Îngrijirea dinţilor: 6 mituri de care trebuie să uiţi

Odată ce oamenii au conştientizat importanţa sănătăţii orale s-au lovit şi de numeroase mituri care pot afecta dinţii.
  • Publicat:
Îngrijirea dinţilor: 6 mituri de care trebuie să uiţi
Copiii pot învăța prin joc informații despre igiena dentară
Tot mai multe persoane au înţeles importanţa unei danturi frumoase şi sănătoase, dar şi legătura strânsă pe care aceasta o are cu starea generală de sănătate. Bineînţeles, succesul în societate este şi el unul dintre factorii responsabili, iar astfel obţinerea şi menţinerea unui zâmbet sănătos a devenit o prioritate. Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, spune că odată cu acest aspect au apărut numeroase mituri care pot deveni un real pericol pentru sănătate dinţilor noştri.

Sarea curăţă bine dinţii

Această procedură este, în fapt, dăunătoare deoarece granulele de sare sunt foarte abrazive, astfel încât zgârie sau tocesc dinţii şi irită gingia. 
 
“Pe lângă faptul că efectul obţinut nu este cel dorit, acest obicei este riscant şi pentru sănătate: o parte din sarea folosită la periaj se poate ingera, iar excesul de sare este cunoscut ca având efecte negative asupra organismului”, explică Dr. Mihaela Dan, ortodont.

Bicarbonatul de sodiu curăţă bine dinţii

Convingerea că frecarea dinţilor cu bicarbonat este o alternativă bună la spălarea cu pasta de dinţi este, din păcate, extrem de larg răspândită. 

“Deşi bicarbonatul are efect de neutralizare a acizilor, acesta este totodată şi abraziv, nefiind recomandată utilizarea lui în formă pură. Există paste de dinţi care conţin bicarbonat de sodiu, dar de granulaţie foarte mică, alături de extracte de plante, care sunt mult mai indicate pentru îngrijirea dinţilor”, recomandă specialistul ortodont.

Aţa dentară, indicată doar adulţilor

Aţa dentară este indicată şi pentru curăţarea spaţiilor interdentare ale dinţilor de lapte, pentru că smalţul copiilor este foarte sensibil la carie şi pe aceste zone apar cel mai frecvent carii. În plus, pentru a fi mai uşor de folosit de către cei mici, aţa dentară pentru copii are un suport special de plastic (ca o praştie), care să o facă mai uşor de folosit.

Aţa dentară produce spaţii între dinţi

Dacă aţa dentară este foarte groasă şi este împinsă cu putere între dinţi, într-adevăr aceasta poate în timp să lărgească uşor spaţiul interdentar.
 
“Rolul aţei dentare este de îndepărtare a resturilor rămase în jurul dinţilor şi gingiilor, pentru a elimina bacteriile dăunătoare şi a menţine dinţii sănătoşi. Atunci când începem să o folosim putem experimenta sângerarea gingiilor, însă după o perioadă scurtă această problemă va dispărea de la sine. Aşadar, folosită cu grijă, fără presiune mare şi într-o variantă mai subţire, vom beneficia doar de efectele pozitive ale folosirii ei”, asigură Dr. Mihaela Dan, ortodont.

Periuţa dentară cu peri duri curăţă mai bine dinţii

Este adevărat că o periuţă dentară cu peri duri poate curăţa mai bine dinţii, însă în acelaşi timp există riscul de a răni gingia, care se retrage cu timpul şi produce sensibilitate dentinară, mai ales dacă este apăsată cu presiune mare, aşa cum se întâmplă cu majoritatea bărbaţilor.

Periuţa cu peri moi este ceea mai indicată pentru dinţi

Acest tip de periuţă este folosită de persoanele care au probleme parodontale, însă, din păcate, nu curăţă eficient placa bacteriană foarte aderentă, iar bacteriile rămase pot agrava afecţiunea parodontală.
 
“Folosită cu mişcările şi presiunea corecte, periuţa dentară cu peri de duritate medie va curăţa foarte bine dinţii, fiind cea mai recomandată. Nu în ultimul rând, este foarte important ca aceasta să fie înlocuită la fiecare trei – patru luni sau chiar mai devreme, dacă perii sunt uzaţi, deoarece o periuţă de dinţi uzată nu va curăţa eficient dinţii”, explică specialistul ortodont.
 
Aşadar, dacă anumite sfaturi de îngrijire a dinţilor nu par foarte de încredere, este indicată consultarea părerii unui medic stomatolog înainte de a le urma. În felul acesta ne vom asigura un zâmbet frumos dar, mai ales, sănătos, evitând efectele negative care pot veni odată cu adoptarea unor măsuri incorecte de îngrijire a danturii.
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”