Ce faci când copilului mic nu îi place să se spele pe dinţi? Dr. Dima Cosmin vine cu explicaţii

Părinţi, nu uitaţi să spălaţi copiii pe dinţi indiferent de protestele micuţului sau de cât de stresat şi obosit sunteţi. Astfel îi asiguraţi sănătatea dentară
  • Publicat:
Ce faci când copilului mic nu îi place să se spele pe dinţi? Dr. Dima Cosmin vine cu explicaţii
Copil mic - nu îi place să se spele pe dinţi? Dr. Dima Cosmin vine cu explicaţii, foto arhivă

În timpul pandemiei de coronavirus, viaţa noastră a tuturor – indiferent de vârstă – ni s-a dat peste cap. Părinţii şi bunicii sunt copleşiţi de complexitatea vieţii în aceste zile când aproape că s-a pus punct lumii pe care o ştiam pentru a încetini răspândirea cazurilor de coronavirus. Păstrarea stării de sănătate,  îngrijirea corespunzătoare şi prevenţia sunt obligatorii. Chiar dacă suntem copleşiţi de stres, nu trebuie să neglijăm gesturi simple dar de o importanţă majoră – spălatul pe mâini, spălatul pe dinţi. Părinţii trebuie să aibă grijă dublă atât de ei cât şi de copii. Dr. Dima Cosmin, DMD, PhD, Certified Implantologist, vine cu amănunte preţioase despre cum se efectuează corect periajul dentar la copiii mici. 


CSÎD: Să speli pe dinţi un copil mic de 2, 3 ani nu este chiar floare la ureche. Ce sfaturi aveţi pentru părinţi?

Dr. Dima Cosmin: Încă de la o vârstă foarte fragedă, în jurul vârstei de 6 luni, apar primii dinţi temporari. În mod fiziologic apar incisivii centrali inferiori, dar pot fi şi excepţii.
Copiii cu vârste de până la 2-3 ani, fiind prea mici, este datoria părinţilor să îi spele pe dinţi cu ajutorul unor periuţe speciale, cu perii moi sau un degetar din tifon-cauciuc pe care aplicaţi o cantitate de pastă de dinţi cât un bob de mazăre. O altă alternativă a pastei de dinţi la o vârstă atât de mică este serul fiziogic.

Spălatul pe dinţi începe chiar după apariţia primului dinte

CSÎD: Când trebuie să înceapă un copil să fie spălat pe dinţi?

Dr. Dima Cosmin: Spălatul pe dinţi începe odată cu apariţia primilor dinţi temporari. Deşi unii părinţi nu dau importanţa cuvenită îngrijirii dinţilor temporari, în ideea că aceştia vor fi înlocuiţi de dinţii definitivi, ţin să precizez că odată cu apariţia primilor dinţi, trebuie să le oferim copiilor o igienă orală corectă. Atât dimineaţa cât şi seara, dinţii trebuie spălaţi corect şi cu atenţie.
Timpul trece şi micuţii se măresc, iar dinţii încep să se înmulţească atât pe arcada superioară cât şi pe arcada inferioară.

Cauze pentru care spălatul pe dinţi nu este o plăcere la copiii mici

CSÎD: Şi totuşi, cei mai mulţi copii mici refuză spălatul pe dinţi. De ce oare?
Dr. Dima Cosmin:
Uneori, copiii au tendinţa de a refuza pasta de dinţi pentru că nu le place gustul. În această situaţie se recomandă schimbarea pastei de dinţi cu o pastă ce conţine altă aromă, până când copilul va accepta folosirea ei. În niciun caz nu se recomandă renunţarea la pasta de dinţi care are un rol foarte important în prevenţia apariţiei cariilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”