, adaugă Dr. Adrian Mina.

Reguli pentru depozitarea periuţei de dinţi

În loc să vă faceţi griji prea mari cu privire la depozitarea periuţei de dinţi, asiguraţi-vă că aveţi grijă de toate aspectele legate de igiena acesteia. Medicul stomatolog Adrian Mina ne recomandă să respectăm următoarele reguli:
  1. Nu vă împărţiţi periuţa de dinţi cu alte persoane. Acest lucru nu este igienic şi reprezintă un transfer nedorit de agenţi patogeni.
  2. Clătiţi bine după fiecare utilizare. Spălaţi resturile de particule alimentare şi pastă de dinţi.
  3. Dacă depozitaţi mai multe periuţe de dinţi în acelaşi suport, recomandat ar fi să nu lăsaţi capetele periilor să se atingă. Vă puteţi folosi de capace pentru periuţe pentru a împiedica acest lucru să se întâmple.
  4. Înlocuiţi cel puţin la fiecare trei până la patru luni periuţa de dinţi. Periuţele de dinţi devin mai puţin eficiente în timp.
  5. Potrivit ADA, nu există destule cercetări privind igienizarea periuţei de dinţi. Se recomandă să nu puneti periuţele de dinţi în soluţii dezinfectante sau apă de gură. Acest lucru ar putea oferi doar mai multe oportunităţi de contaminare încrucişată.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”