Răcești des și recuperarea e grea? De vină poate fi boala dinților frumoși, dar căzători, de care suferă 8 din 10 români

  • Publicat:
Răcești des și recuperarea e grea? De vină poate fi boala dinților frumoși, dar căzători, de care suferă 8 din 10 români
Sursa foto: Shutterstock

Dacă răcești mai des decât alții și simptomele nu sunt deloc ușoare, iar recuperarea e greoaie, de vină poate fi o afecțiune dentară de care suferă milioane de români. Da, ai auzit bine! Află mai jos ce legătură există între igiena dentară și viroze!

Cavitatea orală reprezintă principala poartă de acces a virusurilor în organism, astfel că, dacă nu avem o igienă orală corectă, riscăm să ne îmbolnăvim mai des și să se declanșeze o serie de inflamații în tot organismul. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică legătura între igiena orală și aceste probleme de sănătate.

Boala parodontală ne slăbește imunitatea 

Studii recente afirmă că proteinele produse de celulele epiteliului oral au un rol benefic de protecție împotriva pătrunderii virusurilor la nivelul cavității orale. De aceea, bacteriile patogene care dau boala parodontală, care suprimă activitatea acestor celule, au un rol negativ în ceea ce privește protecția antivirus, explică medicul.

Pacienții care suferă de boala parodontală sunt mai susceptibili în fața virusurilor și, implicit, a răcelilor și a bolilor date de aceste virusuri, mergând inclusiv până la boli reumatoide sau Alzheimer.

Și plămânii pot fi afectați

Cavitatea orală reprezintă principala poartă de acces a virusurilor (SARS‑CoV‑2, HIV, HPV, Herpex) în organismul uman, în drumul lor către tractul digestiv sau plămâni.

Gura este o fereastră către sănătatea întregului corp și este un refugiu sigur pentru bacterii bune și rele deopotrivă. O bună igienă orală ne ajută să ținem sub control bacteriile periculoase. În caz contrar, ele ne pot îmbolnăvi, pot provoca inflamații și probleme în tot corpul, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Astfel, bolile gingivale pot crește riscul de a dezvolta infecții respiratorii, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și pneumonia, arată unele studii.

Infecțiile pot apărea atunci când bacteriile rele din interiorul cavității orale sunt inhalate în plămâni, provocând inflamarea căilor respiratorii.

De ce trebuie să schimbi periuța de dinți după ce ai trecut printr-o viroză

Este important să ne schimbăm periodic periuța de dinți pentru că ea devine, în timp, casă pentru bacterii dăunătoare. Chiar și dacă o clătim foarte bine după fiecare periaj, periuța de dinți poate rămâne contaminată cu organisme potențial patogene. Din acest motiv, ea trebuie înlocuită cel puțin la fiecare 3-4 luni.

De asemenea, e recomandat ca o periuță de dinți pe care o folosim în timp ce suntem bolnavi să fie aruncată pentru a evita reinfectarea ulterioară.

Chiar dacă reinfectarea în acest mod este mai frecventă în cazul infecțiilor bacteriene, cum ar fi streptococul, este posibil ca, atunci când sistemul imunitar este slăbit, să revină chiar și o tulpină de gripă, spune medicul stomatolog.

Mai mult de 90% dintre afecțiunile sistemice produc simptome la nivelul cavității orale. De altfel, cavitatea bucală reprezintă principala poartă de acces a virusurilor în organism, astfel că igiena orală deficitară crește riscul de a lua mai ușor răceli sau viroze și pune în pericol sănătatea pe termen lung.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân